Αστάθμητος παράγοντας για το χρέος οι κάλπες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αστάθμητος παράγοντας για το χρέος οι κάλπες

09:40 | 5/5/14
Με Γ. Στουρνάρα ή Στ. Παπασταύρου στο τιμόνι του οικονομικού επιτελείου η πραγματικότητα δεν αλλάζει για το Μέγαρο Μαξίμου: Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τους πολιτικούς σχεδιασμούς και να μελετούν όλα τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τις ευρωκάλπες και συνακόλουθα τις εναλλακτικές για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.


Ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύει στο να έχει μπει το νερό στο αυλάκι τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου προκειμένου εάν χρειαστεί να πάει σε εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, να το πράξει έχοντας «λύσει» το μεγάλο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπει και πάλι στη μέση της ανοιχτής διαφωνίας ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βρυξέλλες για το εάν το ελληνικό χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς «κούρεμα» ακόμη και εάν υπάρξουν αποφάσεις για γενναία επιμήκυνση της αποπληρωμής του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε νωρίς-νωρίς να κόψει κάθε συζήτηση για «κούρεμα» γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια πολλώ δεν μάλλον από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως οι ευρωεκλογές μπορεί να ενισχύσουν στην ευρωβουλή τις δυνάμεις εκείνες που όχι μόνον λένε «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά έχουν επενδύσει την πολιτική τους υπόσταση και καμπάνια πάνω σε σκληρές θέσεις για το ότι η Ελλάδα έχει... βοηθηθεί όσο καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν τρέφουν αυταπάτες και αναγνωρίζουν ότι καμία κυβέρνηση, ακόμη και εάν πρόκειται για ομοτράπεζους του πρωθυπουργού, δεν θα βγάλει τα μάτια της μιλώντας για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, άρα επιβάρυνση των δικών τους προϋπολογισμών, πριν από τις ευρωεκλογές και πιστεύουν ότι το ίδιο θα ισχύσει και μετά την 25η Μαΐου. Ο Γ. Στουρνάρας μέσω της RealNews απέφυγε να πάρει θέσει σε αυτή την ανοιχτή διένεξη ΔΝΤ και Ε.Ε. αλλά η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου είναι ξεκάθαρη ως προς το ποια «οδό» θα επιλέξει να ακολουθήσει η Αθήνα.

Το παράδοξο σε αυτή τη συζήτηση είναι πως ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται απόλυτα με τη θέση του ΔΝΤ ως προς το ζήτημα του χρέους προτείνοντας και ζητώντας σε πολλές περιπτώσεις «κούρεμα» και μάλιστα γενναίο.

Αυτό σημαίνει πως ένα ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, δηλαδή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και καθίζηση για την ΕΛΙΑ, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, θα δυσκολέψει όχι μόνο τη λειτουργία και τη συνέχεια της δικομματικής κυβέρνησης αλλά και τη γενικότερη συζήτηση για το χρέος καθώς παρά τη δέσμευση του Eurogroup το 2012, η πολιτική επισφάλεια για την Ελλάδα θα αυξηθεί και το Μαξίμου θα δεχτεί ισχυρή πίεση από τον Αλ. Τσίπρα για εκλογές «εδώ και τώρα».

Ο Γ. Στουρνάρας στις δηλώσεις του στη RealNews έδειξε να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας που μπορεί να προκύψει από τις ευρωκάλπες, ωστόσο, άλλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν πολιτικούς σχεδιασμούς και για αυτό το ενδεχόμενο γνωρίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απίθανο να επανέλθουν στο προσκήνιο τα διάφορα αρνητικά σενάρια και δημοσιεύματα για το νόμισμα και την τύχη της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών