Η Ελιά θέτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η Ελιά θέτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας

10:08 | 5/5/14
Θέμα κυβερνητικής σταθερότητας θέτει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, εάν η Ελιά δεν λάβει ικανοποιητικό ποσοστό στις ευρωεκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ στοχοποιεί τη ΔΗΜΑΡ με εμφανή επιδίωξη να μην έχει ανταγωνιστή στον χώρο και στην προσπάθεια για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες πως αν ισχύουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως αυτή της Metron Analysis στο Έθνος που φέρει τη ΝΔ στο 20,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% και την Ελιά μόλις στο 4,2%, η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο και, όπως είπε, καταστρέφεται πολιτικά!

Ερωτηθείς, μάλιστα, τι θα σημαίνουν ενδεχόμενα ποσοστά κάτω από 10% για την Ελιά, άφησε ευθέως να εννοηθεί πως «υπάρχει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας και στρατηγικού προσανατολισμού».


«Αδειάζουν» τον Α. Λοβέρδο

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αργότερα, υπογράμμιζαν πως ο Ευ. Βενιζέλος δεν έθεσε όριο κάτω από το οποίο θα απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα στο 10%, τονίζοντας πως τα εκλογικά συμπεράσματα δεν θα εξαχθούν μόνο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και από τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο real.gr, «αδειάζουν» τον Ανδρέα Λοβέρδο που δήλωσε πως «στη Βουλή η Ελιά έχει 30 βουλευτές, αν ο κόσμος μας αποδοκιμάσει, την επομένη ημέρα αυτοί οι 30 βουλευτές δεν θα είναι διαθέσιμοι».

«Ο Α. Λοβέρδος δεν εκπροσωπεί την Ελιά» υποστήριξαν, ενώ τόνιζαν πως δεν ισχύει και η δήλωση στελέχους του ΠΑΣΟΚ πως θα υπάρξει πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το σύνολο του αθροίσματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Είναι πολιτικό λάθος να αθροίζουμε τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι λάθος μήνυμα στον κόσμο μας» υποστήριξαν οι συγκεκριμένες πηγές.


Τι επιδιώκει

Η Ελιά, κατ’ ουσίαν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται αγχωμένη με τα ποσοστά που θα λάβει την 25η Μαΐου.

Πρώτον, δεν επιθυμεί να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμά πως θα έχει διαρροές προς ΝΔ και πιο συγκεκριμένα προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Δεύτερον, εκτιμά πως με ένα ποσοστό κοντά στο 8% δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί στα σοβαρά ο Ευ. Βενιζέλος, δεν θα μπορεί δηλαδή να αμφισβητηθεί η ίδια η Ελιά και η κυβερνητική σταθερότητα.


Φόβος για διεμβολισμό από Αντ. Σαμαρά

Κατ’ ουσίαν η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, καθορίζει την τακτική της με εκτίμηση πως ό,τι είχε να χάσει από τα αριστερά και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ το έχασε και τώρα πραγματικά κινδυνεύει με διαρροές προς τον Αντ. Σαμαρά.

Μέρος των ψηφοφόρων της, δηλαδή, αν δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να βγει πρώτο κόμμα, ενδέχεται να ψηφίσει ΝΔ, ώστε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα το κόμμα του Αντ. Σαμαρά.

Η Χαριλάου Τρικούπη, με άλλα λόγια, ενδέχεται να πέσει θύμα της πολιτικής που ακολουθεί, όπως μπούμερανγκ κινδυνεύει να αποδειχθεί την επομένη των ευρωεκλογών και το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας που θέτει για την αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.


Απάντηση του Φ. Κουβέλη στο ΠΑΣΟΚ

Από την Τρίπολη ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία, μετά τις εκλογές, για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς, σε προοδευτική κατεύθυνση, ανασύνθεση που δεν θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.

«Η διεύρυνση της κεντροαριστεράς θα πρέπει να έχει βαθύτατα προοδευτικό περιεχόμενο και στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν όσοι ασκούν συντηρητική πολιτική.

Δεν έχει θέση, σε αυτήν την κεντροαριστερά, η σημερινή έκφραση του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιεί μια βαθύτατα συντηρητική πολιτική, στο πλαίσιο άλλωστε της στρατηγικής συμμαχίας με τη ΝΔ, την οποία ανανέωσαν μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, με χρονικό ορίζοντα το 2018» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.


Χαροποίηση και… ικανοποίηση

Ο Φ. Κουβέλης αναγκάστηκε να επανατοποθετηθεί στο θέμα από την Τρίπολη, καθώς επιχειρήθηκε, από το πρωί χθες, συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, να εμφανιστεί ως υπαναχώρηση από τη θέση του και ως πρωτοβουλία για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά σε τηλεοπτικό κανάλι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση Κουβέλη, τονίζοντας πως αυτό που είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι αυτό που έχει πει και ο ίδιος εδώ και καιρό και πως η πρόταση που έχει γίνει από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ισχύει πάντα και η πόρτα της Ελιάς είναι ανοιχτή για τη ΔΗΜΑΡ!

Οι δηλώσεις αυτές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανάγκασαν τον Φ. Κουβέλη να επανέλθει από την Τρίπολη, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Ελιάς-ΔΗΜΑΡ να μυρίζουν… μπαρούτι!

Πολύ περισσότερο, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ να μην εκλέξει ευρωβουλευτή, ώστε ο Ευ. Βενιζέλος να έχει «λυμένα χέρια» για πρωτοβουλίες από το βράδυ των ευρωεκλογών. Έστω και αν αγνοεί το «Ποτάμι»…

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών