Αυστρία και Λουξεμβούργο ζητούν να ανακοινωθεί o Γιούνκερ προέδρος της Κομισιόν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αυστρία και Λουξεμβούργο ζητούν να ανακοινωθεί o Γιούνκερ προέδρος της Κομισιόν

17:19 | 17/6/14
Την επίσημη ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 26/27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ζήτησαν Αυστρία και Λουξεμβούργο.

Αυτό υπογραμμίζει σε σημερινό δημοσίευμά του το έντυπο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, επισημαίνοντας οτι σε μια συνέντευξη με το γερμανικό περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ” που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, δύο ημέρες μετά την ανοικτή επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ , ο Ξαβιέ Μπετέλ , ο νέος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, τάχθηκε υπέρ μιας ταχείας επίλυσης του ζητήματος της επιλογής του Προέδρου της Επιτροπής και δήλωσε ότι ελπίζει ότι η απόφαση θα ληφθεί στις 26 Ιουνίου. «Ελπίζω ότι θα ψηφίσουμε με ειδική πλειοψηφία στο επόμενο Συμβούλιο», δήλωσε ο Μπετέλ. «Γιατί αν περιμένουμε αρκετούς μήνες, υπάρχει ο κίνδυνος για μία νέα θεσμική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η άποψη αυτή έλαβε και την επίσημη υποστήριξη της Αυστρίας και του Καγκελαρίου της, του Βέρνερ Φέιμαν, ενώ χθες ήταν συμφωνα με το δημοσίευμα η σειρά της Μάλτας να εκφράσει την υποστήριξή της στον πρώην Πρόεδρο του Eurogroup.

Σύμφωνα εξάλλου με διάφορες αναφορές των βελγικών μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενδέχεται να προτείνει μόνο το όνομα του Γιούνκερ προς τα κράτη μέλη κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φόλκσραντ”, ο Ρομπάι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από συνομιλίες με σειρά Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Λε Μοντ”, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ένα άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, εάν η υποψηφιότητα Γιούνκερ απορριφθεί κατά τη σύνοδο κορυφής στις 26-27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Deutshe Welle, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η διαιώνιση της υπόθεσης δεν ευνοεί κανέναν και πως η ίδια στηρίζει την υποψηφιότητα Γιούνκερ. Μετά από αυτό, σήμανε συναγερμός στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν πως το χρονικό περιθώριο των δέκα ημερών που απομένει έως την επόμενη Σύνοδο, είναι ασφυκτικό ώστε να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες συμμαχίες για την αποτροπή μιας ήδη δρομολογούμενης εξέλιξης.

Η σκλήρυνση της θέσης της γερμανίδας Καγκελαρίου προήλθε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή των Βρυξελλών, από την πίεση που η ίδια ομολογεί πως δέχεται από το πολιτικό σύστημα της χώρας της να στηρίξει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρόλο που προσωπικά η ίδια, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των FT, θα ήθελε στη θέση του Προέδρου κάποιον άλλον.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ο Ντέιβιντ Κάμερον θα δεχθεί ένα σοβαρό προσωπικό πλήγμα και θα αποδυναμωθούν τα επιχειρήματα του για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, επισημαίνουν κύκλοι της πρωθυπουργίας. Όπως δε τόνισε Βρετανός Πρέσβης στην ΕΕ, σε συνάντηση ομολόγων του ο μόνος που θα επωφεληθεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών