Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε στο Τόκιο για τις αλλαγές στο ειρηνιστικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε στο Τόκιο για τις αλλαγές στο ειρηνιστικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας

17:07 | 29/6/14
Ένας Ιάπωνας αυτοπυρπολήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο του Τόκιο αφού έβγαλε μια ομιλία στην οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να μεταρρυθμίσει το ειρηνιστικό Σύνταγμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που τράβηξαν περαστικοί και ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ο άνδρας, ηλικίας 50 ή 60 ετών, φαίνεται πως περιλούστηκε με βενζίνη πριν αυτοπυρποληθεί.

Ο άνδρας ήταν καθισμένος σε ένα δοκάρι έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό του Σιντζούκου, μιας από τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως, χρησιμοποιώντας μεγάφωνο, ο άνδρας διαμαρτυρόταν επί μία ώρα για τα σχέδια του πρωθυπουργού να βάλει τέλος στην απαγόρευση της άσκησης «συλλογικής αυτοάμυνας», δηλαδή της χορήγησης βοήθειας σε μια φιλική χώρα που δέχεται επίθεση.

Στη συνέχεια έπεσε φλεγόμενος από το δοκάρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση της υγείας του δεν έχει γίνει γνωστή.

Η σχεδιαζόμενη αλλαγή στην αμυντική στρατηγική σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα απομάκρυνσης από την ειρηνιστική θέση που έχει υιοθετήσει μεταπολεμικά η Ιαπωνία, και διευρύνει τις στρατιωτικές επιλογές της χώρας, καθώς η Ιαπωνία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν τη διεκδικητικότητα της Κίνας με έπαθλο τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής και της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Σημειώνεται πως το Τόκιο έχει εκφράσει την επιθυμία να προμηθεύσει με σκάφη Ακτοφυλακής το Βιετνάμ και άλλες χώρες της περιοχής που έχουν διενέξεις με το Πεκίνο γύρω από διαφιλονικούμενα νερά.

Οι συντηρητικοί ισχυρίζονται πως το Άρθρο 9 του Συντάγματος που αποκηρύσσει τον πόλεμο, έχει περιορίσει υπερβολικά την ικανότητα της Ιαπωνίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της και πως οι αλλαγές στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων, περιλαμβανομένης της ανόδου της Κίνας, σημαίνει πως οι πολιτικές ασφαλείας της Ιαπωνίας πρέπει να είναι πιο ευέλικτες.

Η αλλαγή είναι πιθανό ότι θα εξοργίσει την Κίνα, οι σχέσεις της οποίας με την Ιαπωνία έχουν παγώσει εξαιτίας μιας θαλάσσιας διένεξης, της αμοιβαίας δυσπιστίας και του παλιότερου ιαπωνικού μιλιταρισμού, αλλά θα είναι ευπρόσδεκτη από την Ουάσινγκτον, σύμμαχο του Τόκιο που καλεί από καιρό την Ιαπωνία να γίνει ένας περισσότερο ισότιμος εταίρος στη συμμαχία.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών