Γιατσενιούκ: Επαφές σε επίπεδο υπουργών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γιατσενιούκ: Επαφές σε επίπεδο υπουργών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

20:07 | 4/3/14
Επαφές σε επίπεδο υπουργών έχουν αρχίσει η ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση και οι ρωσικές Αρχές με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο μεταβατικός πρωθυπουργός της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία πίσω στις βάσεις τους και να αποφύγει ενέργειες που, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Αναφερόμενος στο χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, είπε ότι ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνάντηση με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία θα έχουν αύριο Τετάρτη η Ρωσία και το NATO σε επίπεδο πρεσβευτών, όπως ανακοίνωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, θα συγκληθεί και η επιτροπή NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών.

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρω-ατλαντικής περιοχής.

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και την επακόλουθη αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας από δυνάμεις που φαντάζουν ρωσικές αλλά δε φέρουν επίσημα διακριτικά.

Την ίδια στιγμή, η κρίση στην Κριμαία συνεχίζεται, με την ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων να ανακοινώνει ότι ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία.

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε πως η Ρωσία διατηρεί μεν το δικαίωμα να στείλει νομίμως στρατεύματα στην Ουκρανία, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως τυχόν επέμβαση δεν είναι επί του παρόντος απαραίτητη και θα συνιστά την «έσχατη λύση».

Προειδοποίησε μάλιστα τη Δύση πως θα υπάρξουν «συνέπειες» αν αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την κατάσταση στην Κριμαία.

«Όσοι πρόκειται να θεσπίσουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες, καθώς η ζημιά θα είναι αμοιβαία», είπε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Αναφερόμενος στις νέες Αρχές στο Κίεβο, ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία μέσω «πραξικοπήματος» και προσέθεσε πως η Μόσχα θεωρεί τον Βίκτορ Γιακουκόβιτς ως το νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Σχετικά με την Κριμαία, σημείωσε πως η περιοχή δεν θα προσαρτηθεί από τη Ρωσία καθώς έχει δικαίωμα στην αυτοκυριαρχία.

Απέρριψε δε τις κατηγορίες πως η Μόσχα έχει καταλάβει με δυνάμεις της τη χερσόνησο, αντιτείνοντας πως οι ένοπλοι που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή είναι «φιλορωσικές δυνάμεις αυτοάμυνας».

Σκληρή απάντηση στις ρωσικές θέσεις έδωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σημειώνοντας πως η Ρωσία «εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει πρόσχημα να εισβάλει περαιτέρω» στην Ουκρανία και καταδικάζοντας εκ νέου τη ρωσική «επιθετικότητα».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών