Εν αναμονή της γνωμοδότησης των συμβούλων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εν αναμονή της γνωμοδότησης των συμβούλων

08:32 | 27/3/14
Την γνωμοδότηση των χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citigroup και τράπεζα Πειραιώς) και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων αναμένει, εντός των επόμενων ημερών, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να αποφασίσει εάν το νέο βελτιωμένο τίμημα, που κατέθεσε η Lamda Development του ομίλου Λάτση ύψους 915 εκατ. ευρώ για την «Ελληνικό ΑΕ» είναι εύλογο και δίκαιο για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ το έργο των χρηματοοικονομικών συμβούλων θα συνδράμει ο εξειδικευμένος σύμβουλος του Ταμείου, η ξένη εταιρεία Happold Consulting.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ανοίχθηκε η νέα βελτιωμένη προσφορά της μοναδικής εταιρείας που διεκδικεί την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού. Η νέα οικονομική προσφορά του ομίλου Λάτση ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ και η Lamda Development αναλαμβάνει, επιπλέον του τιμήματος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, εξ ολοκλήρου το κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έκρινε ανεπαρκή τη δεσμευτική οικονομική προσφορά της εταιρείας Lamda Development, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες διαμορφώνονταν μεταξύ 450 και 600 εκατ. ευρώ. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ τόνιζαν ότι η προσφορά είναι χαμηλή, καθώς ο ανεξάρτητος εκτιμητής του Ταμείου προσδιόριζε την αποτίμηση του Ελληνικού τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ. Αποτίμηση της αξιοποίησης του ακινήτου του Ελληνικού είχε πραγματοποιήσει πριν έναν χρόνο η εταιρεία «Ελληνικό ΑΕ» και το τίμημα είχε προσδιορισθεί, τουλάχιστον, στα 1,239 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η Realnews την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014.

Κατόπιν αυτών ο όμιλος Λάτση βελτίωσε την οικονομική προσφορά κατά 25%, στα 915 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού ξεκίνησε την Άνοιξη του 2012. Αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον εννέα υποψήφιοι επενδυτές (Βρετανοί, Ισραηλινοί, Αμερικανοί κ.ά.) και στην τελευταία πράξη απέμεινε μόνο ένας επενδυτής, η Lamda Development του ομίλου Λάτση.


Τι αναφέρει η ανακοίνωση

«Το 33% του τιμήματος (σ.σ. των 915 εκατ. ευρώ) θα καταβληθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης. Η εταιρεία κατέθεσε τίμημα σαφώς βελτιωμένο, κατά ποσοστό υψηλότερο του 25% σε σχέση με την αρχική της προσφορά, και υπερβαίνει την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (American Appraisal)», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ και προσθέτει:

«Η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία (σ.σ. Lamda Development) με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%».

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ «αφού λάβει υπόψιν του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη του Προτιμητέου Επενδυτή», καταλήγει η ανακοίνωση του Ταμείου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών