Νέα δεδομένα δημιουργεί ο Κουβέλης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νέα δεδομένα δημιουργεί ο Κουβέλης

07:24 | 7/4/14
Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στη Realnews, σύμφωνα με την οποία η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιστρέψει σε κυβέρνηση Σαμαρά...

Και κυρίως, με την προειδοποίησή του ότι αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει το απώτατο όριο του βίου της.


ΣΥΡΙΖΑ: «Θετικό βήμα»

Ο Φ. Κουβέλης, δηλαδή, με τη συνέντευξή του, θέτει τέλος στα σενάρια περί εξάντλησης της τετραετίας της κυβέρνησης, όπως επιδιώκουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, λαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, γεγονός που τον φέρνει εκ των πραγμάτων εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Κουμουνδούρου αξιολόγησε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, αντιθέτως, είδαν να «καίγεται» το χαρτί τους για μια νέα, διευρυμένη, κυβερνητική πλειοψηφία, με επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές και, κυρίως, για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή και του κόμματος του Φ. Κουβέλη για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, συμμετοχή η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.


Ποια πρόσωπα υπολογίζουν

Όλα δείχνουν πλέον πως η ηγεσία της κυβέρνησης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα στραφεί σε πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, αλλά και σε νυν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, έχοντας στο στόχαστρό της τον Βασίλη Οικονόμου και όπως πιστεύει, τον Γρηγόρη Ψαριανό, παρά την επίθεση που εξαπέλυσε ο τελευταίος στη ΝΔ για συγκατοίκηση με ακροδεξιά στοιχεία.

Ταυτόχρονα, άλλωστε, ο Γρ. Ψαριανός δήλωσε πως ο Φώτης Κουβέλης είναι κατάλληλος για μια άλλη προεδρεία, εννοώντας την προεδρεία της Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας πως στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν στελέχη που περιμένουν εκλογική ήττα τον Μάιο προκειμένου να θέσουν θέμα ηγεσίας ή στην πορεία να συμμετάσχουν σε ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς με στελέχη της Ελιάς και του ΠΑΣΟΚ.


Εμπόδιο ο Ευ. Βενιζέλος

Εμπόδιό τους η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος και χθες ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία, αν και εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες για συμφωνία του με τον Αντώνη Σαμαρά να παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έως το τέλος του βίου της, γεγονός που δεν αποκλείεται να τον φέρει αντιμέτωπο με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αν το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ.


Το Ποτάμι

Ταυτόχρονα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό που θα λάβει στις κάλπες το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς τυχόν επιτυχία του θα επιταχύνει τις εξελίξεις όχι μόνο στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και στα κόμματα του νέου, ιδιότυπου δικομματισμού, δηλαδή στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.


Η επίθεση στην Ελιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει επίσης η θέση του Φώτη Κουβέλη στη Realnews ότι δεν πρόκειται μετεκλογικά να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-Σταύρου Θεοδωράκη.

«Τι και ποιους θα εξυπηρετούσε;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η συγκρότηση του τρίτου πόλου της αριστεράς αποτελεί για τον ίδιο στρατηγική μακράς πνοής.

Απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει και η επίθεση που εξαπέλυσε προς την Ελιά ότι εξυπηρετεί συμφέροντα.

«Η δημιουργία της Ελιάς υπακούει στην αντίληψη μιας διαχειριστικής κεντροαριστεράς, ‘’βολικής’’ θα έλεγα, που θα σπεύδει ως πρόθυμος εταίρος στην εξυπηρέτηση και υλοποίηση πολιτικών με συντηρητικό πρόσημο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών