Κέρι: Οι ΗΠΑ ανοιχτές σε συνομιλίες με το Ιράν για το Ιράκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κέρι: Οι ΗΠΑ ανοιχτές σε συνομιλίες με το Ιράν για το Ιράκ

18:30 | 16/6/14
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές σε συνομιλίες για το Ιράν σχετικά με την εξάπλωση των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ, και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας με την Τεχεράνη, ενώπιον της επέλασης των σουνιτών εξτρεμιστών, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Yahoo News.

Ο κ. Κέρι σημείωσε πως η Ουάσιγκτον είναι «ανοιχτή σε συνομιλίες» εφόσον η ιρανική πλευρά είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης στο Ιράκ με τρόπο που σέβεται την «αυτοκυριαρχία» της Βαγδάτης.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας, σχολίασε πως οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό».

Τόνισε ωστόσο πως οιεσδήποτε επαφές με την Τεχεράνη θα γίνουν «βήμα προς βήμα».

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαφών με το Ιράν σχετικά με το Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη.

Αναφερόμενος σε πιθανά στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν το Ιράκ, ο κ. Κέρι δήλωσε πως επιθέσει μη επανδρωμένων αεροσκαφών «μπορεί κάλλιστα» να είναι μία επιλογή.

Επισήμανε όμως πως «δεν είναι ολόκληρη η απάντηση».

Τα σχόλια του κ. Κέρι ήλθαν λίγες ώρες αφότου οι ισλαμιστές αντάρτες που κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν σαρώσει μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ιράκ κατάλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, στον Περσικο Κόλπο βρίσκεται το αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο Messa Verde, μαζί με 550 πεζοναύτες, προκειμένου να υποστηρίξει τυχόν στρατιωτικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι των ισλαμιστών ανταρτών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Πεντάγωνο έχει επιβεβαιώσει την αποστολή του Messa Verde, όχι όμως την παρουσία των πεζοναυτών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έχει αποσαφηνίσει πως δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος του Ιράκ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως εξετάζει μία σειρά επιλογών προκειμένου να υποστηρίξει την ιρακινή κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία της μεσανατολικής χώρας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στο Κόλπο το αεροπλανοφόρο George H. W. Bush, μαζί με ένα καταδρομικό και ένα αντιτορπιλικό.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών