Σε ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα

10:01 | 7/5/14
Την αρχή για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βλέπει ο ΟΟΣΑ, που συστήνει εμμέσως πλην σαφώς να μην ληφθούν νέα μέτρα, ενώ τάσσεται υπέρ της ανάγκης να υπάρξει πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή εξαιτίας του χρέους.

Μετά από ύφεση 3,9% το 2013 ο ΟΟΣΑ προβλέπει στην εξαμηνιαία έκθεση του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει σταδιακά θετικός κατά τη διάρκεια του 2014, ενώ από το 2015 η ανάπτυξη προβλέπεται να τρέξει με 1,9%.

Για την ανεργία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αποκλιμακώνεται αργά και θα διαμορφωθεί φέτος στο 27,1% και το επόμενο έτος στο 26,7% από 27,3% το 2013. παράλληλα υποστηρίζει ότι οι μισθοί θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013 και σημείωσε καλύτερη επίδοση από το στόχο. Ωστόσο ο ΟΟΣΑ επιμένει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση για το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους αλλά θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής. Μία πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, «για παράδειγμα μία επιμήκυνση των λήξεων των υφιστάμενων δανείων και μείωση των επιτοκίων τους, μπορεί να είναι αναγκαία για να επιτευχθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί εφέτος στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2015 στο 1,4% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον ορισμό της συνθήκης του Μάαστριχτ, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 177,7% του ΑΕΠ φέτος και το 177,2% του ΑΕΠ το 2015.

Η έκθεση σημειώνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής σχεδίων για την αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών. Η περαιτέρω μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, θα ενισχύσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών