Ρεν: Πληρής εφαρμογή όλων των όρων του προγράμματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ρεν: Πληρής εφαρμογή όλων των όρων του προγράμματος

16:06 | 24/2/14
«Την πλήρη εφαρμογή "όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα" (σ.σ. Μνημόνιο), πέρα από την υποχρέωση για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, απαιτεί η Κομισιόν από την Ελλάδα για να "καλυφθεί" το χρηματοδοτικό κενό».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωσή του Νίκου Χουντή ότι προκύπτει από απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Όλι Ρέν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο Ελληνας ευρωβουλευτής, όπως τονίζει, «στην ερώτησή του αφού έθετε το θέμα του τρόπου κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ρωτούσε την Κομισιόν αν "υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα για το τρόπο με τον οποίο, ενδεχομένως, θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος», καθώς επίσης, αν έχουν εκφραστεί «από κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη, η πρόταση για έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές με εγγύηση του ESM"».

Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρέν, σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «αφού αποφεύγει να πάρει θέση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, λέγοντας ότι "στην παρούσα φάση, οι συζητήσεις όσον αφορά το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού και τους δυνατούς τρόπους κάλυψής του δεν είναι σκόπιμες"», σημειώνει αναφορικά με τις προϋποθέσεις κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, ότι:

«Τον Νοέμβριο του 2012, η Ευρωομάδα ανέφερε ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν την σκοπιμότητα περαιτέρω μέτρων και συνδρομής όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ίσο προς 124 % του ΑΕΠ το 2020, και δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο από 110 % το 2022».


Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000168/2014

προς την Επιτροπή

Άρθρο 117 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Ενδεχόμενο νέο Πρόγραμμα για την Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στον ελληνικό και διεθνή τύπο, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα πραγματοποιηθεί, ως ένα βαθμό, με δανεισμό της ελληνικής κυβέρνησης από τις διεθνείς χρηματαγορές. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές, μέσα στο 2014, και μάλιστα με ευρωπαϊκή εγγύηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).


Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα για το τρόπο με τον οποίο, ενδεχομένως, θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος; Έχει εκφραστεί, από κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη, η πρόταση για έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές με εγγύηση του ESM;

2. Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος;

3. Σε περίπτωση που επικρατήσει η πρόταση για έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές με εγγύηση του ESM, είτε μέσω της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής (article 14, ESM Precautionary Financial Assistance), είτε μέσω Χρηματοοικονομικής Στήριξης στην Πρωτογενή Αγορά (article 17, Primary Market Support Facility), ποιες θα είναι οι πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας; Θα πρέπει να συνταχθεί συγκεκριμένο Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM;


Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής 

Καταρτίζεται επικαιροποιημένη εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας στο πλαίσιο της εν εξελίξει 4ης αναθεώρησης δυνάμει του 2ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία θα κοινοποιηθεί στα σχετικά έγγραφα του προγράμματος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης. 

Στην παρούσα φάση, οι συζητήσεις όσον αφορά το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού και τους δυνατούς τρόπους κάλυψής του δεν είναι σκόπιμες. 

Τον Νοέμβριο του 2012, η Ευρωομάδα ανέφερε ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν την σκοπιμότητα περαιτέρω μέτρων και συνδρομής όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ίσο προς 124 % του ΑΕΠ το 2020, και δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο από 110 % το 2022. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών