«Έκρηξη» της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Έκρηξη» της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα

19:38 | 8/5/14
Καταγγελία για λεωφορεία που «ξεφορτώνουν» παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων από κυκλώματα παίρνει τεράστιες διαστάσεις και στη χώρα μας πλέον, όπως ανακοινώθηκε σε διεθνές φόρουμ στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ακόμη και για «βαποράκια» ναρκωτικών, ενώ σπρώχνονται και στην επαιτεία. Ενδεικτική της κατάστασης είναι καταγγελία που έγινε ότι, ειδικά στη συμπρωτεύουσα, έρχονται καθημερινά λεωφορεία με παιδιά που δε συνοδεύονται πάντα από τους γονείς του και «ξεφορτώνονται» σε διάφορα σημεία για να προωθηθούν στην επαιτεία ή στην πορνεία!

Το γεγονός κατήγγειλε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος στο πλαίσιο του φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Εξαφανίσεις και εμπορία παιδιών» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση παιδιά (ICMEC) και της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε για καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων με παιδιά από τη Βουλγαρία και την Αλβανία στην Ελλάδα και έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα για την ταυτότητα των παιδιών και γι’ αυτούς που τα συνοδεύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Ροσάνκα Βενελίνοβα (Rossanka Venellinova), πρόεδρος της ΜΚΟ «Nadja» στη Βουλγαρία που ασχολείται με θέματα εκμετάλλευσης παιδιών, σημειώνοντας ότι το 99% των παιδιών αυτών είναι Ρομά.

Κοινή πεποίθηση πάντως όσων συμμετέχουν στο φόρουμ είναι ότι οι εξαφανίσεις παιδιών, η εκμετάλλευση και ειδικότερα η εμπορία παιδιών λαμβάνουν σήμερα ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες τις κοινωνίες. Νεότερες εκθέσεις καταδεικνύουν ότι, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται 250.000 παιδιά κάθε χρόνο, το 27% των θυμάτων εμπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά και το 30% των θυμάτων εμπορίας στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προέρχεται από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Παράλληλα, διαπιστώνουμε έκρηξη του φαινομένου της παιδοφιλίας και παιδεραστίας, με τα αποκαλούμενα "lover boys", δηλαδή εμφανίσιμα νεαρά άτομα, να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο για να προσελκύσουν με ερωτικό ενδιαφέρον ανήλικα και να εκβιάσουν στη συνέχεια» είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η παιδοφιλία που δε σημαίνει απαραίτητα σεξουαλική επαφή με ανήλικους. Αρνούμαστε δε ότι συμβαίνει στον περίγυρό μας και ότι κάποιοι θα πλήρωναν για σεξ με ένα παιδί» εκτίμησε από την πλευρά της η Κάρολιν Χιούμερ (Caroline Humer), διευθύντρια προγράμματος στο Διεθνές Κέντρο για τα εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά.

Για την κ.Χιούμερ άλλωστε, οι αριθμοί θυμάτων παιδιών αυξάνονται «όχι γιατί μεγαλώνει το πρόβλημα αλλά γιατί μόλις πριν από λίγα χρόνια αρχίσαμε να το αναγνωρίζουμε».

«Στις ΗΠΑ, εξαφανίζονται κάθε μέρα 2000 παιδιά εκ των οποίων το 94% με 96% επιστρέφει τελικά σπίτι του. Τα υπόλοιπα όμως πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ένα ποσοστό, ηλικίας 10 έως 12 χρόνων, προωθείται στην πορνεία» δήλωσε η κ.Χιούμερ επισημαίνοντας την εξαιρετική σημασία που έχει η άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας όταν διαπιστωθεί ότι ένα παιδί έχει εξαφανισθεί.

«Είναι λάθος η αντίληψη ότι πρέπει να περιμένουμε 24 ώρες πριν δηλώσουμε την εξαφάνιση γιατί έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Προτρέπουμε τους γονείς να μην περιμένουν και να καταγγέλλουν αμέσως την εξαφάνιση του παιδιού τους» κατέληξε.

Σημαντικός πάντως για την καταπολέμηση του φαινόμενου της εμπορίας παιδιών είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, στην οποία όπως τονίστηκε, μπορεί να γίνει κλήση χωρίς να υπάρχουν μονάδες σε καρτοκινητό ή επαρκής μπαταρία και να υπάρχει απάντηση στη γλώσσα του καλούντος.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών