«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώξουμε τον Ψαριανό» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώξουμε τον Ψαριανό»

07:57 | 1/4/14
Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει «κόσμημα για την Προεδρία της Δημοκρατίας» τον Φώτη Κουβέλη επιμένοντας πως «επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει Πρόεδρος από το χώρο της Αριστεράς».

Παράλληλα προαναγγέλλει γενναίες κινήσεις στην κεντροαριστερά μετά τις ευρωεκλογές. «Προσωπικά επιμένω ότι ο χώρος στο σύνολό του χρειάζεται γενναίες πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να αναλάβουμε μετά τις ευρωεκλογές. Η πολυδιάσπαση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συμπληρωματικές λογικές, πικρίες, προσωπικές στρατηγικές, ιδεοληψίες πλέον δεν θα μπορούν να γίνουν ανεκτές» προειδοποιεί.

«Ελπίζω ότι θα συναντηθούμε» αναφέρει για το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ προαναγγέλλει πως θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ. «Η ΔΗΜΑΡ θα τα καταφέρει αν ισχυροποιήσει τον μεταρρυθμιστικό της λόγο, καταδείξει ότι είναι η αριστερά της ευθύνης και πρωτίστως προβάλει θέσεις αμιγώς ευρωπαϊκές. Για να χρησιμοποιήσω χαριτολογώντας τη φράση του φίλου μου Γρ. Ψαριανού να πούμε σε όλους ότι είμαστε "ευρωλιγούρηδες¨».
 

Η συνέντευξη του Ανδρέα Παπαδόπουλου στον real.gr έχει ως εξής:


Επίθεση Ψαριανού κατά Φώτη Κουβέλη. Τη συμμερίζεσθε; Συμφωνείτε;

Δεν θεωρώ ότι έγινε «επίθεση Ψαριανού σε Κουβέλη». Ο Γρηγόρης, με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, στηλίτευσε κάποιες καταστάσεις, Ιδίως σε ότι σχετίζεται με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και με το στίγμα του κόμματος. Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει την πολυτέλεια να ωθεί σε έξοδο πρόσωπα όπως ο Ψαριανός. Οι απόψεις που εκφράζει απευθύνονται στο μαλακό υπογάστριο του κόμματος. Κατά την άποψή μου ο Γρ. Ψαριανός είναι ένα πρόσωπο που έχει στηρίξει όσο λίγοι τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ. Άρα περισσότερο κραυγή αγωνίας για το κόμμα, αλλά και το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς ήταν όσα είπε, παρά κάτι άλλο.


Σωστή η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη ΔΗΜΑΡ; Γιατί δυο βουλευτές του κόμματός σας δεν προσήλθαν…

Από τη στιγμή που εκβιαστικά ήρθαν όλα σε 2 άρθρα η ΔΗΜΑΡ πολύ λογικά καταψήφισε. Θεωρώ ότι αν ήταν περισσότερα άρθρα θα έπρεπε να υπερψηφίσουμε κάποιες διατάξεις, κυρίως όσες σχετίζονται με το άνοιγμα των επαγγελμάτων και με την κατάργηση αναχρονιστικών ρυθμίσεων που προστατεύουν συγκεκριμένες συντεχνίες. Σε ότι αφορά τους δυο βουλευτές, προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να απέχουν. Στη ΔΗΜΑΡ είναι πολύ συνηθισμένη τακτική. Και ο ίδιος ο πρόεδρος έχει απουσιάσει πάρα πολλές φορές από ψηφοφορίες.


Μήπως η ΔΗΜΑΡ δεν έχει λόγο ύπαρξης;

Η ΔΗΜΑΡ και η ανανεωτική αριστερά είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν και θα υπάρχουν! Είναι η φωνή της λογικής, της μεταρρύθμισης, της αταλάντευτης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Θα είδατε, φαντάζομαι, τι σοβαρό-καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στάση του Φ. Κουβέλη κατά την εντελώς άστοχη πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ένας χώρος που τις κρίσιμες στιγμές βάζει πλάτη για τη χώρα. Προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό, δεν λαϊκίζει, δεν κραυγάζει, δεν λέει ψέματα στον κόσμο. Είναι η ήρεμη και υπεύθυνη δύναμη της αριστεράς.


Θα συμφωνούσατε με τυχόν πρόταση ο Φ. Κουβέλης να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας;

Απολύτως. Θα είναι κόσμημα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η θέση αυτή επιβάλει ένα πρόσωπο με κρυστάλλινη διαδρομή, ήθος, ευρύτερη αποδοχή και κοινωνικές ευαισθησίες. Κατά την άποψή μου ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Βεβαίως, το θέμα αυτό αφορά προσωπικά τον ίδιο και κανείς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλά εξ’ ονόματός του. Σας λέω, λοιπόν, τη δική μου προσωπική άποψη. Επιπλέον επιμένω ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους Πρόεδρος από το χώρο της αριστεράς.


Φλερτάρατε με την «Ελιά». Ποιοι ήταν οι λόγοι που κάνατε πίσω;

Φλέρταρα συνειδητά με τη λογική των 58, την οποία θεωρώ και σήμερα απολύτως ορθή. Κοινώς να απευθυνθούν σε όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ, στο σύνολό της, δεν πήρε μέρος σε αυτές τις διεργασίες, εγώ δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω. Σε όλες μου τις παρεμβάσεις-και ήταν πολλές-έλεγα ότι το εγχείρημα χωρίς της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να περπατήσει. Όπως και έγινε. Σήμερα δεν μιλάμε για Ελιά, αλλά για την επιστροφή δυο πρώην υπουργών-καθόλα σεβαστών-στο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι στον κ. Λοβέρδο και στον κ. Μόσιαλο. Κατά συνέπεια όσοι βαπτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ελιά κατ’ ουσίαν ακυρώνουν το εγχε ίρημα της Ελιάς…


Το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου πού βαδίζει; Προς τα πού οδεύει;

Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει προβλήματα ταυτότητας, όπως, νομίζω, η σοσιαλδημοκρατία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από την άλλη να είμαστε δίκαιοι: Ανεξάρτητα από τις διαχρονικές ευθύνες του για την κατάσταση, στα δύσκολα για τη χώρα έβαλε πλάτη και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Συν τοις άλλοις θεωρώ έως και πολιτικά ανήθικο, σήμερα κάποιος να υμνεί τον Αντώνη Σαμαρά και να καθυβρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου ή τον Λουκά Παπαδήμο. Κατά μία έννοια η σημερινή κυβέρνηση είναι η απόλυτη συνέχεια των όσων ξεκίνησαν το 2010. Επιπλέον να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η χώρα δεν πήγε στο χείλος του γκρεμού από το μνημόνιο. Αντιθέτως ήταν στο χείλος του γκρεμού τον Σεπτέμβριο του 2009 και διεσώθη χάρις στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Πάρα πολλά πρέπει να πιστωθούν φυσικά στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης του Ιουνίου του 2012 και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, για την οποία είμαι πολύ περήφανος, θεωρώντας ότι ήταν η πιο ιστορική στιγμή της αριστεράς από τη μεταπολίτευση, μαζί με τη στάση που είχε ο Ενιαίος Συνασπισμός το 1989.


Πιστεύετε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς; Και με ποιες προϋποθέσεις κ. Παπαδόπουλε;

Προσωπικά επιμένω ότι ο χώρος στο σύνολό του χρειάζεται γενναίες πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να αναλάβουμε μετά τις ευρωεκλογές. Η πολυδιάσπαση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συμπλεγματικές λογικές, πικρίες, προσωπικές στρατηγικές, ιδεοληψίες πλέον δεν θα μπορούν να γίνουν ανεκτές..


Το Ποτάμι ανήκει σε αυτό το χώρο; Και ποια η γνώμη σας για τον Σταύρο Θεοδωράκη;

Το Ποτάμι κινείται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Το αντιμετωπίζω με διάθεση αναμονής, περιμένοντας να ακούσω κάτι διαφορετικό ή έστω πρωτότυπο. Έως τώρα οφείλω να πω ότι δεν έχω ακούσει το παραμικρό που να μην έχει ειπωθεί. Πάντως θεωρώ ότι θα πρέπει να προσέξουν την σχεδόν αποκλειστική επικοινωνιακή προσέγγιση των ζητημάτων. Για παράδειγμα θεωρώ γραφικές κάποιες κινήσεις, όπως το τιμολόγιο των 38 ευρώ με τις γαλότσες. Σε ότι αφορά στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον γνωρίζω προσωπικά, τον θεωρώ έναν επιτυχημένο δημοσιογράφο που έκανε εξαιρετικές εκπομπές, αλλά και έναν άνθρωπο που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις για την πλειονότητα των ζητημάτων. Ευελπιστώ πως θα συναντηθούμε!


Υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ θα είστε;

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ χρειάζεται πανστρατιά και, γιατί όχι, «κομματικός πατριωτισμός». Έχω καταθέσει το ενδιαφέρον μου. Τον τελικό λόγο θα τον έχουν τα όργανα του κόμματος. Η ΔΗΜΑΡ θα τα καταφέρει αν ισχυροποιήσει τον μεταρρυθμιστικό της λόγο, καταδείξει ότι είναι η αριστερά της ευθύνης και πρωτίστως προβάλει θέσεις αμιγώς ευρωπαϊκές. Για να χρησιμοποιήσω χαριτολογώντας τη φράση του φίλου μου Γρ. Ψαριανού να πούμε σε όλους ότι είμαστε «ευρωλιγούρηδες». Στο πλαίσιο αυτό οφείλω να πω ότι η παρουσία συντρόφων στο ευρωψηφοδέλτιο, όπως η Ντόρα Τσικαρδάνη, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Γεράσιμος Γεωργάτος και άλλοι, θα συμβάλουν πάρα πολύ στην προώθηση τέτοιων απόψεων.

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών