Σκληρή προειδοποίηση ΗΠΑ στη Ρωσία μετά την «ανεξαρτησία» του Ντόνετσκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σκληρή προειδοποίηση ΗΠΑ στη Ρωσία μετά την «ανεξαρτησία» του Ντόνετσκ

23:17 | 7/4/14
Αυστηρή προειδοποίηση προς το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως οιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια της Μόσχας που θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία «θα έχει επιπλέον κόστος για τη Ρωσία» απηύθυνε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ανδρών.

Η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ήλθε εν μέσω σφοδρών επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα από την Κυριακή σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, με φιλορώσους να ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και να καλούν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει μία «προσωρινή ειρηνευτική δύναμη» στην πόλη. Οι ρωσόφιλοι κάλεσαν δε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ένωση με τη Ρωσία έως τις 11 Μαΐου.

Άγνωστο παραμένει το ποιος κήρυξε την ανεξαρτησία της πόλης και τι βαρύτητα έχει η εν λόγω κίνηση. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Itar-Tass, η ανεξαρτησία προκηρύχθηκε από το μέλη του περιφερειακού συμβουλίου του Ντόνετσκ.

Στον αντίποδα, διεθνή μέσα αποδίδουν την πράξη στους φιλορώσους διαδηλωτές που κατέλαβαν το κτήριο το απόγευμα της Κυριακής, υψώνοντας τη ρωσική σημαία στο κτήριο.

Καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων σημειώθηκαν επίσης στο Λουχάτσκ και το Χάρκοβο, περιοχές με μεγάλους ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε στον ρώσο ομόλογό του ότι οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων δεν μοιάζουν να είναι «μια αυθόρμητη σειρά γεγονότων», αλλά «μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία με ρωσική υποστήριξη».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο κ. Κέρι «κάλεσε τη Ρωσία να αποκηρύξει δημοσίως τις δραστηριότητες των αυτονομιστών, των δολιοφθορέων και των προβοκατόρων» στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, καθώς εντεινόταν η διπλωματική πλευρά της κρίσης, ο κ. Λαβρόφ διεμήνυσε στον ομόλογό του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ότι χρειάζεται «διεθνής βοήθεια» στην Ουκρανία για την προώθηση τροποποιήσεων του Συντάγματος.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα σημειώσει πως επιθυμεί μία συνταγματικά ομόσπονδη Ουκρανία, όπου οι ανατολικές επαρχίες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη αυτονομία από το Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, σκληρή επίθεση στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε πως προσπαθεί να «παίξει το σενάριο της Κριμαίας» στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσε ο μεταβατικός ουκρανός πρόεδρος Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, χαρακτηρίζοντας τις καταλήψεις στο Ντόνετσκ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ ως «το δεύτερο στάδιο» της ρωσικής επιχείρησης για διαμελισμό της Ουκρανίας.

«Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», συνέχισε ο κ. Τουρτσίνοφ, προειδοποιώντας μάλιστα πως ορισμένες ομάδες που τάσσονται υπέρ της απόσχισης είναι οπλισμένες. «Αντι-τρομοκρατικά μέτρα θα εκτελεστούν εναντίων αυτών που έχουν πάρει τα όπλα», συμπλήρωσε με νόημα.

Δηκτική ήταν η απάντηση της Μόσχας. «Σταματήστε να αποδίδετε όλα τα προβλήματα της σημερινής Ουκρανίας [στη Ρωσία]», διεμήνυσε με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σχέδιο διαμελισμού» της Ουκρανίας είχε καταγγείλει νωρίτερα και ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Η Δύση έχει επανειλημμένα εκφράσει φόβους πως η Μόσχα έχει εδαφικές βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν ευμεγέθεις ρωσόφωνοι πληθυσμοί.

Σύμφωνα με το NATO, το Κρεμλίνο διαθέτει περίπου 40.000 άνδρες κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, δύναμη που ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη έχει αποκαλέσει «πολύ, μεγάλη, πολύ ικανή και πολύ έτοιμη», με δυνατότητα να πετύχει πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία εντός τριών ως πέντε ημερών από τη λήψη της σχετικής απόφασης στη Μόσχα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών