Σκουρλέτης: Για εσωτερική κατανάλωση ο ανασχηματισμός | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σκουρλέτης: Για εσωτερική κατανάλωση ο ανασχηματισμός

15:09 | 3/6/14
«Εμβαλωματικού χαρακτήρα κίνηση» χαρακτηρίζει τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης...

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «είναι ένας ανασχηματισμός για εσωτερική κατανάλωση. Ενδεχομένως είναι κινήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ότι περισσότερο μπορεί. Είναι κινήσεις “εμβαλωματικού” χαρακτήρα οι οποίες όμως δεν μπορούν να συγκαλύψουν την πραγματική πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι βρίσκεται ηττημένη μπροστά στα αδιέξοδα» υποστηρίζει ο Π. Σκουρλέτης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός «όπως όλα δείχνουν, θα αναβαθμίσει τον μέχρι τώρα υπουργό Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και θα αφήσει ανέγγιχτη την εφαρμοζόμενη πολιτική. Η κυβέρνηση θα όφειλε σε αυτή την κρίσιμη θέση να τοποθετήσει ένα πρόσωπο το οποίο να μην τόσο στενά προσδεδεμένο με μια πολιτική που κρίθηκε στις ευρωεκλογές και καταψηφίστηκε. Θα όφειλε να προσπαθήσει να καταθέσει μια πρόταση για ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίζει μια ευρύτερη συναίνεση. Δεν βλέπω για την ώρα ότι είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια οφείλουμε να ασκήσουμε μια δριμύτατη κριτική απέναντι σε αυτές τις προθέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη «η δυναμική που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αν τη δούμε στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμη μεγαλύτερη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και μία πρωτιά που θα είναι νικηφόρα σε κάθε περίπτωση.

Ο Π. Σκουρλέτης ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν αλλάξει πολιτική στο θέμα των μνημονίων, σημειώνει ότι «θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον αν μπορούσε το σημερινό ΠΑΣΟΚ να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δουν εκείνοι και προϋποθέτει τη ρήξη με τις στρατηγικές επιλογές που μέχρι και τώρα υπερασπίζονται και υλοποιούν».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι «το κακό αποτέλεσμα σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει έναν σαφή προσανατολισμό διαλόγου και επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου κόστισε στη ΔΗΜΑΡ».

Ο κ. Σκουρλέτης απορρίπτει τέλος τις εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται σταδιακά προς το Κέντρο.


«Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη» τονίζει και προσθέτει: 

«Σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της εποχής μας, μία Αριστερά που κατορθώνει να διατυπώνει ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κρίση και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έτυχε ο ιστορικός κλήρος στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί το αντίπαλο δέος στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες στρατηγικές και να διατυπώνει το εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό».


Η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:


-Κύριε Σκουρλέτη, θα ήθελα κατ` αρχήν τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό...

-Νομίζω ότι ένας ανασχηματισμός που όπως όλα δείχνουν θα αναβαθμίσει τον μέχρι τώρα υπουργό Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και θα αφήσει ανέγγιχτη την εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι ένας ανασχηματισμός για εσωτερική κατανάλωση. Ενδεχομένως είναι κινήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ότι περισσότερο μπορεί. Είναι κινήσεις «εμβαλωματικού» χαρακτήρα οι οποίες όμως δεν μπορούν να συγκαλύψουν την πραγματική πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι βρίσκεται ηττημένη μπροστά σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα που προκύπτουν και από την πολιτική που έχει ακολουθήσει, αλλά και από την κατάσταση της κοινωνίας και της οικονομίας.


-Ο κ. Τσίπρας πάντως είχε καλέσει την κυβέρνηση να μην διανοηθεί -όπως είχε πει χαρακτηριστικά- να τοποθετήσει νέο διοικητή της τραπέζης της Ελλάδας. Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ;

-Ο διορισμός του νέου διοικητή πρέπει να γίνει τώρα, αυτό προβλέπεται. Και βεβαίως η κυβέρνηση θα όφειλε σε αυτή την κρίσιμη θέση να τοποθετήσει ένα πρόσωπο το οποίο να μην τόσο στενά προσδεδεμένο με μια πολιτική που κρίθηκε στις ευρωεκλογές και καταψηφίστηκε. Θα όφειλε να προσπαθήσει να καταθέσει μια πρόταση για ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίζει μια ευρύτερη συναίνεση. Δεν βλέπω για την ώρα ότι είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια οφείλουμε να ασκήσουμε μια δριμύτατη κριτική απέναντι σε αυτές τις προθέσεις.


-Να περάσουμε στα του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Σκουρλέτη. Απόντος του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζητά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Όλοι στην Κουμουνδούρου συμφωνούν ότι η νίκη στις ευρωεκλογές ήταν ιστορική, ωστόσο αρκετά στελέχη, ανεξαρτήτως τάσεων και ρευμάτων, λένε ότι το νικηφόρο αποτέλεσμα δεν πρέπει να κρύψει τις αδυναμίες. Σε τι αναφέρεστε;

-Κατ` αρχήν διαπιστώνουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα τροφοδοτεί πολιτικές εξελίξεις και λειτουργεί καταλυτικά ως προς τις εσωτερικές διαδικασίες όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό των ιστορικών διαστάσεων αποτέλεσμα, είναι μια εντολή που πήραμε από τον κόσμο να επισπεύσουμε. Ταυτόχρονα μέσα από μια διεξοδική και αναλυτική συζήτηση στο πλαίσιο της Πολιτικής Γραμματείας αναζητούμε πράγματι και τις αδύνατες πλευρές της δικής μας παρέμβασης που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.


-Ποιες είναι αυτές;

-Θα έπρεπε σε κάποιες περιπτώσεις να είμαστε πιο αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των δικών μας προτάσεων και της δικής μας αντίληψης για την αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να έχουμε εκείνη τη συλλογική ικανότητα να παντρέψουμε αυτή την αντίληψη και με πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μια ευρύτερη απήχηση.


-Πρόσωπα από άλλους χώρους, ίσως;

-Θα έλεγα όχι στενά από το δικό μας χώρο. Ένα άλλο, καλύτερο μίγμα επιλογών ίσως θα έφερνε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «βάλει πόδι» με την καλή έννοια στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Μια νέα γενιά στελεχών, προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, ξεκινούν να προωθούν με ένα διαφορετικό τρόπο παρέμβασης, με ένα διαφορετικό παράδειγμα συγκρότησης αυτοδιοικητικών κινήσεων, μια νέα πορεία.


-Σε ό,τι αφορά την κάλπη των ευρωεκλογών;

-Στις ευρωεκλογές το αποτέλεσμα ήταν απολύτως ενθαρρυντικό. Η δυναμική που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν τη δούμε στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμη μεγαλύτερη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και μία πρωτιά που θα είναι νικηφόρα σε κάθε περίπτωση.


-Αυτή η πρωτιά όμως για να έχει κυβερνητικό αντίκρισμα θα πρέπει να συνοδευτεί από κάποιους συμμάχους. Και φαίνεται ότι οι εν δυνάμει εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγαν καλά..

-Κατά τη γνώμη μου και μιλώντας εξ ονόματος ενός άλλου κόμματος σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ, θεωρώ ότι το κακό αποτέλεσμα σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει έναν σαφή προσανατολισμό διαλόγου και επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου κόστισε στη ΔΗΜΑΡ. Είναι γνωστό ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κατατεθεί μια πρόταση ενωτική, που υπηρετεί με συνέπεια από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Βεβαίως είναι μια πρόταση που έχει συγκεκριμένη προγραμματική κατεύθυνση και πολιτική βάση.


-Άκουσα τον κ. Τσίπρα, μιλώντας στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, να μην αποκλείει τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες αν αλλάξουν πολιτική στο θέμα των μνημονίων και ταχθούν κατά της λιτότητας. Ισχύει αυτό και για το ΠΑΣΟΚ;

-Θεωρητικά θα σας έλεγα ότι ισχύει. Το θέμα είναι βέβαια ότι η πορεία της Σοσιαλδημοκρατίας όλες τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει ότι κινείται στη στρατηγική του σοσιαλφιλελευθερισμού. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τη ΝΔ όταν βρέθηκε στα πράγματα. Από κοινού μάλιστα τα τελευταία χρόνια υλοποιούν την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που έχει γνωρίσει ο τόπος. Προφανώς θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον αν μπορούσε το σημερινό ΠΑΣΟΚ να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δουν εκείνοι και προϋποθέτει τη ρήξη με τις στρατηγικές επιλογές που μέχρι και τώρα υπερασπίζονται και υλοποιούν.


-Κύριε Σκουρλέτη, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται σταδιακά προς το κέντρο καθώς συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την προσέλκυση της πλειοψηφίας στις εκλογές...

-Όχι, δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της εποχής μας, μία Αριστερά που κατορθώνει να διατυπώνει ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κρίση και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έτυχε ο ιστορικός κλήρος στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί το αντίπαλο δέος στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες στρατηγικές και να διατυπώνει το εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Αυτό είναι το δικό μας στίγμα, αυτές είναι οι φιλοδοξίες μας, υπηρετώντας πάντα και υπερασπίζοντας τον κόσμο της εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών