Πηγή ΕΕ: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις Γιανουκόβιτς με τους τρεις ΥΠΕΞ (video) (upd) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πηγή ΕΕ: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις Γιανουκόβιτς με τους τρεις ΥΠΕΞ (video) (upd)

08:47 | 21/2/14
Οι συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία που διεξάγονται με τη μεσολάβηση τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύονται δύσκολες και θα συνεχισθούν αργότερα σήμερα έπειτα από διακοπή λίγων ωρών, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

"Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και συνεχίσθηκαν όλη τη νύκτα", δήλωσε η πηγή. "Τώρα γίνεται ένα διάλειμμα. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και πάλι πριν από το μεσημέρι".

Νωρίτερα, πηγή της ΕΕ είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης πλησιάζουν στο τέλος.

Οι υπουργοί, από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, συνομιλούν επί ώρες στο πλαίσιο "δύσκολων διαπραγματεύσεων", όπως τις αποκάλεσαν, προσπαθώντας να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75 ανθρώπους μέσα σε δύο ημέρες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο χθες ήταν 60.

Σύμφωνα με το BBC τη νύχτα δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις.

Όπως έγραψε στο twitter πολωνός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πολλοί βουλευτές έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Μαλιστα όπως δηλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον κ. Γιανούκοβιτς ο Ουκρανός πρόεδρος διατύπωσε τη βούλησή του για πρόωρες εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές, εντός του 2014.

Εν τω μεταξύ, δικό της διαπραγματευτή έστειλε στο Κίεβο η Ρωσία, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Γιανούκοβιτς με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.  Ο Βλαντιμίρ Λουκίν εντάχθηκε στις διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Χθες οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος προσώπων στην Ουκρανία, που είναι υπαίτια για τα πολύνεκρα επεισόδια στο Κίεβο.

Οι κυρώσεις αφορούν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας σε άτομα που προβαίνουν σε «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βία και χρήση υπερβολικής βίας».

Έκκληση για τον τερματισμό της βίας απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι. 

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας προειδοποίησε το Κίεβο ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά των ενόχων που διέταξαν να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών στο Κίεβο, και κάλεσε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις τους.


Στους 75 ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Τους 75 έφθασαν οι νεκροί από την Τρίτη στα επεισόδια στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 67 νεκρούς από την Τρίτη. Επιπλέον, «76 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση» προσέθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο χθες ήταν 60. "Περισσότεροι από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν (την Πέμπτη). Όλοι σκοτώθηκαν από σφαίρα", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης Σβιατοσλάβ Χανένκο. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν 25 πτώματα μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

[Eικόνα από βίντεο. Δείχνει αστυνομικό να στέκεται δίπλα σε ελεύθερο σκοπευτή]

Την ίδια ώρα σε εικόνες που κατέγραψε ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης απεικονίζονται άνδρες, εμφανώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων ανοίγει πυρ με ένα ημιαυτόματο επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον ενός στόχου που δεν φαίνεται, στο κέντρο του Κίεβου.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών του υπουργείου Εσωτερικών, τις Μπερκούτ, ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον τους σήμερα το πρωί.

Στο βίντεο που κατέγραψε και μετέδωσε το Radio Svoboda, (δείτε το παρακάτω)  το ουκρανικό παράρτημα του Radio Free Europe/Radio Liberty, απεικονίζονται πάνω από 10 άνδρες οι οποίοι φορούν μαύρες στολές, με ένα κίτρινο περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Μεταξύ τους βρίσκονται δύο με τη λέξη Μπερκούτ, στην ουκρανική γλώσσα, να διακρίνεται καθαρά στο πίσω μέρος της στολής τους.

Ένα μέλος της ομάδας κοιτά μέσα από τη διόπτρα του τουφεκιού ελεύθερου σκοπευτή που χειρίζεται πρηνηδόν. Δε διακρίνεται ωστόσο να πυροβολεί.

Οι άνδρες έχουν πάρει θέσεις πίσω από σάκους που είχαν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο, όπως συνήθως κάνουν οι διαδηλωτές για να ανέβουν σε ένα οδόφραγμα.

Ένας άλλο μέλος της ομάδας φέρνει στον ώμο του ένα επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ και πυροβολεί δύο φορές εν ψυχρώ, πριν απομακρυνθεί με αργό βηματισμό. Ριπές όπλων αντηχούν. Ο σκοπευτής δεν μοιάζει να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο. Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους ευρισκόμενοι ωστόσο σε «νόμιμη άμυνα». Οι εικόνες δεν επιτρέπουν να εξακριβωθεί εναντίον ποιου πυροβόλησε ο αστυνομικός ούτε πού ακριβώς έχει καταγραφεί το βίντεο, όμως το Radio Svoboda υποστηρίζει ότι έχει καταγραφεί στην οδό Institutska, τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας υποχωρούσαν έναντι των διαδηλωτών.


Δείτε το βίντεο


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών