«Εθνικό θέμα η οικονομική διπλωματία» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Εθνικό θέμα η οικονομική διπλωματία»

16:30 | 17/2/14
Την πεποίθηση ότι «η βαθιά κρίση που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια και οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους Έλληνες, ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί εθνικό θέμα», εξέφρασε ο Δημήτρης Κούρκουλας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, με επιχειρηματικούς, επαγγελματικούς και εξαγωγικούς φορείς, όπου παρουσίασε τον απολογισμό του 2013 και τον προγραμματισμό των δράσεων του 2014 της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε σχέση με την κρίση και την εξωτερική πολιτική, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι «σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ακόμη και στις πιο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της, ουδέποτε κινδύνευσε η σταθερή μας πορεία σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα».

Συμπλήρωσε δε ότι «ουδέποτε επιχειρήθηκε να γίνει εκμετάλλευση της πρόσκαιρης αδυναμίας στην οποία είχαμε περιέλθει, για να απαιτηθούν υποχωρήσεις ή να αναζητηθούν λύσεις, που δεν συνάδουν με την εξωτερική μας πολιτική στα εθνικά θέματα».

Στα πεπραγμένα του 2013, ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετικά σημαντική -όπως είπε- συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τη Βόρεια Ελλάδα.

«Θα μεταφέρει για πρώτη φορά ενέργεια από την Κασπία στην Ευρώπη και θα βάλει ουσιαστικά την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, με την προοπτική κατασκευής και καθέτων αγωγών προς Βουλγαρία και ενδεχομένως προς άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

«Η κατασκευή του ΤΑP ανοίγει πολύ σημαντικές νέες προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν», σημείωσε.


Οι προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας για το 2014

Επίσης, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο -πολλές φορές όχι δημόσια γνωστό, όπως είπε- του Υπουργείου «στην προσπάθεια αξιοποίησης των δικών μας ενεργειακών πηγών, τόσο στη στεριά όσο και (ιδίως) στη θάλασσα, στον συντονισμό μας με την Κύπρο για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, στην πολύ ουσιαστική διπλωματική μας παρουσία στα Βαλκάνια, αλλά και στην Αίγυπτο με την οποία διαμορφώνουμε ένα στερεό πλαίσιο συνεργασίας».

Υπογράμμισε δε την ουσιαστική συμβολή του Υπουργείου στη θεαματική άνοδο του τουρισμού προς την Ελλάδα, ιδίως από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

«Κατορθώσαμε να είμαστε οι πρώτοι σε ταχύτητα έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων, γιατί ιδρύσαμε, μέσω ιδιωτικού παρόχου, γραφεία εξυπηρέτησης σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας και άλλων χωρών. Επεκτείναμε το πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή θεωρήσεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατά την άφιξη των τουριστών από την τουρκική ακτή» ανέφερε.

Αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας για το 2014, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση του δικτύου και η περαιτέρω στελέχωση των γραφείων ΟΕΥ σε νέες αγορές ανά τον κόσμο, σε πόλεις, όπως το Ναϊρόμπι (Κένυα), Λάγος (Νιγηρία), Αστάνα (Καζακστάν), Γκουανγκζού (Κίνα), Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), πόλη του Μεξικού, Ντόχα (Κατάρ) και Κουβέιτ.

Όπως είπε ο κ. Κούρκουλας, «ο υπό ίδρυση φορέας εξωστρέφειας του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι σημαντικός συνεργός μας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Θα συνεργασθούμε στενά μαζί τους».

Το 2014 το υπουργείο Εξωτερικών θα δώσει έμφαση σε μεγάλες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα, «όπου θέλουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας, διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας αντιστοίχως στις χώρες αυτές τις υπηρεσίες μας», είπε. Προτεραιότητα, επίσης, είναι η υποσαχαρική Αφρική «όπου σχεδιάζουμε να βρεθούμε σύντομα με δύο γραφεία ΟΕΥ, όπως και στον Περσικό Κόλπο».

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «αξιοποιούμε την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πολλαπλώς: για να βελτιώσουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας, για να προωθήσουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ και για να θωρακίσουμε την ευρωζώνη με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Μάγδα Καρακόλη, σημείωσε ότι πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας «εισήλθαν» στη «λογική» της εξωστρέφειας, ο δε πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών είναι τα αγροτικά προϊόντα».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Αναστάσιος Τζήκας τόνισε ότι η εταιρεία μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ο δε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) Θεόφιλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι, κάποιες από τις δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας θα μπορούσαν να βασιστούν στις νέες τεχνολογίες.

Τέλος ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος πρότεινε, μεταξύ άλλων, την οργάνωση εβδομάδων ελληνικών προϊόντων σε χώρες- στόχους για την είσοδο των ελληνικών προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών