Gazprom: Η Ουκρανία χρωστά $11 δισ. αναδρομικά από την ακύρωση της έκπτωσης για αέριο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Gazprom: Η Ουκρανία χρωστά $11 δισ. αναδρομικά από την ακύρωση της έκπτωσης για αέριο

13:25 | 5/4/14
Η Ουκρανία θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στην ακυρωθείσα έκπτωση στο φυσικό αέριο η οποία είχε παραχωρηθεί στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα την τελευταία τετραετία, όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Η εν λόγω έκπτωση προβλεπόταν στη συμφωνία του Χαρκόβου, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2010 και βάσει της οποίας παρατάθηκε η ενοικίαση των βάσεων του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία ανακοίνωσε την ακύρωση της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει, καθότι η Κριμαία είναι ρωσική.

Δεδομένης της ακύρωσης της συμφωνίας, η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει αναδρομικά το ποσό, υποστήριξε ο κ. Μίλερ.

«Η Ρωσία πλήρωνε για να διατηρήσει τον στόλο της στην Ουκρανία […] για να παραταθεί η συμφωνία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία πλήρωνε προκαταβολικά. Αυτά τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λοιπόν ένα χρέος το οποίο η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία», εκτίμησε ο κ. Μίλερ.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις τελευταίες ημέρες η Gazprom έχει ανατιμήσει δύο φορές το κόστος του αερίου που πωλεί στην Ουκρανία. Πλέον, το Κίεβο πρέπει να πληρώνει 485 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η Gazprom ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άμεσα τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στις πρόσφατες παραδόσεις αερίου στο Κίεβο.

Παράλληλα, ο κ. Μίλερ επανέλαβε πως εάν δεν τακτοποιηθεί το άμεσο χρέος των 2,2 δισ. δολαρίων, τότε δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε αέριο δωρεάν. Επομένως, είναι απαραίτητο να αποπληρωθεί το χρέος για τρέχουσες παροχές στο 100%», τόνισε ο επικεφαλής της Gazprom, και μέλος του στενού κύκλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών