Κόντρα για Σόιμπλε και προεδρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κόντρα για Σόιμπλε και προεδρία

13:02 | 2/6/14
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό έχουν ανάψει οι δηλώσεις Σόιμπλε που απειλεί με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις...

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο περιοδικό Focus. Ο κ. Σόιμπλε επέλεξε μετεκλογικά να προκαλέσει εκ νέου υποστηρίζοντας πως το ελληνικό χρέος δεν θα φτάσει σε βιώσιμο επίπεδο πριν το 2022 και για τον λόγο αυτό μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί και πάλι να λάβει περιορισμένη βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον realfm αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επεσήμανε: «Τόσο η έκθεση, όσο και οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Να διαλύσουν την όποια ψεύτικη αισιοδοξία γύρω από την πορεία της χώρας. Επιβεβαιώνουν κάποιες επισημάνσεις που είχαμε κάνει από την αρχή. Οτι αυτό το πρόγραμμα δεν έχει σαν στόχο να ορθοποδήσει η χώρα, αλλά κυρίως να επιφέρει μεγάλες ανατροπές εις βάρος του κόσμου της εργασίας και βέβαια να αποτελέσει μακρινό παρελθόν αυτό που είχαμε ονομάσει κοινωνικό κράτος σε ευρωπαϊκό χώρο».

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσαν ανακοίνωση για τα όσα υποστήριξε ο Β. Σόιμπλε. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ούτε την πρόσδεσή της σε μια καταστροφική πολιτική που εξοντώνει τον ελληνικό λαό και συνεπάγεται τη λήψη νέων αντικοινωνικών μέτρων, ούτε ότι το δημόσιο χρέος, που αποτελεί το πρόσχημα των μνημονίων, δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση βιώσιμο» επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου τονίζει πως «επικοινωνιακές και μόνο κινήσεις, όπως ο φημολογούμενος ανασχηματισμός, δεν μπορούν να διορθώσουν την εικόνα κυβερνητικής αποσύνθεσης».

«Tις δηλώσεις αυτού του είδους πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν α λα καρτ;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Και πρόσθεσε: «Να σας θυμίσω δηλώσεις που οι ξένοι έχουν πέσει έξω. Έχουν πέσει σε πολλά πράγματα έξω. Να σας θυμίσω ότι η κουβέντα που γινόταν το ’13 ήταν η Ελλάδα θα έχει τρύπα στον προϋπολογισμό της και τελικά αποδείχθηκε ότι είχε πλεόνασμα, ότι θα είχαμε νέα μέτρα επειδή δεν θα έβγαινε ο προϋπολογισμός του ’13, στον οποίο δεν συμφωνήσει ποτέ η τρόικα. Να σας θυμίσω ότι η μαύρη τρύπα μεταφέρθηκε το ’14 και έχει διαψεύστηκε ότι για το '14 θα υπάρχει μαύρη τρύπα. Να σας θυμίσω ότι έλεγα πως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να έχουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, άρα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συζήτηση περί χρέους».

Και σημείωσε ο κ. Μιχελάκης: «Όλοι αυτοί έλεγαν αυτά. Και όλα αυτά δεν συνέβησαν. Εμένα δεν με στεναχωρεί αυτό. Με προβληματίζει ότι κάθε φορά που υπάρχουν Κασσάνδρες από το εξωτερικό με ενοχλούν οι φωνές από το εσωτερικό. Ακούω μια αντήχηση που ηχεί περίεργα στα αυτιά του κόσμου», τόνισε.

Λίγο αργότερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Star ανέφερε για το θέμα:

«Ο κ. Σόιμπλε ένωσε τη φωνή του με το ΔΝΤ και οι δύο ένωσαν τη φωνή τους με τις διαπιστώσεις που είχαμε κάνει τους τελευταίους 4 μήνες, ότι δηλαδή όλα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, υπάρχουν χοντρές δεσμεύσεις, υπάρχουν κενά σε όλα τα επίπεδα».

«Άρα», σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «το διακύβευμα και αυτών των εκλογών ήταν οριακό, η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει κάτω από αυτή τη μέγκενη των απειλών και των πραγματικών ρυθμίσεων που έχει προχωρήσει, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση και αυτό πρέπει να βρει κάποιο τέλος».


Κόντρα και για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Η Ν.Δ υποστηρίζει πως ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια μπορεί να εκλεγεί από την παρούσα βουλή. Ωστόσο, διαφορετική είναι η άποψη που εκφράζει η Κουμουνδούρου. Ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο «Εθνος» σημειώνει για το θέμα: «Ο κ. Τσίπρας, που αξιώνει συνεννόηση και μάλιστα υψώνοντας προειδοποιητικά το δάκτυλο στον πρωθυπουργό για το θέμα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και της διαπραγμάτευσης για το χρέος, δηλαδή αξιώνει μία συνεννόηση πέραν των θεσμικών δυνατοτήτων που παρέχει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκεί που το Σύνταγμα αξιώνει και θεσμικά επιβάλλει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων δηλαδή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκεί ο κ. Τσίπρας ξεχνά τον θεσμικό του ρόλο και χρησιμοποιεί τη συνταγματική πρόνοια που επιβάλλει ευρείες συναινέσεις για την επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για ετερογενείς πολιτικούς σκοπούς όπως είναι η πρόκληση βουλευτικών εκλογών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του στον realfm τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για το θέμα είναι αναγκαία η ύπαρξη ευρύτερων συναινέσεων, ωστόσο αυτές δεν δύναται να υπάρξουν μετά και το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Διαβάστε επίσης τo άρθρο:
Παίρνουν θέση για τον Πρόεδρο

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών