Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής: Η Ρωσία συμπεριφέρεται σαν τους Ναζί | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής: Η Ρωσία συμπεριφέρεται σαν τους Ναζί

14:38 | 4/3/14
Η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια των κρατών της ΕΕ με μεγάλες ρωσικές μειονότητες όπως τις Βαλτικές χώρες, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Henri Malosse.

Η Ruslana Lyzhychko, γνωστή τραγουδίστρια και ακτιβίστρια στην πλατεία Μάινταν, μίλησε χθες (3 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους για την «αντι-ουκρανική προπαγάνδα που οργανώνεται από το Κρεμλίνο» και τον κίνδυνο ασφάλειας για τα κράτη μέλη της Βαλτικής.

Σε συνέντευξη στην EurActiv, η Lyzhychko τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει τώρα να καταλάβει ότι είναι επίσης σε κίνδυνο», υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως «είναι ανήσυχος για τις ρωσόφωνες μειονότητες στις χώρες της ΕΕ επίσης, όπως στη Βαλτική».

«Είμαι βέβαιη ότι εάν το Κρεμλίνο αποφασίσει να προχωρήσει το σχέδιό του στην Ουκρανία, οι χώρες της Βαλτικής είναι οι επόμενες και το γνωρίζουν αυτό, συναντηθήκαμε με διπλωμάτες αυτών των χωρών στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και επιβεβαίωσαν αυτές τις ανησυχίες», τόνισε η ακτιβίστρια.

Την ίδια άποψη είχε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι «η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο» μετά την επέμβαση της Μόσχας στη ρωσόφωνη περιοχή της Κριμαίας, μια κίνηση που ακολούθησε μετά την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία του ουκρανικού κοινοβουλίου που κατήργησε τη ρωσική ως κρατική γλώσσα.


Η Κριμαία δεν είναι Κοσσυφοπέδιο

Και οι δύο ομιλητές χαρακτήρισαν την κατάσταση με τη ρωσική μειονότητα στην Ουκρανία «τεχνητή σύγκρουση» και «πρόσχημα» για εισβολή του Putin. Ωστόσο κανείς τους δεν συμφώνησε ότι η ρωσόφωνη μειονότητα στην Κριμαία αντιμετωπίζει επικίνδυνη απειλή. Η Ruslana τόνισε ότι ακτιβιστές σε πολλές πόλεις όπως το Χάρκοβο, την Οδησσό και το Ντόνετσκ «διαδηλώνουν κατά της εμπλοκής του Putin και υπέρ μιας ενωμένης Ουκρανίας».

«Πολλοί μας παραλληλίζουν με την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, και παρόλο που η επέμβαση των δυτικών συμμάχων μπορεί να αμφισβητηθεί, επρόκειτο για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Εκεί υπήρχε εμφύλιος πόλεμος, σφαγές από το σερβικό στρατό, δεν υπάρχουν σφαγές εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού της Κριμαίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί το 1938 όταν εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία: να προστατέψουν τις γερμανόφωνες μειονότητες […] η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης απειλείται», τόνισε ο Malosse, αποκαλώντας την ρωσική επέμβαση «Anschluss», γερμανική λέξη που χρησιμοποιήθηκε για την προσάρτηση της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία.


Ευρωπαϊκή κακοδιαχείριση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

Φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές στην Ουκρανία επισημαίνουν ότι η «παραπληροφόρηση» που πραγματοποίησε η «προπαγάνδα του Κρεμλίνου» θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αποστολή εμπειρογνωμόνων από όλα τα διεθνή όργανα- ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης ή ΟΗΕ, τόνισε η Ruslana, συμπληρώνοντας ότι θα είναι σημαντική και η παρουσία δημοσιογράφων.

«Εμείς οι Ουκρανοί δεν έχουμε τους πόρους να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, για αυτό βασιζόμαστε στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους να πουν την αλήθεια», σημείωσε.
Ωστόσο οι ομιλητές επέκριναν και την στάση της ΕΕ.

Ο Henri Malosse υπογράμμισε ότι είναι «ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο που η Κομισιόν διαμόρφωσε την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Δώσαμε αφορμές στον Putin και αυτές οδήγησαν στην απελπισία τις φιλοδημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα».

Επέμεινε ότι η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για την κακοδιαχείριση των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας και επεσήμανε ότι «υπάρχει ευθύνη εκείνων που χάραξαν την Ανατολική Εταιρική Σχέση», αποκαλώντας την «καταστροφή».

Επέκρινε το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έδωσε προοπτική ένταξης στην Ουκρανία, και δήλωσε οργισμένος για το ότι η ΕΕ έδωσε στους Ουκρανούς την εντύπωση ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο.

«Δίνοντας την εντύπωση ότι εάν η χώρα έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, η τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία αποκλείεται, δώσαμε στη Ρωσία το πρόσχημα που ήθελε να κεφαλαιοποιήσει. Κάναμε λάθος και ήμασταν αδέξιοι», τόνισε.

Όσον αφορά στη Γερμανία, οι Ουκρανοί βασίζουν τις ελπίδες τους στην Merkel, τόνισε η Ruslana, χαρακτηρίζοντάς την «φύλακα άγγελο των Ουκρανών».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών