Τελεσίγραφο στους αυτονομιστές αντάρτες έδωσε η Λιβύη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τελεσίγραφο στους αυτονομιστές αντάρτες έδωσε η Λιβύη

22:11 | 12/3/14
Προθεσμία δύο εβδομάδων στους αυτονομιστές αντάρτες που έχουν αποκλείσει λιμάνια της ανατολικής Λιβύης να άρουν τον αποκλεισμό έδωσε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου της χώρας.

«Αποφασίσαμε να δώσουμε διορία δύο εβδομάδων το ανώτερο» για την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών από τα οποία γίνεται εξαγωγή πετρελαίου, δήλωσε ο Νούρι Αμπού Σάχμεϊν, διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση που προετοιμάζεται για την απελευθέρωση των λιμανιών θα ανασταλεί για το διάστημα αυτό.

Ο Σάχμεϊν, που είναι επίσης επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, είχε διατάξει τη Δευτέρα να δημιουργηθεί «μια ένοπλη δύναμη για την απελευθέρωση και την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών». Η δύναμη αυτή θα αποτελείται από μονάδες του στρατού και πρώην αντάρτες που πολέμησαν κατά του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης.

Αν δεν γίνει σεβαστό το τελεσίγραφο, «η απόφαση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων θα εφαρμοστεί από τον λιβυκό στρατό», διευκρίνισε ο Σάχμειν.

Αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Λιβύη έχουν αποκλείσει από τον Ιούλιο του 2013 λιμάνια από τα οποία γίνονται εξαγωγές πετρελαίου, εμποδίζοντας την εξαγωγή αργού και στερώντας από τη χώρα την κύρια πηγή εσόδων της.

Οι αντάρτες έχουν ιδρύσει δική τους κυβέρνηση και έχουν αρχίσει μικρές εξαγωγές πετρελαίου, φορτώνοντας αργό σε ένα βορειοκορεατικό τάνκερ. Αίτημά τους είναι η ανάκτηση της μερικής αυτονομίας που απολάμβαναν οι ανατολικές περιοχές της Λιβύης κατά την πρώτη δεκαετία μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Γαλλία, τη δεκαετία του 1950.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών