Νίκη κήρυξαν οι αυτονομιστές, «φάρσα» καταγγέλλει το Κίεβο, σκέφτονται Μόσχα και ΕΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νίκη κήρυξαν οι αυτονομιστές, «φάρσα» καταγγέλλει το Κίεβο, σκέφτονται Μόσχα και ΕΕ

11:22 | 12/5/14
Κρίσιμες ώρες βιώνει τη Δευτέρα η Ουκρανία, μία ημέρα μετά τα δημοψηφίσματα αυτονόμησης που οργανώθηκαν στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάζουν ενδεχόμενες νέες κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, και τη Μόσχα να αποφασίζει τη στάση της απέναντι στα δημοψηφίσματα.

Τα έως τώρα αποτελέσματα από τις κάλπες καταδεικνύουν συντριπτική νίκη των ρωσόφιλων, με το 89% τα ψηφίζει υπέρ της αυτονόμησης στο Ντόνετσκ, και το 95% να τάσσεται υπέρ της αυτονομίας στο Λουχάνσκ, σύμφωνα με τους φιλορώσους.

Η καταμέτρηση των ψήφων στο Ντόνετσκ ολοκληρώθηκε αργά το πρωί της Δευτέρας, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί.

«Φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα» χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης καταδικάσει ως άκυρη την όλη διαδικασία.

Μεγάλο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμηνύει πως η θέση της Μόσχας θα διαμορφωθεί βάσει της «δύναμης των αποτελεσμάτων» που θα βγάλουν οι κάλπες.

Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία να τυχόν νέες ποινές σε βάρος της Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, αναζωπυρώνεται η βία στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, όπου σημειώθηκε σειρά εκρήξεων στα περίχωρα της πόλης.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι ουκρανικές δυνάμεις που ελέγχουν σημεία γύρω από την πόλη έπληξαν με οβίδες σημεία γύρω από τον οικισμό με συχνότητα μία έκρηξη ανά λεπτό.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών