01:53 | 2/3/14
Στην ανάγκη υπεράσπισης των Ρωσόφωνων πολιτών που βρίσκονται στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία επέμεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν σε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι θέλησαν να τού εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.
“Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία. Ρώσοι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία τους. Ο κίνδυνος για τους Ρώσους πολίτες είναι πραγματικός” σημείωσε ο Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό ομόλογό του της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, και διεμήνυσε ότι “η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα προστασίας των νόμιμων συμφερόντων των Ρώσων πολιτών και οπλιτών στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας”. “Είναι ευθύνη των ουκρανών αξιωματούχων αν ληφθούν παράνομες αποφάσεις για χρήση βίας κατά ρώσων πολιτών” προειδοποίησε τον Γιατσένιουκ.
Στο πλαίσιο αυτό, εντολή να τεθούν σε συναγερμό και έτοιμες για μάχη έδωσε στις ένοπλες δυνάμεις ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Ο Τουρτσίνοφ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του.
Όπως έγινε γνωστό, η φρεγάτα "Γκέτμαν Σαγκαϊντάτσνι", ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, επέστρεψε από τη Σομαλία και ύψωσε τη σημαία του ρωσικού Ναυτικού.
To Σάββατο έγινε δεκτό από τη ρωσική Άνω Βουλή το αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, ενώ σε αυτήν γίνεται λόγος για "σταθεροποιητικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανική επικράτεια". Πάντως, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η Μόσχα υπογράμμισε επίσης δια του εκπροσώπου της Κάτω Βουλής (Δούμα) Σεργκέι Ναρίσκιν ότι θα θεωρήσει τον Τουρτσίνοφ εγκληματία πολέμου, αν χρησιμοποιήσει βία κατά των αμάχων είτε στο νότιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, είτε στην Κριμαία.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ρωσική Άνω Βουλή) επισήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο γγ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ζητά την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης». Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στην Ουκρανία Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη.
Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για να εξετάσου την κλιμακούμενη κρίση. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00.
Ο κ. Βενιζέλος, θα επισκεφτεί, αρχικά, τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Τον τσετσένο ισλαμιστή Ντόκου Ουμάροφ, επονομαζόμενο νέο «Οσάμα Μπιν Λάντεν» και «Εμίρη του Καυκάσου», που είναι στην κορυφή της λίστας της Μόσχας με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, κάλεσε στο μεταξύ να επιτεθεί στη Ρωσία ο ουκρανός εθνικιστής Ντιμίτρι Γιάρος, ηγέτης του «Δεξιού Τομέα».
Στη δήλωση των εθνικιστών επισημαίνεται ότι “πολλοί Ουκρανοί με τα όπλα στα χέρια" υποστήριξαν τους τσετσένους μαχητές στον αγώνα τους εναντίον των Ρώσων και ότι "είναι τώρα είναι ώρα να στηρίξουν την Ουκρανία."
Το μήνυμα, που υπογράφει ο Γιάρος, καλεί τον Ουμάροφ να “αξιοποιήσει μια μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει” τη Ρωσία.
Μεταξύ άλλων, ο Ντόκου Ουμάροφ, έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας τον Ιανουάριο του 2011, ενώ φαίνεται ότι είχε και στενή σχέση με τους αδερφούς Τσαρνάεφ που χτύπησαν στο Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου του 2013.
Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε έκκληση για "γενική κινητοποίηση" του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η "ρωσική επιθετικότητα".
"Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.
Το μεσημέρι, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, υψώθηκε η ρωσική σημαία στο κτήριο της νέας φιλορωσικής τοπικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα που υπέγραψε κήρυξε ωστόσο παράνομο τον διορισμό του φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.
Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους, στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά "Ρωσία, Ρωσία". Πολλοί ανέβαιναν σε ένα αυτοσχέδιο βάθρο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην "επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία".
Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Την έντονη ανησυχία της για τη ρευστή κατάσταση στην Κριμαία εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, σε μια συγκέντρωση υπέρ της Ευρώπης.
"Αυτό που βιώνουμε στην Κριμαία μας ανησυχεί", είπε η Μέρκελ τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη "να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα" της Ουκρανίας.
Από τη Ρώμη, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, επανέλαβε και αυτός ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή "η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας". "Αυτό απαιτεί απ' όλους μια μεγάλη αίσθηση ευθύνης, κατ' αρχήν από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας αλλά επίσης και από τους εταίρους" της χώρας, πρόσθεσε.
Περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Ντονέτσκ, πόλης που θεωρείται προπύργιο του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν τη θέλησή τους για επανένωση με τη Ρωσία και την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά "Ρωσία, Ρωσία". Πολλοί ανέβαιναν σε ένα αυτοσχέδιο βάθρο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην "επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία".
Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και τρίτο αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει από την Παρασκευή το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Ένοπλοι προερχόμενοι από το Κίεβο προσπάθησαν τα ξημερώματα να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» δήλωσε η Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της. «Περαιτέρω κλιμάκωση (της κρίσης) θα επρόκειτο για ανευθυνότητα» πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Kάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την προδοτική πρόκληση. Χάρη στην αποφασιστική δράση των (σ.σ φιλορωσικών) μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένοπλοι εισέβαλαν στη βουλή της Κριμαίας στη Συμφερόπολη, η οποία παρουσιάζεται σε βίντεο που είδε το φως τη δημοσιότητας.
Το βίντεο δείχνει την ομάδα των ενόπλων – που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά - έξω από το κτήριο, πριν εισβάλουν μετά από μια έκρηξη.
Δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερόπολης.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας επισπεύδεται για τις 30 Μαρτίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τις 25 Μαΐου, οπότε θα διεξάγονταν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.
Η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας», διαμήνυσε η Μόσχα όπως μεταδίδουν με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
"Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας", πρόσθεσε ο Αξένοφ -που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή- σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, μετά την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων (περίπου 2.000 στρατιώτες) στη χερσόνησο της Κριμαίας που ανήκει εδαφικά στην Ουκρανία.
Αμερικανός επίσημος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία. Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα, όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.
Σημειώνεται ότι στην Κριμαία έχει κάνει την εμφάνισή της συμμορία οπλισμένων μοτοσικλετιστών με την επωνυμία «Λύκοι της Νύχτας» που υποστηρίζουν τη ρωσική επέμβαση.
“Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία. Ρώσοι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία τους. Ο κίνδυνος για τους Ρώσους πολίτες είναι πραγματικός” σημείωσε ο Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό ομόλογό του της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, και διεμήνυσε ότι “η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα προστασίας των νόμιμων συμφερόντων των Ρώσων πολιτών και οπλιτών στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας”. “Είναι ευθύνη των ουκρανών αξιωματούχων αν ληφθούν παράνομες αποφάσεις για χρήση βίας κατά ρώσων πολιτών” προειδοποίησε τον Γιατσένιουκ.
Ο μεταβατικός ουκρανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να ανακαλέσει την ανάπτυξη των ρώσων στρατιών στην Κριμαία, ενώ παράλληλα τού πρότεινε να προχωρήσουν σε συνομιλίες. Ο Γιατσένιουκ προειδοποίησε δε με τη σειρά του το ρώσο πρωθυπουργό ότι «στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την έναρξη του πολέμου και το τέλος κάθε σχέσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
Στο πλαίσιο αυτό, εντολή να τεθούν σε συναγερμό και έτοιμες για μάχη έδωσε στις ένοπλες δυνάμεις ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Ο Τουρτσίνοφ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του.
Tα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου πραγματοποίησαν σύσκεψη υπό τον Ομπάμα με αντικείμενο την Ουκρανική κρίση πώς θα αντιμετωπιστεί η "ρωσική εισβολή".
Όπως έγινε γνωστό, η φρεγάτα "Γκέτμαν Σαγκαϊντάτσνι", ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, επέστρεψε από τη Σομαλία και ύψωσε τη σημαία του ρωσικού Ναυτικού.
To Σάββατο έγινε δεκτό από τη ρωσική Άνω Βουλή το αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, ενώ σε αυτήν γίνεται λόγος για "σταθεροποιητικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανική επικράτεια". Πάντως, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η Μόσχα υπογράμμισε επίσης δια του εκπροσώπου της Κάτω Βουλής (Δούμα) Σεργκέι Ναρίσκιν ότι θα θεωρήσει τον Τουρτσίνοφ εγκληματία πολέμου, αν χρησιμοποιήσει βία κατά των αμάχων είτε στο νότιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, είτε στην Κριμαία.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ρωσική Άνω Βουλή) επισήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας. Ο Γιανουκόβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.
Η Ρωσία διαθέτει σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες. Όλες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Κριμαίας είτε παραδόθηκαν και κατέθεσαν τα όπλα, είτε πέρασαν με τη φιλορωσική πλευρά.
Ο γγ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ζητά την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης». Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στην Ουκρανία Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη.
Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για να εξετάσου την κλιμακούμενη κρίση. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00.
Eξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταβαίνει εκτάκτως την Κυριακή στην Ουκρανία στο πλαίσιο και της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.
Ο κ. Βενιζέλος, θα επισκεφτεί, αρχικά, τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Τον τσετσένο ισλαμιστή Ντόκου Ουμάροφ, επονομαζόμενο νέο «Οσάμα Μπιν Λάντεν» και «Εμίρη του Καυκάσου», που είναι στην κορυφή της λίστας της Μόσχας με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, κάλεσε στο μεταξύ να επιτεθεί στη Ρωσία ο ουκρανός εθνικιστής Ντιμίτρι Γιάρος, ηγέτης του «Δεξιού Τομέα».
Στη δήλωση των εθνικιστών επισημαίνεται ότι “πολλοί Ουκρανοί με τα όπλα στα χέρια" υποστήριξαν τους τσετσένους μαχητές στον αγώνα τους εναντίον των Ρώσων και ότι "είναι τώρα είναι ώρα να στηρίξουν την Ουκρανία."
Το μήνυμα, που υπογράφει ο Γιάρος, καλεί τον Ουμάροφ να “αξιοποιήσει μια μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει” τη Ρωσία.
Μεταξύ άλλων, ο Ντόκου Ουμάροφ, έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας τον Ιανουάριο του 2011, ενώ φαίνεται ότι είχε και στενή σχέση με τους αδερφούς Τσαρνάεφ που χτύπησαν στο Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου του 2013.
Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, μετά την απόφαση Πούτιν να ζητήσει την έγκριση της Άνω Βουλής για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.
Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε έκκληση για "γενική κινητοποίηση" του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η "ρωσική επιθετικότητα".
"Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.
Το μεσημέρι, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, υψώθηκε η ρωσική σημαία στο κτήριο της νέας φιλορωσικής τοπικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο.
Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα που υπέγραψε κήρυξε ωστόσο παράνομο τον διορισμό του φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.
Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους, στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.
Περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Ντονέτσκ, πόλης που θεωρείται προπύργιο του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν τη θέλησή τους για επανένωση με τη Ρωσία και την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά "Ρωσία, Ρωσία". Πολλοί ανέβαιναν σε ένα αυτοσχέδιο βάθρο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην "επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία".
Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής.
Την έντονη ανησυχία της για τη ρευστή κατάσταση στην Κριμαία εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, σε μια συγκέντρωση υπέρ της Ευρώπης.
"Αυτό που βιώνουμε στην Κριμαία μας ανησυχεί", είπε η Μέρκελ τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη "να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα" της Ουκρανίας.
Από τη Ρώμη, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, επανέλαβε και αυτός ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή "η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας". "Αυτό απαιτεί απ' όλους μια μεγάλη αίσθηση ευθύνης, κατ' αρχήν από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας αλλά επίσης και από τους εταίρους" της χώρας, πρόσθεσε.
Την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία και "το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας" της Ουκρανίας ζήτησε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ που, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Ντονέτσκ, πόλης που θεωρείται προπύργιο του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν τη θέλησή τους για επανένωση με τη Ρωσία και την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά "Ρωσία, Ρωσία". Πολλοί ανέβαιναν σε ένα αυτοσχέδιο βάθρο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην "επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία".
Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία επιχείρησαν οι ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ που επικαλείται ουκρανική στρατιωτική πηγή.
Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και τρίτο αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει από την Παρασκευή το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας "παράνομη" την παρουσία τους στη χερσόνησο.
Ένοπλοι προερχόμενοι από το Κίεβο προσπάθησαν τα ξημερώματα να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» δήλωσε η Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της. «Περαιτέρω κλιμάκωση (της κρίσης) θα επρόκειτο για ανευθυνότητα» πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Kάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την προδοτική πρόκληση. Χάρη στην αποφασιστική δράση των (σ.σ φιλορωσικών) μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Στην καταγγελία ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει το τελευταίο διάστημα στη χερσόνησο της Κριμαίας συνολικά 6.000 στρατιώτες(!) προέβη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας. «Ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας στην Κριμαία» τόνισε.
Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένοπλοι εισέβαλαν στη βουλή της Κριμαίας στη Συμφερόπολη, η οποία παρουσιάζεται σε βίντεο που είδε το φως τη δημοσιότητας.
Το βίντεο δείχνει την ομάδα των ενόπλων – που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά - έξω από το κτήριο, πριν εισβάλουν μετά από μια έκρηξη.
Δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερόπολης.
Δύο οπλοπολυβόλα έχουν τοποθετηθεί επίσης κατά τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί το κτήριο του κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας επισπεύδεται για τις 30 Μαρτίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τις 25 Μαΐου, οπότε θα διεξάγονταν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.
Η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας», διαμήνυσε η Μόσχα όπως μεταδίδουν με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το πρωί, ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «προσωρινά» όλες τις εξουσίες όσον αφορά τις υπηρεσίες ασφάλειας και επιβολής του νόμου. ενώ ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της "τάξης και της ηρεμίας" σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.
"Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας", πρόσθεσε ο Αξένοφ -που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή- σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση να σταματήσουν όλες οι "προκλητικές ενέργειες" των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, μετά την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων (περίπου 2.000 στρατιώτες) στη χερσόνησο της Κριμαίας που ανήκει εδαφικά στην Ουκρανία.
Αμερικανός επίσημος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία. Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα, όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.
Ο αμερικανός αξιωματούχους μιλώντας στο Ρόιτερς είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενδείξεις για κινήσεις στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, την Παρασκευή, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα έχει «κόστος».
Έκκληση για την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής διαμεσολάβησης στην Ουκρανία απήυθυνε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι στην Κριμαία έχει κάνει την εμφάνισή της συμμορία οπλισμένων μοτοσικλετιστών με την επωνυμία «Λύκοι της Νύχτας» που υποστηρίζουν τη ρωσική επέμβαση.
Πηγή: skai.gr, ΑΜΠΕ
Σχετικά άρθρα