Ο κουμπάρος του Γιάννου ήταν... όλα τα λεφτά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο κουμπάρος του Γιάννου ήταν... όλα τα λεφτά

07:20 | 7/4/14
Ο καλύτερος πελάτης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αποδεικνύεται ότι ήταν η περιβόητη πλέον εταιρεία συμβούλων Remaco, στη διοίκηση της οποίας συμμετείχε ο Γιώργος Κανδαλέπας, κουμπάρος του πρώην «τσάρου» της οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και πρώην σύμβουλός του στο υπουργείο.

Την εποχή που ο παντοδύναμος υπουργός Εθνικής Οικονομίας διαχειριζόταν και μοίραζε κονδύλια του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ύψους τρισεκατομμυρίων δραχμών, ο επιστήθιος φίλος και νονός του γιου του είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη θέση του ιδιώτη «αξιολογητή» των επικερδών -κατά κοινή ομολογία- κοινοτικών προγραμμάτων, προκαλώντας έντονη κυβερνητική δυσαρέσκεια.

Η αξιολόγηση, η παρακολούθηση και η μηχανοργάνωση του Β’ ΚΠΣ δεν ήταν οι μόνες δουλειές που ανέλαβε η Remaco μετά την παραίτηση του Γ. Κανδαλέπα, το 1995, από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο «ομφάλιος λώρος» με το υπουργείο την περίοδο που πολιτικός προϊστάμενος ήταν ο Γ. Παπαντωνίου δεν φαίνεται να κόπηκε ποτέ.


Η σύμβαση

Την εποχή εκείνη, το υπουργείο ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για την ανάθεση του έργου του συμβούλου διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας 1994-1999» στην εταιρεία του Γ. Κανδαλέπα. Και αυτό ήταν το δεύτερο κατά σειρά σχετικό με το αντικείμενο έργο που είχε αναλάβει η Remaco.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία του κουμπάρου τού τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας είχε αναλάβει να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο και για το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών και Ερευνών (ΙΓΜΕ), προτείνοντας την κατάργηση όλων των παραρτημάτων του και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων. Εκθεση αξιολόγησης είχε καταθέσει την εποχή εκείνη η εταιρεία συμβούλων και για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού Α.Ε., καθώς και για την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε., ενώ το 1998 ετοίμασε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αναδιάρθρωση και το τελικό ξεπούλημα της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία συγχωνεύτηκε με την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ) και στη συνέχεια προέκυψε η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).


Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών