Πώς θα γίνει ο αυτόματος συμψηφισμός ΦΠΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πώς θα γίνει ο αυτόματος συμψηφισμός ΦΠΑ

15:44 | 7/4/14
Με κεντρική ιδέα ότι «δεν θα αποδίδεται ο ΦΠΑ, εφόσον αυτός δεν έχει καταβληθεί είτε από το Δημόσιο, είτε μεταξύ ιδιωτών επιτηδευματιών» θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο το σύστημα συμψηφισμού ΦΠΑ, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το σύστημα θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ.

Επιτρέπει συμψηφισμούς ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ, ενώ για την επέκταση του μέτρου και σε επιτηδευματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, το υπουργείο βρίσκεται σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί το φθινόπωρο και κάθε επιτηδευματίας θα επιλέγει εάν θα εισαχθεί σε αυτό, ενώ ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές.

Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας δήλωσε αισιόδοξος ότι το νέο μέτρο θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την έκδοση και διακίνηση εικονικών τιμολογίων, καθώς ο εικονικός ΦΠΑ δεν θα μπορεί να εκπέσει εάν δεν καταβληθεί. Πάντως, το μέτρο δεν θα αφορά σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Σημειώνεται, ότι το σχετικό μέτρο του συμψηφισμού, εφαρμόζεται ήδη σε Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Όσον αφορά στην κατάργηση των προστίμων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, μένει να αποσαφηνιστεί ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του μέτρου αυτού.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών