09:57 | 3/3/14
Επί 5,5 ώρες συζητούσε το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών...
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφτασαν στη Νίκης στις 8 το βράδυ του Σαββάτου και αναχώρησαν στην 1:30 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.
Είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκείμενου να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή.
«Υπάρχει πρόοδος και βούληση από τις δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία» σημείωσε αμέσως μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που για την τρόικα αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν απορρίψει τις κυβερνητικές προτάσεις για το «φρέσκο» γάλα αλλά και για τα μη συνταγογραφημένα φάρμακα.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει χάσει την μάχη όσον αφορά την απελευθέρωση των τιμών στα βιβλία. Μόνο για τα σχολικά βιβλία θα υπάρξει πλαφόν.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι με την τρόικα παραμένουν, στον τομέα του, ανοικτά τέσσερα θέματα:
-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων.
«Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.
-Για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας, που ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων. Ενώ, για τα τουριστικά ακίνητα, το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει στο υπουργείο Τουρισμού.
-Για το ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.
-Ως προς την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, υπάρχει μεν συμφωνία για τον νόμο πλαίσιο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία), αλλά όλα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «εμμένουμε στις θέσεις μας. Δεν έχει κλείσει τίποτα, θα ξανασυναντηθούμε. Δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή. Εάν σε εμάς που έχουμε πιο απλή δουλειά δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα».
Αναφορικά με τα θέματα του υπουργείου του, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί να βρεθούν τα 4.000 άτομα που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα συνολικά 12.500 άτομα του δεύτερου γύρου της διαθεσιμότητας (έχει δοθεί παράταση έως τα τέλη Μαρτίου). Καταδείκνυε δε, το υπουργείο Εσωτερικών ως την «πηγή» αυτών των διαθεσιμοτήτων, καθώς, «λόγω περιορισμένου χρόνου, είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη δεξαμενή αυτήν τη στιγμή».
Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να πείσει την τρόικα, ότι οι 1.680 υπάλληλοι που απολύθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους με προσωρινές εντολές Δικαστηρίων (αναμένεται να υπερβούν τελικά τα 2.000 άτομα), μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων.
Επίσης, πρέπει να τεθεί στόχος για τις διαθεσιμότητες για το 2014, ενώ, αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για τις 11.400 απολύσεις που πρέπει να γίνουν εφέτος.
Παράλληλα η τρόικα πιέζει ασφυκτικά να αρθεί το καθεστώς που απαγορεύει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπάρχει συμφωνία στην μείωση 3,9% στις εργοδοτικές εισφορές.
Επίσης χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών επικρατεί και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ενδώσει στις πιέσεις του ΔΝΤ και αμφισβητεί ευθέως τα ποσά που υποστηρίζει πως χρειάζονται ο Π. Τόμσεν.
Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και αν χρειαστούν να ληφθούν νέα μέτρα, όπως υποστηρίζει η τρόικα, αυτό πιθανότατα θα συζητηθεί στο επόμενο έλεγχο των εκπροσώπων των δανειστών.
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα