«Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης»

13:39 | 9/4/14
«Σε αυτό το πυκνό τρίμηνο έχουμε ένα μομέντουμ, μια ιστορική στιγμή, πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο. Αυτό είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια που δεν μπορεί να υποταχθεί σε καμιά εκλογική ή κομματική σκοπιμότητα».

Αυτό επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν 2014», που συνδιοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας Αειφόρου Ανάπτυξης, στο ΕΒΕΑ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν έχουμε διασφαλισμένη την εθνική μας ενότητα, την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση και πως υπάρχει «στείρος διχασμός μεταξύ "μνημονιακών" και δήθεν "αντιμνημονιακών" δυνάμεων, που τώρα δεν έχει κανένα νόημα γιατί φεύγουμε από το μνημόνιο».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «τώρα πράγματι χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης», με εταίρους σε αυτό, την πολιτεία, το κράτος από τη μια πλευρά, και τον ιδιωτικό τομέα από την άλλη, για να συμπληρώσει ότι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα υπερβαίνει το όριο κάθε επιχείρησης και ουσιαστικά λειτουργεί ως εθνικό καθήκον.

«Ο κόσμος του επιχειρείν δεν αρκεί να επιχειρεί επιμελώς,πρέπει και να επιχειρεί και εθνικώς» τόνισε, καλώντας σε σύμπραξη στο σύμφωνο αυτό, «σε μια προσπάθεια που έχει όχι μόνο αναπτυξιακά αλλά και εθνικά χαρακτηριστικά».

Από την πλευρά του, το κράτος, είπε, έχει ευθύνη να σπάσει τις αγκυλώσεις, ενώ επεσήμανε ότι επειδή αυτό γίνεται, υπάρχει ήδη τεράστιο πολιτικό κόστος.
Αναφερόμενος ειδικότερα, στο σημείο που βρίσκεται τώρα η χώρα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε εντυπωσιακά πυκνό το τρίμηνο που απομένει ώσπου να ολοκληρωθεί το α' εξάμηνο του 2014.

Τόνισε ότι κάθε μέρα έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα, αφού ισοδυναμεί με μήνες ή και χρόνια προσπάθειας.

Η συμφωνία με την τρόικα

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός της συμφωνίας με την τρόικα, μετά από πολύμηνη και δύσκολη διαπραγμάτευση, για να υπογραμμίσει ότι «στην πραγματικότητα κάναμε μαζί τους την τελευταία ουσιαστική συμφωνία, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική και επίσημη έξοδο από το βαρύ καθεστώς επιτήρησης του μνημονίου».

Είπε, ακόμα, ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι συμφωνία πολιτικού χαρακτήρα σε πολύ μεγάλο βαθμό με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές μας.
Ανέφερε δε, ότι επιβεβαιώθηκε με τη συμφωνία αυτή η επίτευξη ενός εντυπωσιακού πλεονάσματος και πως «είναι σημαντικό να πιστοποιείται διεθνώς ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα», διότι «αυτό είναι η βασική απόδειξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Είναι σημαντικό, συνέχισε, να έχεις μεγάλο πλεόνασμα που σου επιτρέπει να ξεκινήσεις από ασφαλή βάση για να το επαναλάβεις και του χρόνου, είναι σημαντικό να μπορείς να εκπληρώσεις ακόμα περισσότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, να μπορείς να καλύψεις τη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό σημαίνει, γιατί κι αυτό διευκολύνει την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κάλυψη του ελλείμματος τα τελευταία 4 χρόνια και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έγινε με τους κόπους και τις θυσίες του λαού και πως στους πολίτες αξίζει η τιμή αυτής της προσπάθειας. «Κανείς δεν ήθελε να υπαχθεί εθελοντικά σε αυτή την περιπέτεια, αλλά δεν υπήρχε λιγότερο επώδυνη λύση» σημείωσε.

Τώρα αρχίζει να γίνεται κοινή πεποίθηση η βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παρέπεμψε γενικά στα λεγόμενα, αλλά και ειδικότερα σε συνέντευξή του στον ελληνικό Τύπο, του «μόνου» αρμόδιου να μιλάει, του επικεφαλής του ESM Κλαους Ρέντλινγκ, που αναφέρθηκε, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «στην ιδιορρυθμία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια», και «εξήγησε αυτό που προσπαθούμε να εξηγήσουμε και κάποιοι υποδύονται ότι δεν καταλαβαίνουν».

«Είναι σημαντικό ότι έχουμε επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, ότι έχουμε με το μικρότερο δυνατό δημόσιο και κοινωνικό κόστος την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, και οι τράπεζες τώρα ασφαλείς μπορούν και πρέπει να στραφούν στην πραγματική οικονομία» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους 6 πυλώνες της ανάκαμψης, τους οποίους έχει αναπτύξει, δηλαδή τον πολιτικό -της πολιτικής, εθνικής και κοινωνικής σταθερότητας-, τον δημοσιονομικό, τον αναπτυξιακό, τον κοινωνικό, τον θεσμικό και τον διεθνή και ευρωπαϊκό.

Στο πλαίσιο αυτών των πυλώνων, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πλεόνασμα και η βιωσιμότητα του χρέους αφορά κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση.

Αναφέρθηκε και στις φορολογικές ελαφρύνσεις, «στις οποίες πρέπει να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατό και για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα», τόνισε ότι «είναι σημαντικό να πείσουμε ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων πρέπει να κινηθεί» και συμπλήρωσε πως «το νέο παραγωγικό μοντέλο βασίζεται στα ιστορικά και φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για το επιχειρείν, σε σχέση με τη «νότια γειτονία» της ΕΕ, τις χώρες της μεσογειακής λεκάνης, αλλά και τις χώρες της Αφρικής, της «ηπείρου του μέλλοντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών