Κατάτμηση ελέγχου, δόσης και μέτρων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κατάτμηση ελέγχου, δόσης και μέτρων

07:52 | 12/3/14
Λιγότερα προαπαιτούμενα και κατάτμηση της δόσης, που θα προέλθει από τρεις διαφορετικές πηγές, αλλά θα είναι επαρκής, διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά από τις διαβουλεύσεις του Γ. Στουρνάρα στις Βρυξέλλες, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στο Στρασβούργο για να διαπραγματευτεί την τραπεζική ένωση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η τρόικα επιστρέφει αύριο στην Αθήνα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Το eurogroup χθες έκανε μια λεπτομερή αποτίμηση της κατάστασης και έδωσε στους διαπραγματευτές και την ελληνική πλευρά την πολιτική εντολή να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουν το συντομότερο». Αυτό δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του ECOFIN μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Αργότερα μιλώντας στο ελληνικό Τύπο έκανε λόγο και αυτός για το καταληκτικό ορόσημο της επόμενης Κυριακής, ως «στόχο» που προφανώς πρέπει να επιτευχθεί. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Οικονομικών «είναι πολλά, σημαντικά και δύσκολα τα θέματα που παραμένουν ανοικτά».

Ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του real.gr που θέλει την κυβέρνηση να θέτει ως προτεραιότητα εκπλήρωσης την «γκάμα των προαπαιτούμενων από τον Δεκέμβριο του 2013». Αυτά ως γνωστόν αντιστοιχούν στην 4η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όχι την 5η, που έχει αρχίσει ατύπως από τον Φεβρουάριο.

Στην δε περίπτωση που η χώρα εκπληρώσει το 100% από τα 896 προαπαιτούμενα (που σημειωτέον πηγή της Realnews επικαλείτο ήδη από τον Νοέμβριο - ο υπουργός θεωρεί πως έχουν εκπληρωθεί σε ποσοστό 79%) θα λάβει και τα χρήματα εκ των δόσεων που αναλογούν σε αυτόν τον έλεγχο.

Ως εκ τούτου το EFSF θα μπορούσε να εκταμιεύσει 4,9 δισ. από τα 10,1 που μένουν στο πακέτο και είναι άγνωστο τι θα πράξει το ΔΝΤ. Το ποσό που υπολείπεται για την κάλυψη των 9 δισ. που λήγουν στα τέλη του μήνα μπορεί να συμπληρωθεί με βραχυχρόνιες εκδόσεις και επιτόκια αγοράς.

Για να συνεισφέρει το ΔΝΤ αρκεί η πολιτική διαβεβαίωση του eurogroup ότι εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το επόμενο δωδεκάμηνο και θα πράξει ότι είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας του χρέους - και αυτό πριν από την εαρινή Συνόδο του Ταμείου τον Απρίλιο.

Ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά» και «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα καλυφθούν πλήρως από το ποσό της εκταμίευσης», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι θεωρείται «ανάγκη». Η Ελλάδα ουδέποτε αποκόπηκε από την αγορά βραχυχρόνιου χρέους και ως εκ τούτου «δεν έχει την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί για ποσά που μπορεί να αντλήσει από εκεί», σημειώνει στο real.gr πηγή του EWG.

Ο υπουργός Οικονομικών εστιάζει τη διαπραγμάτευση σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως οι φόροι υπέρ τρίτων, οι ασφαλιστικές εισφορές και το άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών, προϊόντων και ενέργειας. Ακόμα όμως και αυτές οι μεταρρυθμίσεις (που περιλαμβάνουν το σπάσιμο της ΔΕΗ, τα φάρμακα, τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και άλλα) αποτελούν επικίνδυνες πολιτικές ασκήσεις και απαιτούν την συστράτευση πολλών διαφορετικών υπουργείων.

Στην πράξη ακόμα και τα δημόσια οικονομικά του 2014 είναι ανοικτά, διότι κινητικότητα, απολύσεις, μισθολογικά, επιδόματα, τρύπες ασφαλιστικών ταμείων, κατάργηση φορέων του δημοσίου και κατανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 είναι ζητήματα με δημοσιονομική επίπτωση στο 2014 και επηρεάζουν τον προϋπολογισμό που δεν θα πάρει τελική έγκριση από την τρόικα πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ο Γ. Στουρνάρας ποντάρει στη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και πάλι όμως το στοίχημα είναι πολιτικό.

Τα επόμενα βήματα στο τεχνικό επίπεδο περιλαμβάνουν μετά την συμφωνία, ενημέρωση του EWG, εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών το πιθανότερο την 1η Απριλίου στο άτυπο eurogroup της Αθήνας, καταγραφή των σχετικών milestones και μια περίοδο νομοθέτησης ως το eurogroup της 5ης Μαΐου .

Σε σχέση τέλος με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτή θα γίνει το 2014, θα αφορά μικρά ποσά και θα είναι δοκιμαστική. Δεν βλέπει μάλιστα ενστάσεις του ΔΝΤ προς αυτό. Σημειωτέον ότι ο Σερβάας Ντε Ρόουζε, αναπληρωτής διευθυντής της DGECFIN, ο επίτροπος Ρεν, ο Κλάους Ρέγκλιγκ του EFSF και το EWG κάνουν λόγο για δοκιμαστική, μερική έξοδο ένα χρόνο μετά, δηλαδή το 2015.

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών