Σε ανοικτή διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σε ανοικτή διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

09:46 | 7/5/14
Στόχος να υποβληθεί επίσημα στη Διεθνή Πρωτοβουλία Open Government Partnership...

Σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2014-2016, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου μέσα από τον διάλογο και την αξιοποίηση των προτάσεων να οριστικοποιηθεί και να υποβληθεί επίσημα στη Διεθνή Πρωτοβουλία Open Government Partnership, τον Ιούνιο του 2014.

Το εθνικό σχέδιο δράσης παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με ευκαιρία την ειδική ημερίδα για την ανοικτή διακυβέρνηση, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται με το Σχέδιο Δράσης, δομούνται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: 1. Ενθάρρυνση της δημόσιας συμμετοχής, 2. Ανοιχτά δημόσια δεδομένα, και 3. Ακεραιότητα και λογοδοσία

Εκπονήθηκε σε άμεση συνάρτηση τόσο με τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014-2020, όσο και με τη Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016.

«Η Ανοικτή Διακυβέρνηση δίνει προοδευτικό πρόσημο σε μια κυβέρνηση που έχει σκοπό να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρουσιάζοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες και τα βασικά σημεία του Σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, και πρόσθεσε: «Στην πορεία προς την υποβολή του τελικού Σχεδίου Δράσης, τον Ιούνιο, καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να καταθέτουν από σήμερα τις προτάσεις, παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους στο opengov, προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ουσιαστική εφαρμογή του ελληνικού Σχεδίου Δράσης. Γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορεί να εφαρμόσει η χώρα αυτά που νομοθετεί».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι «το σύνολο των δημοσιευμένων αποφάσεων είναι 11.262.086, από το 2010 έως σήμερα, και αυξάνεται κατά 16.000 κάθε εργάσιμη ημέρα», και σημείωσε ότι «ο πολίτης πρέπει να είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων, να συμβάλλει στη βελτίωση του νομοθετικού έργου».

«Στόχος είναι να μην υπάρχει νομοσχέδιο που να μην αναρτηθεί για διαβούλευση και να γνωρίζουν οι πολίτες και οι φορείς πόσες από τις προτάσεις τους έχουν αξιοποιηθεί στα νομοθετήματα», είπε η υφυπουργός και προσέθεσε ότι «η ανοιχτή διάθεση των δημόσιων δεδομένων αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση». «Δεν θέλουμε φαραωνικού τύπου έργα πληροφορικής. Θέλουμε μέσα από μικρές "νίκες" να σπάσουμε τα "σιλό", τα κλειστά συστήματα διοίκησης, για να πείσουμε τον κόσμο ότι τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα είναι πλούτος ανάπτυξης για τη χώρα», τόνισε.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι προχωρά η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα δημόσια δεδομένα στο ελληνικό δίκαιο και ότι τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο διατάξεων.

Τέλος, είπε ότι τρεις κατηγορίες δεδομένων αποτελούν δεσμεύσεις του Σχεδίου για την επόμενη διετία: η ανοιχτή διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων, των πολιτιστικών δεδομένων και των εξωχώριων (offshore) εταιρειών. «Ειδικά για τις εξωχώριες εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα διαθέτουμε τη λίστα σε επεξεργάσιμη μορφή, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς», κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών