Ακυρώνει την έκπτωση στην Ουκρανία η Μόσχα - Κριμαία: Αυτομόλησαν 6.000 οπλίτες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ακυρώνει την έκπτωση στην Ουκρανία η Μόσχα - Κριμαία: Αυτομόλησαν 6.000 οπλίτες

10:32 | 4/3/14
Την ακύρωση της έκπτωση στο φυσικό αέριο από τον Απρίλιο στην Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη o ρωσικός κολοσσός Gazprom...

Η έκπτωση στο φυσικό αέριο ανερχόταν στο 45%. Για δικαίωμα αυτοδιάθεσης των πολιτών της Κριμαίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το ουκρανικό ζήτημα.

Eιδικότερα, η Gazprom προτείνει να χορηγήσει δάνειο ύψους δύο έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τη διευθέτηση του χρέους της για το ρωσικό φυσικό αέριο που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μετά τη δήλωση της Ουκρανίας στο ρωσικό όμιλο ότι αδυνατεί να πληρώσει τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.

"Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, δεν πληροί τις συμφωνίες για τη χορήγηση έκπτωσης που υπογράφηκαν ως τροποποίηση της σύμβασης, η Gazprom αποφάσισε να μην παρατείνει τη διάρκεια της έκπτωσης αυτής και αυτό θα ισχύσει από τον Απρίλιο", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Μίλερ.

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός κολοσσός προειδοποίησε το Σάββατο το Κίεβο ότι έχει ένα "τεράστιο" χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,12 δισ. ευρώ) για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Περίπου 6.000 οπλίτες έχουν αυτομολήσει από την κυβέρνηση του Κιέβου τις τελευταίες δυο ημέρες, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, με την ουκρανική άμυνα στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας να δείχνει να καταρρέει.

«Μια ολόκληρη σμηναρχία είναι η τελευταία που δηλώνει την πίστη της στον Κριμαϊκό λαό» σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Το προσωπικό 800 ατόμων και τα σχεδόν 50 πολεμικά αεροσκάφη είναι πλέον υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών, ακολουθώντας τα βήματα του ναύαρχου Μπερεζόφσκι, και των περισσότερων στρατιωτών που βρίσκονται στη χερσόνησο σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.



Τρεις ουκρανικές μονάδες αεράμυνας ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι αυτομόλησαν στη νέα κριμαϊκή κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Εάν η ανακοίνωση ισχύει, πρόκειται για βαρύ πολιτικό και επιχειρησιακό πλήγμα για την κυβέρνηση του Κιέβου.

Πάνω από 700 στρατιώτες και αξιωματικοί υπηρετούν στις μονάδες αυτές που έχουν τις βάσεις τους στις πόλεις Εβπατόρια, Φιολέντα και Θεοδοσία πρόσθεσε.

«Οι μονάδες αεράμυνας, οι οποίες παραδόθηκαν στην κυβέρνηση της Κριμαίας, είναι οπλισμένες με περισσότερα από 30 αντιπυραυλικά συστήματα S-300 PS και 20 αντιπυραυλικά συστήματα Buk» τόνισε ο αξιωματούχος.


"Διάλογος μόνο αν τηρηθεί η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου"

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις αγορές συναλλάγματος από τις 4 Μαρτίου για την προστασία του ρουβλίου εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης

Η Μόσχα θα συμφωνήσει να συζητήσει πιθανές λύσεις για την ουκρανική κρίση με τους ξένους εταίρους της, αν η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, υπογεγραμμένη από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, εφαρμοστεί και εάν ένα ευρύ φάσμα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας εμπλακεί διεμήνυσε πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πηγή του Υπουργείου δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η Ρωσία θα συζητήσει την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και τρόπους εξόδου από την κρίση με τους ξένους εταίρους της, αλλά μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου έπρεπε να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λάμβανε υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

Οι υπογράφοντες είχαν επίσης δεσμευτεί να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξάγονταν μετά την ψήφιση και επικύρωση του νέου Συντάγματος.


Κριμαία: Κι άλλες επαρχίες θέλουν να ενωθούν μαζί μας! 

Τους φόβους της Δύσης για τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνουν οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ένας ανώτερος αξιωματούχος της Κριμαίας περί βούλησης των επαρχιών της νότιας Ουκρανίας να αποσχιστούν από το Κίεβο.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής ομιλητής του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας, οι εκπρόσωποι των διοικητικών πρωτευουσών τριών επαρχιών της νότιας Ουκρανίας εξέφρασαν την επιθυμία να αποτελέσουν μέρος της αυτόνομης δημοκρατίας, αν το καθεστώς αυτονομίας της διευρυνθεί (κάτι που θεωρείται βέβαιο) στο δημοψήφισμα της 30ης Μαρτίου. 

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο Σερχί Τσεσκόφ είπε ότι αρχές είχαν επικοινωνία με «εκπροσώπους των τοπικών διοικητικών φορέων» στο Μικολάιβ, το Κέρσον και την Οδησσό. «Πιστεύουν ότι πρέπει να είναι μαζί με την Κριμαία» δήλωσε χαρακτηριστικά. 



Τέλος στα ρωσικά γυμνάσια έδωσε ο Πούτιν

Πάντως, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί η κατάσταση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στο ρωσικό έδαφος να επιστρέψουν στις βάσεις τους όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή, μετά από αναφορά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με την οποία τα γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς. Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων 150.000 στρατιώτες, 90 αεροσκάφη, 880 τεθωρακισμένα, 80 πολεμικά πλοία. 

«Η Μόσχα δεν θεωρεί ως στόχο της να επιστρέψει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην εξουσία, αλλά συνεχίζει να τον θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας» δήλωσε στο μεταξύ ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν. 

«Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψει ο Γιανουκόβιτς στην εξουσία. Νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι Γιανουκόβιτς δεν θα επανέλθει στην εξουσία για να διοικήσει το κράτος;» είπε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ρώσος αξιωματούχος. Σύμφωνα με Τσούρκιν, η τύχη του Γιανουκόβιτς «θα πρέπει να αποφασιστεί από τον ουκρανικό λαό.»



Διεθνείς αντιδράσεις 

Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, τόνισε ο Μπαρακ Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. 

Τονισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα. 

O Oμπάμα Επισήμανε ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους πολίτες. 

Kατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι HΠΑ διαθέτουν ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που η ένταση στην Ουκρανία κλιμακωθεί ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία σε αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Εν τω μεταξύ, στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη παραπέμπονται ουσιαστικά οι αποφάσεις της ΕΕ για τυχόν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Κριμαία, όπως φάνηκε μετά και συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η μόνη απόφαση που ελήφθη χθες κατά τη συνεδρίαση των υπουργών, σύμφωνα με τα επίσημα συμπεράσματα, προβλέπει αναστολή των προετοιμασιών για συμμετοχή στη σύνοδο του G-8 στο Σότσι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις, όπως η επιβολή στοχευόμενων κυρώσεων ή η αναστολή διαπραγματεύσεων για κατάργηση της βίζα για ρώσους πολίτες, θα ληφθούν εφόσον η Μόσχα δεν προβεί σε «βήματα αποκλιμάκωσης» της κρίσης.

Στα συμπεράσματα δε γίνεται καμία αναφορά σε εμπάργκο όπλων, ενδεχόμενο που φαίνεται να τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση.

Ζήτησαν επίσης την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις μόνιμες βάσεις τους.

Την άσκηση διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών πιέσεων επί της Ρωσίας ώστε να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» καταδίκης των ενεργειών της στην Ουκρανία, προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που ήθελαν το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας να έχει επιδώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές μονάδες στην Κριμαία, ζητώντας την παράδοσή τους έως τις 5:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, προέβησαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ο ίδιος ο Στόλος.

Για «απόλυτες ανοησίες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΕΘΑ, μιλώντας στο ρωσικό μέσο Vedomosti. 

Επιστολή μέσω της οποίας ζητά τη χρήση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να αποκατασταθεί «ο νόμος και η τάξη» στην Ουκρανία έχει ζητήσει από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών