«Η γεωργία και η κοινή πολιτική δείχνουν τον δρόμο στην Ευρώπη» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Η γεωργία και η κοινή πολιτική δείχνουν τον δρόμο στην Ευρώπη»

14:05 | 4/5/14
Η τεράστια γεωργική ποικιλομορφία θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό διακριτικό γνώρισμα έναντι των εμπορικών της εταίρων και μεγάλων ανταγωνιστών της όπως Κίνα, Ρωσία, Καναδάς, ΗΠΑ κ.ά.

Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ για την πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας με τίτλο «aGRidiversity», που εκτός από τη διαφύλαξη και την προώθηση της γεωργικής ποικιλομορφίας, στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση της συμβολής της γεωργίας στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Εκτιμώντας, λοιπόν, ότι η γεωργική ποικιλομορφία είναι θεμελιώδους σημασίας για την μακροπρόθεσμη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη θέτει ως μοναδικό θέμα συζήτησης στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που διεξάγεται στην Αθήνα, με την παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας.

«Πιστεύω ότι ο γεωργικός τομέας δίνει σήμερα μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης και ήδη διαπιστώνεται σε κοινοτικό επίπεδο μεγάλη στροφή προς αυτόν, όπου όχι μόνον οι χώρες του Νότου αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης πραγματοποιούν σοβαρές επενδύσεις. Είναι, εξάλλου, ο μόνος τομέας στον οποίο η Ευρώπη είναι σημαντικά ανταγωνιστική. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από μεγάλος εισαγωγέας τροφίμων, η Ευρώπη είναι και σημαντικός εξαγωγέας με τον 23% της παραγωγικής της διαδικασίας να κατευθύνεται σε άλλες αγορές».

Κατά συνέπεια το ζητούμενο σήμερα, όπως επισημαίνει ο κ. Τσαυτάρης, είναι πώς αυτή η ποικιλομορφία των παραγωγικών συστημάτων που αντανακλάται και στα προϊόντα της Ευρώπης θα μετατραπεί σε στρατηγικό της πλεονέκτημα.

Έρχεται πιστοποίηση για τα «παραδοσιακά» προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζει, επίσης, την έμφαση και την υποστήριξη που δίνει στην ποιότητα η Ευρώπη, η οποία προς τούτο έρχεται να υιοθετήσει τρία νέα σήματα.

«Μέχρι σήμερα είχαμε τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, τα προϊόντα των Βιολογικών Παραγωγών. Τώρα, έρχονται τρία νέα σήματα, που ειδικά για την Ελλάδα μιλώντας, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της αξίας τόσο των προϊόντων της, όσο και των εξαγωγών της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών