Μέτρα μνημονίων συνιστούν παραβίαση δικαιωμάτων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μέτρα μνημονίων συνιστούν παραβίαση δικαιωμάτων

15:25 | 4/2/14
Παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν κάποια από τα μέτρα που προβλέπονται στα μνημόνια που εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρωζώνης...

Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο.

Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ‘EU Observer’, στον Γερμανό καθηγητή ανατέθηκε η εξέταση της νομιμότητας των μνημονίων από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων.

Ο κ. Φίσερ-Λεσκάνο επισημαίνει ότι τα μνημόνια «έχουν περιορίσει σοβαρά την αυτονομία των εργοδοτών και των συνδικάτων εργαζομένων να διαπραγματεύονται τους μισθούς»,

Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την παιδεία και την υγεία είναι επίσης αμφισβητήσιμες, καθώς επικεντρώνονται υπερβολικά στις περικοπές των προϋπολογισμών, τονίζει ο καθηγητής.

Η συγκέντρωση όλων αυτών των μέτρων είχε, όπως επισημαίνεται, σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά για ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αν και ο Γερμανός νομικός δεν αναμένει τα μνημόνια να απορριφθούν συνολικά από Δικαστήρια, εκφράζει την ελπίδα ότι μπορούν να γίνουν κάποιες προσαρμογές.

Αυτή είναι μόνο η αρχή της συζήτησης, τονίζει και αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγει Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το έργο της τρόικας.

Όπως εκτιμά ορθώς αμφισβητείται η νομική βάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την έλλειψη εντολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η έρευνα δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η «δημοσιονομική σταθερότητα» τέθηκε υπεράνω κάθε άλλης σκέψης, εξηγεί.

«Αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα χωρίς κοινωνική σταθερότητα», τονίζει ο καθηγητής.

Και προσθέτει: «Αυτό που λείπει είναι η ανάληψη της ευθύνης για αυτά τα μέτρα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λένε πάντα ότι η ευθύνη για την υιοθέτηση και την εφαρμογή των μέτρων ανήκει στα κράτη-μέλη.

Αλλά χωρίς συμφωνία για τους όρους, δεν θα είχαν δοθεί δάνεια», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών