Oμιλία του Νίκου Αναστασιάδη στο London School of Economics | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Oμιλία του Νίκου Αναστασιάδη στο London School of Economics

12:36 | 17/1/14
Ομιλία με τίτλο «Η αληθινή ιστορία για τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου: Δαυίδ ή Γολιάθ;» έκανε στο London School of Economics ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα...

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη «δυναμική διαδικασία που συνιστά ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου, η εξέλιξη του οποίου δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική της τοποθεσία, αλλά κυρίως από τη μεταβλητότητα του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο στόχο συνειδητού επαναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, βασισμένου σε μια συνολική και εξωστρεφή προσέγγιση που αποσκοπεί πρωτίστως στην εύρεση λύσης στο Κυπριακό, στην προστασία και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, την ενδυνάμωση συμμετοχής της σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της ΕΕ, την ενεργή συνεισφορά στην προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, χωρίς να επηρεαστούν οι βαθιές σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και αυτές του αραβικού κόσμου.

«Μια πολύ αποφασιστική καθοδηγητική αρχή αυτής της πολιτικής, που στην ουσία σηματοδοτεί μία στρατηγική μετατόπιση του δόγματος εξωτερικής πολιτικής μας, είναι η απόφασή μας να εκκινήσουμε διαδικασίες ένταξης στο Πρόγραμμα Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σχολίασε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ μη-μέλος του Προγράμματος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ανωμαλία που πρέπει να διορθωθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος έχει αποδείξει πως μπορεί να αναλάβει το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ Ευρώπης, βόρειας Αφρικής, Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Ανέφερε το παράδειγμα της παροχής καταφυγίου και ανθρωπιστικής βοήθειας από την κρίση της Συρίας, καθώς και την προσφορά βάσης υποστήριξης για τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και τα Ηνωμένα Έθνη.

Στρέφοντας την προσοχή του στα θέματα της ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η πολλά υποσχόμενη προοπτική της αξιοποίησης υδρογονανθράκων απαιτεί τη συνεργασία όλων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα χτίσει τα θεμέλια για την περιφερειακή ειρήνη.

«Σε ό,τι αφορά το σχηματισμό πολιτικής στο θέμα των υδρογονανθράκων επιδιώκουμε να έχουμε συνέργειες, να βελτιστοποιήσουμε την ανάπτυξη πόρων, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να απομακρύνουμε προκλήσεις, αν υπάρχουν, για δυνητικούς επενδυτές μέσω διακρατικής διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας,» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έκανε λόγο και για μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Έκανε αναφορά στις συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, οι οποίες «παρέχουν νομική ασφάλεια σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και αερίου να προχωρούν ελεύθερα στη διερεύνηση και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η απόφαση για δημιουργία εγκαταστάσεων LNG θα επιτρέψει στις γειτονικές χώρες να εξάγουν αέριο με ασφάλεια στην ΕΕ και στην Ασία και θα προσελκύσει ενδιαφερόμενες εταιρείες στην περιοχή. «Από πολιτική άποψη, το κυπριακό τερματικό LNG μπορεί να είναι κόμβος περιφερειακής συνεργασίας και ένα όχημα για περιφερειακό διάλογο μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και την ίδια ώρα να χρησιμεύει ως απευθείας διασύνδεση της περιοχή με την ΕΕ», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε: «Το ερώτημα δε θα έπρεπε να είναι “αν”, αλλά “πότε” θα ξεκινήσουμε αυτό το κοινό έργο. Η ώρα είναι τώρα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι μια βιώσιμη λύση θα ήταν προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Σχολίασε ότι παραμένει «πεπεισμένος πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αναμφισβήτητα μία πολύ σημαντική παράπλευρη επίδραση στην επίτευξη και διατήρηση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή που τόσο χρειάζεται». Πρόσθεσε ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα αποδειχθεί μεγάλης αξίας για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα ασφαλείας.

Δήλωσε δε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αρθεί στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης και να πράξει το ύστατο με το σκοπό της παροχής ενός πιο σταθερού, πιο ευημερούντος και πιο συμφιλιωτικού μέλλοντος στην περιοχή. «Ευελπιστούμε ότι μια χώρα που φιλοδοξεί να αναγνωριστεί ως περιφερειακό ηγέτης θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της όχι μόνο ως προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και απέναντι στην ΕΕ», συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στο νησί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι γνωστή για την ανθεκτικότητα και την ικανότητα προσαρμογής της σε δεινές συνθήκες, που αποδείχθηκε το 1974. Δήλωσε υπερήφανος που και αυτή τη φορά η χώρα έχει σταθεί στο ύψος της, αποφασισμένη να ακολουθήσει το πρόγραμμα ανάκαμψης. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη σταδιακής ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας από το 2015, τονίζοντας τα προτερήματά της, όπως το μορφωμένο εργατικό δυναμικό, η υψηλή εξειδίκευση και η ικανότητα υποστήριξη κρίσιμων τομέων ανάπτυξης, όπως η ναυτιλία, οι τουριστικές επενδύσεις και η ενέργεια.

«Οι Κύπριοι επιλέγουν να είναι αισιόδοξοι», σχολίασε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η ώρα να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία. «Η Κύπρος δεν είναι ούτε Δαυίδ ούτε Γολιάθ. Τι είναι η Κύπρος; Δε θα μπορούσα να το πω καλύτερα από τον Γιώργο Σεφέρη, τον ποιητή, όταν έγραψε “Η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη”», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών