«Ώρα να φύγουν» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Ώρα να φύγουν»

10:00 | 4/3/14
Το ευρωψηφοδέλτιο και την ασυλία βουλευτών της Χρυσής Αυγής συζητά σήμερα η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ...

Ως «πρόκριμα για μία μεγάλη ανατροπή» χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και ένα από τα συνθήματα που υιοθετούνται είναι «ώρα να φύγουν».

Το απόγευμα σήμερα πραγματοποιείται κρίσιμη κοινή συνεδρίαση της πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, με θέματα την τακτική και το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του στη ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Και στα δύο θέματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τάσεις και ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Τις αποφάσεις για τις ευρωεκλογές και το ψηφοδέλτιο θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 23 και 24 Μαρτίου. Για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου , υπάρχουν στελέχη , όπως οι πασοκογενείς, που προτείνουν την κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία στελέχη, καθώς η διαφορά με τη ΝΔ θα κρίνει εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος , πχ, προτείνει να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο τα κορυφαία σε δημοτικότητα και επιρροή στελέχη ,όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Χουντής , Παναγιώτης Λαφαζάνης , Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μηλιός, Δημήτρης Στρατούλης.

Άλλα στελέχη, από διαφορετικούς χώρους, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Δημήτρης Στρατούλης, θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανακατέψει κυρίως το εσωκομματικό χρηματιστήριο αξιών και δεν θα συμβάλει στην ανάδειξη νέων προσώπων και στην ανανέωση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που διεκδικεί με μείζονες πιθανότητες την κυβέρνηση.


Ποιοι συζητούνται

Βέβαιον θεωρείται ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ο σημερινός ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής και από τα κορυφαία στελέχη ο Γιάννης Μηλιός, πιθανόν και ο Δημήτρης Παπαδημούλης , που το πέρασμά του από τις Βρυξέλλες θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου συζητά επίσης τη συμμετοχή εξωκομματικών προσωπικοτήτων, με δυνατότητα επιρροής και διαμόρφωσης εξελίξεων στις Βρυξέλλες, όπως ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος, αλλά και ο καθηγητής Κώστας Δουζίνας, πιθανότατα, και ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Οι τρεις είναι μεταξύ αυτών –σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Real.gr – που ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να τοποθετήσει στη λίστα, πριν αλλάξει ο εκλογικός νόμος και υιοθετηθεί ο σταυρός σε πανελλαδική περιφέρεια. Προτάσεις υπάρχουν ήδη και για τους γνωστούς συνταγματολόγους Κώστα Χρυσόγονο και Γιώργο Κατρούγκαλο,.

Το Αριστερό Ρεύμα συζητά μεταξύ άλλων τα ονόματα της Δέσποινας Σπανού, του Γιάννη Τόλιου και της Σόφης Παπαδόγιαννη. Ήδη ακούγονται επίσης τα ονόματα της Νατάσας Θεοδωρακοπούλου, του Γιάννη Μπουρνούς, του Χρήστου Στάικου και της Ελένης Σωτηρίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι που έπαιξαν ρόλο σε κοινωνικά μέτωπα όπως η αντίδραση στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Άλλωστε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για την κατάρτιση των 32 θέσεων του ψηφοδελτίου που θα αφορούν κομματικά μέλη, ενώ οι υπόλοιπες 10 θέσεις θα αποφασιστούν από την ηγεσία και θα αφορούν συνεργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι οι μισοί υποψήφιοι θα είναι άνδρες και οι υπόλοιποι μισοί γυναίκες.


Αντιδράσεις για την ασυλία βουλευτών της Χρυσής Αυγής 

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολο θεωρείται για την Πολιτική Γραμματεία το θέμα της στάσης του κόμματος στην ψηφοφορία για την ασυλία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Στελέχη όπως ο Μανόλης Γλέζος, αλλά και οι Αλέξης Μητρόπουλος, Σοφία Σακοράφα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχουν προειδοποιήσει την ηγεσία ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την ασυλία, επιλέγοντας να απέχουν ή και να καταψηφίσουν, καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται εν εξελίξει πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης που μετατρέπει από πολιτικό σε νομικό το θέμα της Χρυσής Αυγής . Παράλληλα υποστηρίζουν ότι ξεκινώντας από τη Χρυσή Αυγή «ανοίγει έργο» που δεν αποκλείεται στο μέλλον να συμπεριλάβει και άλλους, μεταξύ αυτών και την αριστερά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, οι πρόσφατες θέσεις του Νίκου Βούτση για τη Χρυσή Αυγή που προκάλεσαν την κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούνται «επαρκείς» από τους διαφωνούντες.


Ιδρύεται παράταξη

Πρωτοβουλία για νέα, ενιαία συνδικαλιστική παράταξη με διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εν εξελίξει , με την ιδρυτική της συνδιάσκεψη να πραγματοποιείται στις 15 και 16 Μαρτίου στο Σινέ Κεραμεικός. Το μεσημέρι σήμερα η οργανωτική Επιτροπή παραχωρεί συνέντευξη Τύπου. Προσωρινά και μέχρι την ιδρυτική της συνδιάσκεψη η παράταξη που θα καλύπτει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα θα ονομάζεται ΜΕΣΑ (Μέτωπο Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση).


Φωτιές από τη συνέντευξη Βούτση

Εν τω μεταξύ φωτιές άναψε στην Κουμουνδούρου η συνέντευξη του Νίκου Βούτση στη RealNews και οι αιχμές που άφησε ο γραμματέας της ΚΟ κατά της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και μελών της πλειοψηφίας. Το θέμα μάλιστα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ.

Διαβάστε τι γράφει η ΙΣΚΡΑ για την συνέντευξη του Ν. Βούτση στην Realnews 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών