Στις κάλπες για τον μεγαλύτερο βασικό μισθό στον κόσμο οι Ελβετοί | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στις κάλπες για τον μεγαλύτερο βασικό μισθό στον κόσμο οι Ελβετοί

09:26 | 18/5/14
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή (και) οι Ελβετοί, προκειμένου να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα αποκτήσει τον υψηλότερο βασικό μισθό στον κόσμο...

Οι ελβετοί πολίτες καλούνται να αποφασίσουν τη θεσμοθέτηση ή μη ελάχιστου ωρομισθίου 22 ελβετικών φράγκων (περίπου 18 ευρώ), που ισοδυναμεί με μηνιαίες αποδοχές 4.000 φράγκων (περίπου 3.240 ευρώ).

Οι υποστηρικτές της πρότασης σημειώνουν πως το ποσό των 4.000 φράγκων είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κόστους ζωής στην Ελβετία, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Ζυρίχη και η Γενεύη.

Το κόστος των ενοικίων, της ασφάλισης και της μετακίνησης είναι πολύ υψηλό στην Ελβετία, όπου ο μέσος εργαζόμενος μπορεί να δαπανήσει περισσότερα από 2.500 φράγκα ανά μήνα για αστική στέγη και ασφάλιση.

Επί του παρόντος, η Ελβετία δε διαθέτει νομοθετημένο βασικό μισθό.

Στον αντίποδα, οι επικριτές της πρότασης σημειώνουν πως ο βασικός μισθός 4.000 φράγκων θα εκτοξεύσει το μισθολογικό κόστος. Ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες ανησυχούν πως το ελάχιστο ωρομίσθιο θα τους υποχρεώσει να ανατιμήσουν τα προϊόντα τους, κάνοντάς τα μη ανταγωνιστικά.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως η πρόταση θα απορριφθεί.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών