ΠΟΥ: «Δηλητήριο» ο αέρας που εισπνέεται σε 9 στις 10 πόλεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΠΟΥ: «Δηλητήριο» ο αέρας που εισπνέεται σε 9 στις 10 πόλεις

20:22 | 7/5/14
Σε πόλεις του Πακιστάν και της Ινδίας η συγκέντρωση μικροσωματιδίων μπορεί να ξεπεράσει έως και 20 φορές τα επιτρεπτά όρια...

Σε σύνολο 1.600 πόλεων σε 91 χώρες, μόνο το 12% του συνολικού πληθυσμού αναπνέει αέρα συμβατό με τις σχετικές προδιαγραφές.

Με μελάνα χρώματα περιγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατάσταση με τον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου.

Σε σύνολο 1.600 πόλεων σε 91 χώρες, μόνο το 12% του συνολικού πληθυσμού αναπνέει αέρα που είναι συμβατός με τις προδιαγραφές αναφέρει ο ΠΟΥ σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Συνολικά δυστυχώς η κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιδεινώνεται», διαπιστώνει η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας του ΠΟΥ στην Γενεύη.

Μεγαλύτερα «θύματα» είναι, σύμφωνα με την έκθεση, οι πόλεις των αναπτυσσόμενων χωρών καθώς οι πόλεις σε πλούσιες χώρες είδαν την ποιότητα του αέρα τους να βελτιώνεται.

Για παράδειγμα τα επίπεδα των σωματιδίων PM10 είναι τα εικοσαπλάσια από αυτά που προβλέπονται από τις προδιαγραφές (20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) στο Ραουαλπίντι στο Πακιστάν και 28 φορές ανώτερα του επιτρεπόμενου στο Νέο Δελχί ενώ έως και 15πλάσιες είναι στις δύο πόλεις οι αντίστοιχες συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM2,5, τα οποία μπορούν να περάσουν στο αίμα μέσω των πνευμόνων.

Η ρύπανση αυτή συνδέεται με θανάτους από καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά νοσήματα και καρκίνο των πνευμόνων.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών