Υπέρ «ειρηνικών» πιέσεων στη Ρωσία η Βρετανία, αλλά χωρίς εμπορικές κυρώσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Υπέρ «ειρηνικών» πιέσεων στη Ρωσία η Βρετανία, αλλά χωρίς εμπορικές κυρώσεις

10:08 | 4/3/14
Την άσκηση διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών πιέσεων επί της Ρωσίας ώστε να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» καταδίκης των ενεργειών της στην Ουκρανία, προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Κάμερον είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως «πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή καi να στείλουν σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι οι ενέργειές της στην Ουκρανία είναι απολύτως απαράδεκτες».

Εν τω μεταξύ, ο φακός φωτογράφου έφερε στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο στρατηγικής που μετέφερε στην Ντάουνινγκ Στριτ σύμβουλος του κ. Κάμερον, στο οποίο αναγραφόταν ότι «η Βρετανία δεν πρέπει για την ώρα να υποστηρίξει εμπορικές κυρώσεις ή να κλείσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου για τους Ρώσους».

Το ίδιο έγγραφο επιβεβαίωνε ότι η βρετανική κυβέρνηση, μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ, εξετάζουν την επιβολή περιορισμών στις εκδόσεις βίζας και στα ταξίδι για σημαντικούς Ρώσους αξιωματούχους.

Παράλληλα, το έγγραφο τόνιζε πως οι Βρετανοί υπουργοί πρέπει «να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε συζήτηση (π.χ. στο ΝΑΤΟ) περί έκτακτων στρατιωτικών προετοιμασιών» και να υποστηρίξουν «την έκτακτη δουλειά της ΕΕ ως προς την παροχή εναλλακτικού αερίου στην Ουκρανία», καθώς και πετρελαίου «αν η Ρωσία κόψει την παροχή».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε επίσης σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και λίγο αργότερα δήλωσε πως οι ενέργειες της Ρωσίας θα έχουν «κόστη και συνέπειες», καθώς και ότι η Ουκρανία πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το πολιτικό μέλλον της. Ο Βρετανός ηγέτης χαρακτήρισε τις αναφορές σε ρωσικό τελεσίγραφο προς την Ουκρανία ως «βαθιά ανησυχητικές», προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να δει είναι αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αποκλείσει οποιαδήποτε στρατιωτική αντίδραση, σημειώνοντας ότι «η μοναδική λεωφόρος που ακολουθείται είναι η διπλωματική και ειρηνική».

Από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κρίση του αιώνα στην Ευρώπη.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών