Ιστορικές προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν υπό την απειλή Ταλιμπάν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ιστορικές προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν υπό την απειλή Ταλιμπάν

11:01 | 5/4/14
Ιστορικές προεδρικές εκλογές εκτυλίσσονται σήμερα Σάββατο στο Αφγανιστάν, με 12 εκατομμύρια ψηφοφόρους να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να επιλέξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, στην πρώτη δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στη χώρα μετά τον πόλεμο του 2001.

Οκτώ υποψήφιοι επιζητούν τη λαϊκή εντολή προκειμένου να αναλάβουν την προεδρία του Αφγανιστάν, δεδομένου ότι ο κ. Καρζάι δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία μετά από 12 χρόνια στον προεδρικό θώκο.

Οι εκλογές-ορόσημο επισκιάζονται από την επίθεση εναντίον δυο δημοσιογράφων την Παρασκευή, αλλά και την πολύμηνη αιματηρή εκστρατεία των Ταλιμπάν που έχει ως στόχο να εκτροχιάσει την εκλογική διαδικασία.

Περισσότεροι από 350.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προστατεύσουν ψηφοφόρους και εκλογικά τμήματα από τη δράση των Ταλιμπάν, τη στιγμή που η πρωτεύουσα Καμπούλ έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα με οδοφράγματα και σημεία ελέγχου.

Παρά ταύτα, τα μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν έκρηξη που σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στη νοτιοανατολική επαρχία Λόγκαρ του Αφγανιστάν, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ψηφοφόρων.

Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα ενόψει της αποχώρησης των NATOΪκών στρατευμάτων από τη χώρα στα τέλη του 2014.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών