Διπλωματικός «πυρετός» γύρω από την Ουκρανία – στο Παρίσι συναντώνται Ρωσία και ΗΠΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Διπλωματικός «πυρετός» γύρω από την Ουκρανία – στο Παρίσι συναντώνται Ρωσία και ΗΠΑ

23:08 | 4/3/14
Κλιμακώνεται το διπλωματικό παιχνίδι γύρω από την κρίση στην Ουκρανία...

Το τι μέλλει γενέσθαι στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση που θα έχουν αύριο Τετάρτη στο Παρίσι, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεγκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και αρκετοί ομόλογοί τους από χώρες της Ε.Ε., όπως ο γερμανός Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Η διάσκεψη είχε κανονιστεί από καιρό με θέμα τη στήριξη του Λιβάνου, ωστόσο στις συνομιλίες αναμένεται να κυριαρχήσει η κατάσταση στην Ουκρανία και η διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες για το αν θα γίνουν διμερείς επαφές.

Επίσης την Τετάρτη αναμένεται διάσκεψη Ρωσίας και NATO σε επίπεδο πρεσβευτών.

Εν τω μεταξύ, στο διπλωματικό πεδίο, «βολές» αντάλλαξαν σήμερα Τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διαμηνύει στο ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν πως «δεν ξεγελά κανέναν» με τους ισχυρισμούς του ότι τα στρατεύματα που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Κριμαία δεν είναι ρωσικά αλλά «φιλο-ρωσικές δυνάμεις αυτοάμυνας», και να προειδοποιεί τη Μόσχα πως με την επέμβασή της στην Ουκρανία κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.

Οι δηλώσεις Ομπάμα ήλθαν στον απόηχο της σκληρής κριτικής που άσκησε στη Ρωσία ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος σημείωσε ότι η Ρωσία «εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει πρόσχημα να εισβάλει περαιτέρω» στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε δε πως δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να στηρίζει τη ρωσική θέση περί «μη νομιμότητας των νέων Αρχών» στο Κίεβο

Ο κ. Κέρι αποσαφήνισε ωστόσο πως η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει αντιπαράθεση» και κάλεσε τη Μόσχα να «κάνει πίσω και να ακούσει με προσοχή».

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε νόμιμη οποιαδήποτε επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά τόνισε πως η χρήση βίας δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα συνιστούσε «έσχατη λύση».

Όσον αφορά την Κριμαία, διευκρίνισε πως η Ρωσία δεν προτίθεται να την προσαρτήσει αλλά επεσήμανε ότι η χερσόνησος έχει το δικαίωμα στην αυτοκυριαρχία.

Καθώς μάλιστα εντείνεται και το διπλωματικό παρασκήνιο, ο κ. Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομολογό του Σι Τζινπίνγκ για το θέμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι θέσεις Μόσχας και Πεκίνου είναι «κοντινές».

Παράλληλα, οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την ελπίδα πως οι «τα βήματα της ρωσικής ηγεσίας θα επιτρέψουν τη μείωση της έντασης και να προσφέρουν ασφάλεια στους ρωσόφωνους πολίτης της Κριμαίας και των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας».

Την ίδια στιγμή, απαντώντας στις προειδοποιήσεις της Δύσης για τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Μόσχα θα απαντήσει με αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας.

Στο διπλωματικό αγώνα της Μόσχας συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στη Μαδρίτη όπου και συναντήθηκε με την επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

Για «χρήσιμη» συνάντηση έκανε λόγο η κ. Άστον.

Καθ’ οδόν για την Κριμαία βρίσκεται απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών