Guardian: «Σκάνδαλο» με τις αναξιοποίητες κατοικίες ανά την Ευρώπη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Guardian: «Σκάνδαλο» με τις αναξιοποίητες κατοικίες ανά την Ευρώπη

19:25 | 24/2/14
«Σκάνδαλο» χαρακτηρίζει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Guardian τον υπολογιζόμενο αριθμό των 11 εκατομμυρίων άδειων ακινήτων ανά την Ευρώπη...

Πρόκειται για ακίνητα που όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα θα μπορούσαν να στεγάσουν τα 4,1 εκατομμύρια των καταγεγραμμένων αστέγων της ηπείρου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των κατοικιών εντοπίζεται στην Ισπανία (3,4 εκατ.) και ακολουθούν η Ιταλία (2-2,7 εκατ.), η Γαλλία (2,4 εκατ.) και η Γερμανία (1,8 εκατ.). Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τις 700.000, ενώ με βάση στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο αριθμός των άδειων κατοικιών στην Ελλάδα φτάνει τις 300.000.

Όπως επισημαίνεται, πολλά από αυτά τα ακίνητα αγοράστηκαν ως επένδυση από ανθρώπους που δεν είχαν καμιά πρόθεση να κατοικήσουν μέσα σε αυτά, γεγονός που φέρεται να έχει «εξαγριώσει» πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις δεδομένου το σημαντικού αριθμού των αστέγων που καταγράφονται στην Ευρώπη.

«Αυτά τα στοιχεία μας προκαλούν φοβερή έκπληξη. Τα σπίτια αγοράζονται για να κατοικούνται, αν όχι, τότε κάτι λάθος συμβαίνει στην αγορά ακινήτων», δηλώνει ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Empty Homes. Αντίστοιχο είναι και το σχόλιο διευθυντή πανευρωπαϊκού οργανισμού για τους αστέγους. «Το ήμισυ μόνο αυτού του αριθμού των 11 εκατ. θα επαρκούσε για να δοθεί τέλος στο πρόβλημα των αστέγων», λέει ο Φρέεκ Σπίνβεϊν.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε μέτρο που λαμβάνουν τοπικά δημοτικά συμβούλια στην Καταλονία της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δηλαδή την επιβολή προστίμων στις τράπεζες, ύψους 100.000 ευρώ, εάν τα ακίνητα τα οποία αποτελούν προϊόν κατάσχεσης παραμείνουν σε αχρησία άνω των δύο χρόνων. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών