Η απάντηση του Υπ. υγείας σε ερώτηση του Σπ. Πρίφτη για το επάγγελμα του κουρέα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η απάντηση του Υπ. υγείας σε ερώτηση του Σπ. Πρίφτη για το επάγγελμα του κουρέα

14:16 | 21/3/14
Ο Σπ. Πρίφτης έστειλε στο Greek-iNews.gr την συνομιλία που είχε μεσώ email με το Υπ. υγείας...


Διαβάστε την συνομιλία:

Υπ. υγείας:
Σε συνέχεια του από 4/3/2014 μέιλ της Δ/νσης Επαγγελμάτων Υγείας προς τη Δ/νσής μας και σε συνέχεια παλαιότερης αλληλογραφίας και με την Υπηρεσία μας και με το Υπ. Παιδείας, σας υπενθυμίζεται ότι στο Π.Δ. 133/2005 προβλέπεται η διαδικασία έκδοσης 'αδειας άσκησης επαγγέλματος κουρέα. Το Υπ. Παιδείας ήδη έχει απαντήσει για τις βεβαιώσεις σπουδών που δεν αποτελούν αναγνωρισμένα πτυχία εκπαίδευσης , όπως τη δική σας περίπτωση.

Αναφορικά με το κατάστημα κουρείο, το νομικό πλαίσιο που διέπει τους όρους αδειοδότησης των καταστημάτων από τους Δήμους είναι  η ΚΥΑ ΔΙΑΔΠ/ΦΑ21/31600 ΦΕΚ 3106/9-12-2013, τβ.-«Απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης καταστημάτων».

Καλό σας απόγευμα

Σπ. Πρίφτης:
Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Αν και περιμέναμε ότι θα μας απαντήσετε τα ίδια και τα ίδια, όπως κάνετε από το 2012 αρνούμενοι να ανοίξετε το επάγγελμα του κουρέα μετατίθοντας το πρόβλημα μας ότι φταίνε τα πτυχία μας λέγοντας μας ότι δεν αποτελούν αναγνωρισμένα πτυχία εκπαίδευσης και φυσικά το πρόβλημα μας μετατίθεται στο υπουργείο παιδείας. Βάση του ΦΕΚ Α 193/2005 ΠΔ 133  όσοι έχουν πτυχία μη αναγνωρισμένα υποχρεούνται σε διετή προϋπηρεσία για να μπορούν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, συν να περάσουν και από επιτροπή με εξέτασης πρακτικής.

Σας έχουμε προτείνει επανειλημμένα να καταργήσετε την διετή προϋπηρεσία που ζητάτε από τους αποφοίτους με πτυχία από σχόλες εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών άλλα να διατηρήσετε τις πρακτικές και γραπτές εξετάσεις σε όσους θέλουν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με μη αναγνωρισμένα πτυχία! Άλλα ούτε αυτό θέλετε, ΘΕΩΡΕΙΤΕ ότι κάποιος στην Ελλάδα για να γίνει μπαρμπέρης πρέπει να έχει 2 χρόνια προϋπηρεσία? Μήπως αυτό εξυπηρετεί τον σύλλογο κουρέων κομμωτών?!

ΕΜΕΙΣ πάντως έχουμε στείλει την απάντηση σας στο ΔΝΤ και ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΜΜΙΣΙΟΝ-ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΝΕΟΤΕΡΑ-ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΉ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΕΙ ΜΑΖΊ ΜΑΣ ΤΗΛ 6946146193 ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΙΦΤΗΣ- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΝ ΚΟΥΡΕΟΝ ΚΩΜΜΟΤΟΝ-ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Υπ. υγείας:
Σε συνέχεια του χθεσινού μέιλ σας υπενθυμίζουμε ότι η Υπηρεσία μας, σας έχει απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματα και δεν έχει σχέση το θέμα σας με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων γιατί η κομμωτική δεν είναι κλειστό επάγγελμα. Σας έχουμε καταστήσει σαφές ότι όσα θέματα αφορούν τίτλους σπουδών εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπ. Παιδείας.

Τυχόν θέματα προϋπηρεσιών, χρόνου σπουδών δεν αφορούν την Υπηρεσία μας, στην οποία ανήκουν μόνο τα θέματα που αφορούν τους υγειονομικούς όρους αδειοδότησης των κομμωτηρίων-κουρείων, τα οποία και αδειοδοτούνται όπως όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Δήμο με την ισχύουσα νομοθεσία. Καλή σας μέρα


Σπ. Πρίφτης:
Το επάγγελμα του κουρέα, ότι και να μας γράφετε, για εμάς τους αποφοίτους από Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, εφόσον μας ζητάτε 2 με 3 χρονιά προϋπηρεσία για να μπορούμε να πάρουμε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για εμάς είναι κλειστό. Συγνώμη άλλα δεν θα μας τρελάνετε, το ΦΕΚ Α 193/2005 ΠΔ 133 είναι νόμος του Υπ. Υγείας, όπου βάση δίκη σας παλαιότερης απαντητικής επιστολής προς σε εμάς, το ΠΔ 133 το έχει υπογράψει και συμφωνήσει και το Υπ. Παιδείας.

Εμείς οι κουρείς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν περνούμε από το Υπ. Παιδείας, άλλα βάση του νόμου ΠΔ133 του Υπ. Υγειας. Μην ανησυχείτε! και γνωρίζουμε ότι αρμόδιο για τα πτυχία μας, και για την αναγνώριση τους, είναι υπεύθυνο το Υπ. Παιδείας. Έχουμε καταγγείλει και για αυτό το πρόβλημα στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαικη Κομμισιον και το Υπ. Παιδειας.

Θα σας συνιστούσαμε εσείς τα δυο υπουργεία που έχετε συνυπογράψει μαζί το ΠΔ133 να συνεργαστείτε και να κάνετε νέο νομοθετικό νόμο και να συμπεριλάβετε μέσα και τους αποφοίτους κουρείς από σχόλες Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, στο να μπορούν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, χωρίς να χρειάζεται η οποιαδήποτε προϋπηρεσία.

Σταματήστε επιτελούς το ένα Υπουργείο, να μας στέλνει στο άλλο. Και επειδή ο νόμος ΦΕΚ Α 193/2005 ΠΔ 133 είναι τόσο παλιός, σας ενημερώνουμε ότι η σχόλες που έχετε μέσα στο ΠΔ133 που μπορούν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, όπως είναι η ΤΕΕ Α και ΤΕΕ Β καθώς και απόφοιτοι κουρείς κομμωτές από τεχνικά Λύκεια ΕΠΑΛ, έχουν κλείσει και δεν λειτουργούν άλλο πλέον.

Όποιος θέλει να μάθει το επάγγελμα του κουρέα-κομμωτή, πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δυο σχόλες, η ΙΕΚ και τα ΕΕΣ, έτσι με αυτήν την εφαρμογή του ΠΔ133, είναι σαν να μεροληπτείτε στο να μπορούν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μόνο οι απόφοιτοι από σχόλες ΙΕΚ και αυτό αντιτίθεται στον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μονοπωλιακό καθεστώς.

Σας υπευθυμίζουμε το ΕΜΑΙΛ του ΔΝΤ. Και για το θέμα αυτό ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΜΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ -Πριφτης Σπυρος-

Παρακαλούμε όταν μας απαντάτε-να γράφετε και το όνομα σας αυτό ο κύριος κυρία που μας στέλνει την επιστολή.


On behalf of Mr. McGrew, I would like to reply to your email to him of January 28, 2014:

Dear Mr. Priftis,

Thank you for sharing this information with us. We are working with the government on initiatives to reduce unnecessary restrictions on entry into professions, including restrictions on obtaining a professional license such as the ones that you describe.  

On the issues related to recognition of professional qualifications, I strongly recommend you contact the European Commission as they have the expertise and the mandate to provide the authorities with recommendations on the ground of common European rules.  

Best regards,

Marialena Athanasopoulou
Economist

IMF Resident Representative Office in Athens



Σχετικά άρθρα:
Το ΔΝΤ δικαιώνει Κερκυραίο κουρέα (video)
Σπ. Πρίφτης: Η Ελλάδα στο δρόμο για την ανάπτυξη, χάος για να ανοίξεις ένα κουρείο! (video)
Έφτασε μέχρι τον Olli Rehn για να ανοίξει ένα κουρείο (video)
Αναγνώστης καταγγέλλει για ψεύτικη μεταρρύθμιση του υπουργείου υγείας
Δημοσίευμα της Γαλλικής εφημερίδας LE FIGARO.FR για τον Κερκυραίο κουρέα Σπύρο Πρίφτη

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών