Στις Βρυξέλλες για τον πρόεδρο της Κομισιόν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στις Βρυξέλλες για τον πρόεδρο της Κομισιόν

12:22 | 3/6/14
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του Ζ. Μ. Μπαρόζο στο τιμόνι της Κομισιόν με το Ευρωκοινοβούλιο, τις πολιτικές ομάδες και τα κράτη μέλη να εμπλέκονται σε παράλληλες διαδικασίες που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να οδηγούν σε λύση.

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και ουσίας οι κεντρικοί υποψήφιοι των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και των Πρασίνων αναμένεται να στείλουν σήμερα ένα ακόμα, κοινό αυτή τη φορά, μήνυμα από τις Βρυξέλλες πως στηρίζουν την υποψηφιότητα Γιούνκερ, δείχνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να του δώσει εντολή αναζήτησης πλειοψηφίας και παρουσίασης προγραμματικών θέσεων.

Με αυτό το πλαίσιο, στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο κεντρικός υποψήφιος της Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από κοινού με τους Σκα Κέλλερ, Γκυ Φερχόφσταντ και Μάρτιν Σούλτς θα ανακοινώσει την στήριξη προς τον νικητή των ευρωεκλογών Ζ. Κ. Γιούνκερ που για ευνόητους λόγους δεν θα μετέχει σε συνάντηση στήριξης του εαυτού του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές και τις επιλογές στην οικονομική πολιτική, ο Γιούνκερ έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ως υποψήφιος του ΕΛΚ, κέρδισε τις εκλογές και ως εκ τούτου η δημοκρατική οδός είναι να του δοθεί η ευκαιρία που προγραμματικά υποτίθεται πως θα είχε: να αναζητήσει συμμάχους στο ΕΚ που θα επικυρώσουν την υποψηφιότητά του.

Διαφορετικά, όπως επιμένουν οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι τα κράτη θα έχουν εξαπατήσει τους πολίτες που έσπευσαν στις κάλπες για να εκλέξουν εκτός από τα μέλη του ΕΚ και τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Η δε θεσμική στήριξη Τσίπρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από συνυποψήφιος του κ. Γιούνκερ είναι για τις πολιτικές παρατάξεις του ΕΚ, ο νικητής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, κάτι που για πολλούς προοιωνίζει το τι θα συμβεί στις επόμενες εθνικές εκλογές και αν μη τι άλλο συμπεριφέρεται στον υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος σαν ομόλογο στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Κύκλοι του Συμβουλίου και παράγοντες εκ των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων (Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι) χαιρέτισαν την κίνηση αυτή ως «θεσμικά ορθή» και ως κίνηση που συμβάλει στον ενίσχυση του συστημικού ευρωπαϊκού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις συζητήσεις θα είναι παρών και ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, ο Ζόζεφ Ντόουλ για το ΕΛΚ, όχι όμως και ο Όλι Ρεν (που θα αναλάβει επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην περίπτωση που ο Γκυ Φερχόφσταντ αναβαθμιστεί) διότι έχει επιστρέψει στη θέση του στην Κομισιόν ως την 1η Ιουλίου που θα ορκιστεί ευρωβουλευτής.

Ακόμα όμως και αυτή η κοινή ανακοίνωση των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων αναμένεται να πέσει στο κενό, καθώς για να δοθεί διερευνητική εντολή στον Γιούνκερ απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία στο Συμβούλιο των κρατών - που δεν θα επιτευχθεί τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν κυβερνήσεις που δεν δεσμεύονται από τις πέντε βασικές πολιτικές ομάδες, όπως η κυβέρνηση Κάμερον (ανήκει στην ομάδα των συντηρητικών και ρεφορμιστών που δεν κατέβασε δικό της υποψήφιο και καταγγέλλει τη διαδικασία).

Αρνητικές για τον Γιούνκερ είναι όμως και δύο βασικές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, Ολάντ και Ρέντζι, με τον δεύτερο να δεσμεύεται από το τεράστιο για τα ιταλικά δεδομένα 41% που έλαβε στην κάλπη «για να αλλάξει την Ευρώπη».

Ταυτόχρονα εντονότατο είναι και το παρασκήνιο για τον σχηματισμό των επόμενων πολιτικών ομάδων. Από την μεγάλη δεξαμενή των ανένταχτων κερδισμένοι θα είναι σαφώς οι φιλελεύθεροι που θα εντάξουν στην ομάδα τους άλλους 16 ευρωβουλευτές, ενώ οι ακροδεξιοί των Λεπέν-Βίλντερς βολιδοσκοπούν εθνικιστικά κόμματα για να φτιάξουν δική τους ομάδα.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι πιέσεις των σοσιαλιστών προς τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στο μέλλον στην δική τους ομάδα, πιέσεις και προτάσεις που είχε αποκαλύψει συνεργάτης του Χάνες Σβόμποντα στη Realnews προ μηνών και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εγκαταλειφθεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα έκλεινε και άλλο η ψαλίδα με το ΕΛΚ και οι σοσιαλιστές θα εξασφάλιζαν ευκολότερα και τον πρόεδρο του ΕΚ για 2,5 χρόνια.

Καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει το φλέρτ θα ήταν μια ενδεχόμενη στήριξη της GUE στον Μάρτιν Σούλτς για την προεδρία της Κομισιόν, όταν η υποψηφιότητα Γιούνκερ εγκαταλειφθεί και ο Γερμανός Σοσιαλιστής κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών