16:19 | 2/6/14
«Επείγουσα» χαρακτηρίζει την «ανάγκη αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης προς τους αγρότες» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος...
Ο κ. Χαρακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση τοποθετήθηκε στο σύνολο των αγροτικών θεμάτων, σημειώνοντας:
«Οι Εκλογές και η στάση των Αγροτών
Το μήνυμα να εκφραστεί στον ανασχηματισμό και στην πολιτική της κυβέρνησης
«Οι ευρωεκλογές συνιστούν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι προς την κυβέρνηση ότι χρειάζεται διορθωτική πορεία. Τα δύο αυτά χρόνια που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας έχουν ληφθεί δυσάρεστες αποφάσεις. Η μεσαία τάξη που είναι η ραχοκοκαλιά αυτής της παράταξης, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχει πληγεί υπέρμετρα. Το μήνυμα της κάλπης στοχεύει και προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι οι πολίτες αξιώνουν να ξαναδούμε συνολικότερα την οικονομική πολιτική με μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να το αγνοήσουμε. Και πιστεύω ότι και οι επιλογές που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα από πλευράς του πρωθυπουργού, όσον αφορά στον ανασχηματισμό αλλά, κυρίως, στις πρωτοβουλίες για την αλλαγή πλεύσης θα σηματοδοτήσουν ότι η κυβέρνηση έλαβε πραγματικά το μήνυμα».
Να προβληματίσει η πτώση των ποσοστών της ΝΔ σε Αγρότες και Κτηνοτρόφους
« Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αποφάσεις, οι οποίες δυσαρέστησαν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, όπως ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου είχαμε την είδηση ότι η εξισωτική αποζημίωση από 160 εκατομμύρια ευρώ περικόπτεται στα 60 εκατομμύρια, σχεδόν στο 1/3 των χρημάτων που είχαν λάβει τις δύο προηγούμενες χρονιές. Όλ’ αυτά, όμως, δημιούργησαν ένα κλίμα και γι' αυτό μάλιστα, κάποιοι από τους αγρότες κατευθύνθηκαν στο Κόμμα των Αγροτών και Κτηνοτρόφων που εμφανίστηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και εισέπραξε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 2,3% στη Λάρισα. Θα πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η ψήφος διαμαρτυρίας, που στέλνει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι είναι το λιγότερο δυσάρεστο μήνυμα. Γιατί θα ήταν ακόμη πιο δυσάρεστο εάν πήγαιναν στο ΣΥΡΙΖΑ που μιλά συνολικά για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής».
Σήμερα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν τα «κλαδικά κόμματα»
«Θεωρώ όμως, ότι, ιδιαίτερα σήμερα, δεν χρειαζόμαστε «κλαδικά κόμματα», κόμμα κτηνοτρόφων, κόμμα φαρμακοποιών, κόμμα υδραυλικών κτλ. Το κόμμα αγροτών ή κτηνοτρόφων είχε περιορισμένη δύναμη ακόμη και την εποχή που πάνω από το μισό του ελληνικού πληθυσμού απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα, και όταν ηγούνταν αυτού χαρισματικές μορφές σαν τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή, κορυφαίο συνεταιριστή για τον οποίο οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι».
Η πολιτική της Κυβέρνησης προς τους Αγρότες
Να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα για την εξισωτική
«Θυμίζω ότι η αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της ΝΔ, και στους 22 μήνες που ήμουν στο ΥπΑΑΤ καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν αυτοί οι πόροι για να υλοποιηθεί στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού, όπως κι έγινε. Θέλω να πιστεύω ότι και τώρα θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα που χρειάζεται για να στηριχθεί ο κτηνοτροφικός κόσμος που είναι από τους πιο δοκιμαζόμενους».
Επί θητείας μου στο ΥπΑΑΤ στο ακέραιο η επιστροφή φόρου στους αγρότες
«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς υπάρχει ένα ζήτημα με την ηγεσία του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο στις φετινές κινητοποιήσεις έβαλε μαξιμαλιστικούς στόχους και εστίασε κυρίως στα ζητήματα της φορολόγησης των αγροτών με τα βιβλία εσόδων και εξόδων. Έγινε πολύς «ντόρος» για ένα ζήτημα, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στη φορολόγηση των αγροτών και παραβλέφθηκε το γεγονός ότι από 160 εκατομμύρια ευρώ περιορίστηκε στα 108 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Και πέρσι, σε σχέση με πρόπερσι, ο προϋπολογισμός είχε περικοπεί κατά 30 εκ. ευρώ, και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που είχαν βάλει οι αγρότες στις περσινές κινητοποιήσεις και το παλέψαμε και εμείς. Τότε είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου -μπορεί να μην έγιναν γνωστές - αλλά εν τέλει το βράδυ εκείνο καταλήξαμε σε ένα πακέτο μέτρων και ανακοινώσαμε ότι βρέθηκαν τα 30 επιπλέον εκατομμύρια που χρειάζονταν. Έτσι υπήρξε και τρίτη δόση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, και από 130 πήγε στα 160 εκατομμύρια. Φέτος δεν ετέθη καν σε καμία από τις κινητοποιήσεις. Όταν κάποια στιγμή επιχείρησα να θέσω το ζήτημα της επιστροφής του φόρου πετρελαίου, μου ειπώθηκε "μη γίνεσαι βασιλικότερος του βασιλέως, δεν το θέτουν οι ίδιοι οι αγροτοσυνδικαλιστές. Το βάζετε εσείς από την πλευρά του ΥπΑΑΤ όταν εδώ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια περικοπής δαπανών;".».
Αποτρέψαμε τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων
«Η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει το μήνυμα των εκλογών και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και στον πρωτογενή τομέα. Θυμίζω ότι όταν ήμασταν στο ΥπΑΑΤ αποτρέψαμε τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων. Σ’ εκείνη τη μεταμεσονύχτια σύσκεψη που έγινε με βουλευτές της ΝΔ, μπορεί να είχα μια έντονη σύγκρουση με τον Υπουργό Οικονομίας, τον κ. Στουρνάρα, αλλά απεφεύχθη η φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων. Είχαν ετοιμάσει ένα "κουστούμι" 160 εκ. ευρώ για μαντριά, αποθήκες, υπόστεγα, κοτέτσια. Αυτό το αποφύγαμε. Όπως επίσης υπήρξε και εξορθολογισμός στη φορολόγηση των αγροκτημάτων».
Παρενέβην άμεσα στον Πρωθυπουργό για τη φέτα
«Όσον αφορά τη φέτα, επειδή το έζησα το θέμα όσο ήμουνα στο ΥπΑΑΤ, δεν σας κρύβω ότι μια ωραία πρωία άνοιξα τα ΝΕΑ και στον "μικροπολιτικό" είδα ένα σχόλιο για την κα Δαμανάκη, η οποία αιφνιδιάστηκε, όταν είδε ξαφνικά ότι η φέτα δεν συμπεριλαμβάνεται στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με τον Καναδά, που διαχειριζόταν το Υπουργείο Ανάπτυξης. Άμεσα επικοινώνησα με το Μαξίμου και τους κατέστησα κοινωνούς του μεγέθους του προβλήματος. Υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και είναι προς τιμήν του, στον Μπαρόζο και απεφεύχθησαν τα χειρότερα. Υπήρχε μια φαλκίδευση συμβόλων, καθώς χρησιμοποιούσαν την Ακρόπολη, κιονόκρανα, ελληνικά τοπία για να λένε το καναδέζικο τυρί ελληνική φέτα. Όλα αυτά φεύγουν για όσους μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται και όσοι από δω και πέρα δραστηριοποιούνται, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν καθόλου ούτε τον όρο, ούτε ελληνικά σύμβολα. Αναμφίβολα θα μπορούσαμε ενδεχομένως, εάν πιο έγκαιρα είχαμε ενημερωθεί να πετύχουμε περισσότερα, αλλά δεν είναι και η καταστροφή, όπως παρουσιάζεται από ζηλωτές της άλλης πλευράς».
Επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και έκθεση του ΟΟΣΑ
Διαψεύσθηκε η πρόβλεψη για μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι
«Έχουμε επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος κατά δύο ημέρες, από 5 στις 7. Έχει ανέβει δηλαδή κατά 2 ημέρες η διάρκεια ζωής του γάλακτος στο ράφι, γεγονός που διευκολύνει τις εισαγωγές γάλακτος, τουλάχιστον από το βαλκανικό μας περίγυρο. Επιπλέον, κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αντιμετωπίστηκε εδώ ως θέσφατο, θα υπήρχε και μείωση του κόστους επιστροφών ληγμένων. Παρόλα αυτά η τιμή στο ράφι παραμένει στην καλύτερη των περιπτώσεων η ίδια. Άρα, λοιπόν, διαψεύστηκε στην πράξη η πρόβλεψη ότι θα έχουμε μείωση στο ράφι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και των καταναλωτών».
Το δραματικό παρασκήνιο για το νομοσχέδιο για γάλα
«Η αρχική πρόβλεψη ήταν πολύ πιο δυσμενής, δεν έβαζε κανένα όριο. Η γαλακτοβιομηχανία θα όριζε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Σε μια δραματική συνάντηση που είχαμε με βουλευτές της ΝΔ και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, εδέχθη η ηγεσία του να προστεθεί στο σχετικό άρθρο η διατύπωση "κατόπιν ελέγχων των αρμοδίων οργάνων του ΥπΑΑΤ". Έτσι, είπα στο τέλος αυτής της συνεδρίασης ότι ‘‘αποφύγαμε τα χειρότερα’’. Δυστυχώς, την επομένη, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν περιείχε αυτή τη βασική διατύπωση. Διότι αν πέρναγε από τον έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του ΥπΑΑΤ, δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχει ουσιαστική επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Είχαμε κάνει μια σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, παρουσία και του Υπουργού, του κ. Τσαυτάρη, με εκπροσώπους του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και καθηγητές που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό της Γεωπονικής και της Κτηνιατρικής, οι οποίοι μας είχαν διαβεβαιώσει ότι περαιτέρω επιμήκυνση δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέα επιστημονικά δεδομένα».
Αν συμπιεστεί κι άλλο η τιμή παραγωγού θα κλείσουn αγελαδοτροφικές μονάδες
«Εκ των πραγμάτων λοιπόν τι να σας πω αν νιώθω δικαιωμένος ή όχι; Το ζητούμενο ήτανε να μειωθεί η τιμή στον καταναλωτή αλλά να μη μειωθεί και η τιμή στον παραγωγό. Διότι, ήδη συμπιέζεται η τιμή στον παραγωγό. Τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία είναι μεγάλα, δεν έχουμε τα τεράστια λιβάδια, τους ατελείωτους κάμπους για να βόσκουν οι αγελάδες. Επομένως, εδώ έχουμε σταβλισμένη κτηνοτροφία, υψηλές τιμές ζωοτροφών, που επιβαρύνουν το κόστος. Αν, λοιπόν, συμπιεστεί και άλλο η τιμή παραγωγού, το επόμενο διάστημα φοβούμαι ότι θα δούμε και άλλες αγελαδοτροφικές μονάδες να οδηγούνται σε αδιέξοδο και να κλείνουν».
Μένει αναπάντητο το ερώτημα πώς το γάλα έγινε προαπαιτούμενο για τη δόση
«Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν έχω καμία εσωτερική ενημέρωση, αλλά παρακολουθώντας τα δεδομένα, εύλογα γεννάται το ερώτημα πώς εντάχθηκε η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος στα προαπαιτούμενα της δόσης. Διότι, το πρόβλημα αυτό το είχαμε αντιμετωπίσει και ένα χρόνο πριν, ως αίτημα από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, από το βήμα της βουλής, απαντώντας σε ερώτηση της κας Πατριανάκου, είπα ότι όσο είμαι στο ΥπΑΑΤ δεν θα συναινέσω στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, εάν δεν πειστώ ότι θα μειωθεί έτσι η τιμή στο ράφι. Και αυτό έκανα έμπρακτα ένα χρόνο μετά, με την παραίτησή μου. Τότε, λοιπόν, μετά τη δική μου ένσταση και τη συνακόλουθη του κ. Τσαυτάρη, απεσύρθη. Ενεμφανίσθη, όμως μετά από ένα χρόνο, ως ένα από τα σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Στην πορεία δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» ένα mail της Τρόικας προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έλεγε «σας παροτρύνουμε να υιοθετήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ». Στην διαρροή αυτή υπήρξε απάντηση «κύκλων» του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι δεν μας το επιβάλει ο ΟΟΣΑ, αλλά ότι πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Τελικά, από προαιρετικό παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης».
Δεν θα μπορούσα να εμποδίσω τη χρηματοδότηση της χώρας
«Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που είχε και τις αλλαγές για το γάλα, είχε πάρει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Όπως δήλωσα και στο κείμενο της παραίτησής μου, ήταν προαπαιτούμενο για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας, η υπερψήφιση όλου αυτού του «πακέτου». Και είπα ότι εγώ δεν μπορώ να μπω εμπόδιο στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας».
Η απειλή των μεταλλαγμένων για την ελληνική γεωργία
Να μπλοκάρουμε την απόφαση για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη
«Για τα μεταλλαγμένα, πιστεύω ότι έστω και τώρα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης που ασκεί την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να διαμορφωθούν εκείνες οι πλειοψηφίες σε επίπεδο του νέου Ευρωκοινοβουλίου, για να μπορέσουμε να μπλοκάρουμε την απόφαση για τη δυνατότητα ελεύθερης καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών στην Ευρώπη. Από αυτή την περίοδο, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ακόμη υψηλότερες αρμοδιότητες, επομένως είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχίες με τις χώρες που έχουν ανάλογες ευαισθησίες για να μπλοκάρουμε μια τέτοια απόφαση. Γιατί η Ελλάδα, μπορεί να γίνει το περιβόλι της Ευρώπης, με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, βιολογικών προϊόντων, με υψηλή προστιθέμενη αξία».
Στάθηκα και στέκομαι κατά των μεταλλαγμένων
«Όσο ήμουν στο ΥπΑΑΤ, στεντορεία τη φωνή ήμουνα κατά της χρήσης μεταλλαγμένων, γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που κάναμε Εθνικό το Κέντρο Τυποποίησης, Ταξινόμησης και Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος στην Καρδίτσα, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά. Οφείλουμε να το πούμε για να γίνει γνωστό ότι και στον τόπο μας, υπάρχουν λαμπροί επιστήμονες που κάνουν πραγματικά πολύ σημαντική δουλειά. Να θυμίσω επίσης ότι επί των ημερών μου τριπλασιάστηκαν οι έλεγχοι στους συμβατικούς σπόρους για να δούμε εάν υπάρχουν προσμίξεις με γενετικά τροποποιημένους».
Ο κ. Χαρακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση τοποθετήθηκε στο σύνολο των αγροτικών θεμάτων, σημειώνοντας:
«Οι Εκλογές και η στάση των Αγροτών
Το μήνυμα να εκφραστεί στον ανασχηματισμό και στην πολιτική της κυβέρνησης
«Οι ευρωεκλογές συνιστούν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι προς την κυβέρνηση ότι χρειάζεται διορθωτική πορεία. Τα δύο αυτά χρόνια που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας έχουν ληφθεί δυσάρεστες αποφάσεις. Η μεσαία τάξη που είναι η ραχοκοκαλιά αυτής της παράταξης, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχει πληγεί υπέρμετρα. Το μήνυμα της κάλπης στοχεύει και προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι οι πολίτες αξιώνουν να ξαναδούμε συνολικότερα την οικονομική πολιτική με μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να το αγνοήσουμε. Και πιστεύω ότι και οι επιλογές που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα από πλευράς του πρωθυπουργού, όσον αφορά στον ανασχηματισμό αλλά, κυρίως, στις πρωτοβουλίες για την αλλαγή πλεύσης θα σηματοδοτήσουν ότι η κυβέρνηση έλαβε πραγματικά το μήνυμα».
Να προβληματίσει η πτώση των ποσοστών της ΝΔ σε Αγρότες και Κτηνοτρόφους
« Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αποφάσεις, οι οποίες δυσαρέστησαν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, όπως ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου είχαμε την είδηση ότι η εξισωτική αποζημίωση από 160 εκατομμύρια ευρώ περικόπτεται στα 60 εκατομμύρια, σχεδόν στο 1/3 των χρημάτων που είχαν λάβει τις δύο προηγούμενες χρονιές. Όλ’ αυτά, όμως, δημιούργησαν ένα κλίμα και γι' αυτό μάλιστα, κάποιοι από τους αγρότες κατευθύνθηκαν στο Κόμμα των Αγροτών και Κτηνοτρόφων που εμφανίστηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και εισέπραξε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 2,3% στη Λάρισα. Θα πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η ψήφος διαμαρτυρίας, που στέλνει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι είναι το λιγότερο δυσάρεστο μήνυμα. Γιατί θα ήταν ακόμη πιο δυσάρεστο εάν πήγαιναν στο ΣΥΡΙΖΑ που μιλά συνολικά για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής».
Σήμερα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν τα «κλαδικά κόμματα»
«Θεωρώ όμως, ότι, ιδιαίτερα σήμερα, δεν χρειαζόμαστε «κλαδικά κόμματα», κόμμα κτηνοτρόφων, κόμμα φαρμακοποιών, κόμμα υδραυλικών κτλ. Το κόμμα αγροτών ή κτηνοτρόφων είχε περιορισμένη δύναμη ακόμη και την εποχή που πάνω από το μισό του ελληνικού πληθυσμού απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα, και όταν ηγούνταν αυτού χαρισματικές μορφές σαν τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή, κορυφαίο συνεταιριστή για τον οποίο οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι».
Η πολιτική της Κυβέρνησης προς τους Αγρότες
Να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα για την εξισωτική
«Θυμίζω ότι η αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της ΝΔ, και στους 22 μήνες που ήμουν στο ΥπΑΑΤ καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν αυτοί οι πόροι για να υλοποιηθεί στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού, όπως κι έγινε. Θέλω να πιστεύω ότι και τώρα θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα που χρειάζεται για να στηριχθεί ο κτηνοτροφικός κόσμος που είναι από τους πιο δοκιμαζόμενους».
Επί θητείας μου στο ΥπΑΑΤ στο ακέραιο η επιστροφή φόρου στους αγρότες
«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς υπάρχει ένα ζήτημα με την ηγεσία του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο στις φετινές κινητοποιήσεις έβαλε μαξιμαλιστικούς στόχους και εστίασε κυρίως στα ζητήματα της φορολόγησης των αγροτών με τα βιβλία εσόδων και εξόδων. Έγινε πολύς «ντόρος» για ένα ζήτημα, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στη φορολόγηση των αγροτών και παραβλέφθηκε το γεγονός ότι από 160 εκατομμύρια ευρώ περιορίστηκε στα 108 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Και πέρσι, σε σχέση με πρόπερσι, ο προϋπολογισμός είχε περικοπεί κατά 30 εκ. ευρώ, και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που είχαν βάλει οι αγρότες στις περσινές κινητοποιήσεις και το παλέψαμε και εμείς. Τότε είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου -μπορεί να μην έγιναν γνωστές - αλλά εν τέλει το βράδυ εκείνο καταλήξαμε σε ένα πακέτο μέτρων και ανακοινώσαμε ότι βρέθηκαν τα 30 επιπλέον εκατομμύρια που χρειάζονταν. Έτσι υπήρξε και τρίτη δόση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, και από 130 πήγε στα 160 εκατομμύρια. Φέτος δεν ετέθη καν σε καμία από τις κινητοποιήσεις. Όταν κάποια στιγμή επιχείρησα να θέσω το ζήτημα της επιστροφής του φόρου πετρελαίου, μου ειπώθηκε "μη γίνεσαι βασιλικότερος του βασιλέως, δεν το θέτουν οι ίδιοι οι αγροτοσυνδικαλιστές. Το βάζετε εσείς από την πλευρά του ΥπΑΑΤ όταν εδώ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια περικοπής δαπανών;".».
Αποτρέψαμε τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων
«Η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει το μήνυμα των εκλογών και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και στον πρωτογενή τομέα. Θυμίζω ότι όταν ήμασταν στο ΥπΑΑΤ αποτρέψαμε τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων. Σ’ εκείνη τη μεταμεσονύχτια σύσκεψη που έγινε με βουλευτές της ΝΔ, μπορεί να είχα μια έντονη σύγκρουση με τον Υπουργό Οικονομίας, τον κ. Στουρνάρα, αλλά απεφεύχθη η φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων. Είχαν ετοιμάσει ένα "κουστούμι" 160 εκ. ευρώ για μαντριά, αποθήκες, υπόστεγα, κοτέτσια. Αυτό το αποφύγαμε. Όπως επίσης υπήρξε και εξορθολογισμός στη φορολόγηση των αγροκτημάτων».
Παρενέβην άμεσα στον Πρωθυπουργό για τη φέτα
«Όσον αφορά τη φέτα, επειδή το έζησα το θέμα όσο ήμουνα στο ΥπΑΑΤ, δεν σας κρύβω ότι μια ωραία πρωία άνοιξα τα ΝΕΑ και στον "μικροπολιτικό" είδα ένα σχόλιο για την κα Δαμανάκη, η οποία αιφνιδιάστηκε, όταν είδε ξαφνικά ότι η φέτα δεν συμπεριλαμβάνεται στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με τον Καναδά, που διαχειριζόταν το Υπουργείο Ανάπτυξης. Άμεσα επικοινώνησα με το Μαξίμου και τους κατέστησα κοινωνούς του μεγέθους του προβλήματος. Υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και είναι προς τιμήν του, στον Μπαρόζο και απεφεύχθησαν τα χειρότερα. Υπήρχε μια φαλκίδευση συμβόλων, καθώς χρησιμοποιούσαν την Ακρόπολη, κιονόκρανα, ελληνικά τοπία για να λένε το καναδέζικο τυρί ελληνική φέτα. Όλα αυτά φεύγουν για όσους μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται και όσοι από δω και πέρα δραστηριοποιούνται, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν καθόλου ούτε τον όρο, ούτε ελληνικά σύμβολα. Αναμφίβολα θα μπορούσαμε ενδεχομένως, εάν πιο έγκαιρα είχαμε ενημερωθεί να πετύχουμε περισσότερα, αλλά δεν είναι και η καταστροφή, όπως παρουσιάζεται από ζηλωτές της άλλης πλευράς».
Επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και έκθεση του ΟΟΣΑ
Διαψεύσθηκε η πρόβλεψη για μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι
«Έχουμε επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος κατά δύο ημέρες, από 5 στις 7. Έχει ανέβει δηλαδή κατά 2 ημέρες η διάρκεια ζωής του γάλακτος στο ράφι, γεγονός που διευκολύνει τις εισαγωγές γάλακτος, τουλάχιστον από το βαλκανικό μας περίγυρο. Επιπλέον, κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αντιμετωπίστηκε εδώ ως θέσφατο, θα υπήρχε και μείωση του κόστους επιστροφών ληγμένων. Παρόλα αυτά η τιμή στο ράφι παραμένει στην καλύτερη των περιπτώσεων η ίδια. Άρα, λοιπόν, διαψεύστηκε στην πράξη η πρόβλεψη ότι θα έχουμε μείωση στο ράφι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και των καταναλωτών».
Το δραματικό παρασκήνιο για το νομοσχέδιο για γάλα
«Η αρχική πρόβλεψη ήταν πολύ πιο δυσμενής, δεν έβαζε κανένα όριο. Η γαλακτοβιομηχανία θα όριζε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Σε μια δραματική συνάντηση που είχαμε με βουλευτές της ΝΔ και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, εδέχθη η ηγεσία του να προστεθεί στο σχετικό άρθρο η διατύπωση "κατόπιν ελέγχων των αρμοδίων οργάνων του ΥπΑΑΤ". Έτσι, είπα στο τέλος αυτής της συνεδρίασης ότι ‘‘αποφύγαμε τα χειρότερα’’. Δυστυχώς, την επομένη, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν περιείχε αυτή τη βασική διατύπωση. Διότι αν πέρναγε από τον έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του ΥπΑΑΤ, δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχει ουσιαστική επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Είχαμε κάνει μια σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, παρουσία και του Υπουργού, του κ. Τσαυτάρη, με εκπροσώπους του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και καθηγητές που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό της Γεωπονικής και της Κτηνιατρικής, οι οποίοι μας είχαν διαβεβαιώσει ότι περαιτέρω επιμήκυνση δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέα επιστημονικά δεδομένα».
Αν συμπιεστεί κι άλλο η τιμή παραγωγού θα κλείσουn αγελαδοτροφικές μονάδες
«Εκ των πραγμάτων λοιπόν τι να σας πω αν νιώθω δικαιωμένος ή όχι; Το ζητούμενο ήτανε να μειωθεί η τιμή στον καταναλωτή αλλά να μη μειωθεί και η τιμή στον παραγωγό. Διότι, ήδη συμπιέζεται η τιμή στον παραγωγό. Τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία είναι μεγάλα, δεν έχουμε τα τεράστια λιβάδια, τους ατελείωτους κάμπους για να βόσκουν οι αγελάδες. Επομένως, εδώ έχουμε σταβλισμένη κτηνοτροφία, υψηλές τιμές ζωοτροφών, που επιβαρύνουν το κόστος. Αν, λοιπόν, συμπιεστεί και άλλο η τιμή παραγωγού, το επόμενο διάστημα φοβούμαι ότι θα δούμε και άλλες αγελαδοτροφικές μονάδες να οδηγούνται σε αδιέξοδο και να κλείνουν».
Μένει αναπάντητο το ερώτημα πώς το γάλα έγινε προαπαιτούμενο για τη δόση
«Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν έχω καμία εσωτερική ενημέρωση, αλλά παρακολουθώντας τα δεδομένα, εύλογα γεννάται το ερώτημα πώς εντάχθηκε η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος στα προαπαιτούμενα της δόσης. Διότι, το πρόβλημα αυτό το είχαμε αντιμετωπίσει και ένα χρόνο πριν, ως αίτημα από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, από το βήμα της βουλής, απαντώντας σε ερώτηση της κας Πατριανάκου, είπα ότι όσο είμαι στο ΥπΑΑΤ δεν θα συναινέσω στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, εάν δεν πειστώ ότι θα μειωθεί έτσι η τιμή στο ράφι. Και αυτό έκανα έμπρακτα ένα χρόνο μετά, με την παραίτησή μου. Τότε, λοιπόν, μετά τη δική μου ένσταση και τη συνακόλουθη του κ. Τσαυτάρη, απεσύρθη. Ενεμφανίσθη, όμως μετά από ένα χρόνο, ως ένα από τα σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Στην πορεία δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» ένα mail της Τρόικας προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έλεγε «σας παροτρύνουμε να υιοθετήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ». Στην διαρροή αυτή υπήρξε απάντηση «κύκλων» του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι δεν μας το επιβάλει ο ΟΟΣΑ, αλλά ότι πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Τελικά, από προαιρετικό παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης».
Δεν θα μπορούσα να εμποδίσω τη χρηματοδότηση της χώρας
«Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που είχε και τις αλλαγές για το γάλα, είχε πάρει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Όπως δήλωσα και στο κείμενο της παραίτησής μου, ήταν προαπαιτούμενο για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας, η υπερψήφιση όλου αυτού του «πακέτου». Και είπα ότι εγώ δεν μπορώ να μπω εμπόδιο στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας».
Η απειλή των μεταλλαγμένων για την ελληνική γεωργία
Να μπλοκάρουμε την απόφαση για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη
«Για τα μεταλλαγμένα, πιστεύω ότι έστω και τώρα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης που ασκεί την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να διαμορφωθούν εκείνες οι πλειοψηφίες σε επίπεδο του νέου Ευρωκοινοβουλίου, για να μπορέσουμε να μπλοκάρουμε την απόφαση για τη δυνατότητα ελεύθερης καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών στην Ευρώπη. Από αυτή την περίοδο, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ακόμη υψηλότερες αρμοδιότητες, επομένως είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχίες με τις χώρες που έχουν ανάλογες ευαισθησίες για να μπλοκάρουμε μια τέτοια απόφαση. Γιατί η Ελλάδα, μπορεί να γίνει το περιβόλι της Ευρώπης, με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, βιολογικών προϊόντων, με υψηλή προστιθέμενη αξία».
Στάθηκα και στέκομαι κατά των μεταλλαγμένων
«Όσο ήμουν στο ΥπΑΑΤ, στεντορεία τη φωνή ήμουνα κατά της χρήσης μεταλλαγμένων, γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που κάναμε Εθνικό το Κέντρο Τυποποίησης, Ταξινόμησης και Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος στην Καρδίτσα, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά. Οφείλουμε να το πούμε για να γίνει γνωστό ότι και στον τόπο μας, υπάρχουν λαμπροί επιστήμονες που κάνουν πραγματικά πολύ σημαντική δουλειά. Να θυμίσω επίσης ότι επί των ημερών μου τριπλασιάστηκαν οι έλεγχοι στους συμβατικούς σπόρους για να δούμε εάν υπάρχουν προσμίξεις με γενετικά τροποποιημένους».
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων