Διεθνής αντίκτυπος από τις δηλώσεις Σαμαρά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Διεθνής αντίκτυπος από τις δηλώσεις Σαμαρά

18:03 | 17/2/14
Αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα, προβάλλουν τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το πλεόνασμα του 2013 θα είναι σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο που είχε τεθεί...

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αναθεωρημένο ανοδικό στόχο των 812 εκατ.

Όπως σημειώνεται, η εμφανής βελτίωση πραγματοποιείται έναν χρόνο πριν από το χρονοδιάγραμμα και μετά την εφαρμογή μιας πολύχρονης λιτότητας, με αύξηση της φορολογίας και δημοσιονομικές περικοπές που επέβαλαν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης. Σύμφωνα με τους στόχους που είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, η Ελλάδα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αναμένονταν να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2014.

«Σας λέω τώρα ότι ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», επισημαίνεται στην ανταπόκριση, συμπληρώνοντας την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτό, θα επιστρέψει φέτος στην κοινωνία».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους όρους δανεισμού της Ελλάδας, η κυβέρνηση δύναται να αναδιανείμει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, άνω του στόχου που έχει τεθεί, ενώ τονίζεται παράλληλα ότι, πέραν της ανακούφισης που θα προσφέρει στους Έλληνες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη λιτότητα, η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους που οφείλει στους πιστωτές της.

Τέλος, στην αμερικανική εφημερίδα, όπως και σε άλλα σχετικά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό, διατυπώνεται η άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ και τη μείωση των επιτοκίων, αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εμφανίζονται απρόθυμες να προβούν στις όποιες παραχωρήσεις πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να περιμένει την επικύρωση των στοιχείων από την Eurostat, τον Απρίλιο, πριν αρχίσει την αναδιανομή του πλεονάσματος, προστίθεται.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών