Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για τους διοικητικούς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για τους διοικητικούς

17:49 | 16/6/14
Δεν τίθεται θέμα απολύσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης που έχει ανατεθεί σε ειδικές εταιρίες διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος... 

Ο υπουργός Παιδείας το μεσημέρι της Δευτέρας δέχθηκε τις πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η σύσκεψη ήταν δημόσια και ανοιχτή στους δημοσιογράφους που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τη συζήτηση.

Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για το μείζον ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και άκουσε τα αιτήματα και τις αντιρρήσεις των πρυτανικών αρχών.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά του. Παράλληλα έθεσε και χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων επισημαίνοντας ότι όλες οι κινήσεις του υπουργείου Παιδείας είναι βραχύβιες και αφορούν το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου. Μέσα σε αυτή την χρονική περίοδος, όπως είπε, θα γίνει η ανάθεση της αξιολόγησης σε ειδική εταιρία και μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις.

Στη συνέχεια, φυσικά, θα τηρηθεί η συμφωνία για την προκήρυξη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων που θα μπουν στη διαδικασία της διαϊδρυματικής κινητικότητας, δηλαδή δεν θα απολυθούν.

Παράλληλα, ζήτησε από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να τηρήσουν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν και να στείλουν οι διοικήσεις τους τα οργανογράμματα με τις ανάγκες τους σε διοικητικό προσωπικό.

«Ο αριθμός των 880 ατόμων που είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου δεν υπάρχει αν δεν προκύψει από την αξιολόγηση» είπε ο κ. Λοβέρδος και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο για τη συναινετική λύση στην οποία κατέληξαν στο θέμα.


Αιχμές 

Αίσθηση προκάλεσε η φράση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια έγινε χωρίς αξιολόγηση, αφήνοντας με αυτό αιχμές κατά των χειρισμών της προηγούμενης πολιτική ηγεσίας. Η θέση του αυτή, έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από όλους τους παριστάμενους πρυτάνεις.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας διέψευσε ότι έχει γνώση του περιεχομένου έκθεσης αξιολόγησής των διοικητικών υπαλλήλων από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας. «Δεν έχω λάβει καμία τέτοια έκθεση• αν την είχα θα την είχα κάνει σημαία, να είστε σίγουροι» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «κάποιοι μου λένε -δεν τολμώ να το υιοθετήσω γιατί δεν ξέρω- ότι υπήρξαν επί μέρους συμφωνίες με κατευναστικό χαρακτήρα για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, τις οποίες όμως άλλα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονταν».


Τα κριτήρια για την αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για την αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τη διαδικασία του ΕΣΠΑ και με διεθνή στάνταρ και δείκτες ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πελατειοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα βάλει την υπογραφή του χωρίς αξιολόγηση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας αξιολόγηση. Με το μάτι θα την κάνουμε; Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων» συνέχισε.


Πανεπιστήμια με εθελοντική εργασίας, χωρίς φύλακες, και λογιστές

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών στον υπουργό Παιδείας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στα ιδρύματά τους το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών Γ.Παναγιωτάκης. «Σήμερα το πανεπιστήμιο έχει περίπου 290 διοικητικούς υπαλλήλους εξαιρουμένων των 98 διαθέσιμων, από τους οποίους οι επτά έχουν συνταξιοδοτηθεί. Οι 92 που απομένουν, θέλω να σας πω, ότι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο ίδρυμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων λόγω της παντελούς έλειψης φυλάκων.

Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Σφηκόπουλος έθεσε στον υπουργό Παιδείας μια άλλη πτυχή αναφέροντας την έλλειψη λογιστών και τα προβλήματα στις πληρωμές που έχει προκαλέσει. «Δεν μπορούμε να συντάξουμε ένα ισολογισμό, ενώ το πανεπιστήμιο που πάντα πλήρωνε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών γιατί δεν υπάρχουν οι λογιστές που θα υπογράψουν τις δαπάνες».

Ο Ιωανν. Μεσσήνης, πρύτανης πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια για την αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων. Η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων σημείωσε πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλιώς θα στεφθεί με αποτυχία.

Περιέγραψε τις ιδιαιτερότητες του ιδρύματος του και ζήτησε για τους 22 διαθέσιμους υπαλλήλους να υπάρξει πρόβλεψη για ενδοϊδρυματική κινητικότητα λόγω της απόστασης που το χωρίζει από άλλα ιδρύματα μακριά από αστικά κέντρα.

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών