Ιράκ: Συνεχίζεται η επέλαση των τζιχαντιστών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ιράκ: Συνεχίζεται η επέλαση των τζιχαντιστών

17:28 | 23/6/14
Εξεγερμένοι σουνίτες στο Ιράκ κατέλαβαν ένα δεύτερο σταθμό μεθοριακής διέλευσης στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσαν σήμερα Δευτέρα αξιωματικοί του στρατού, ενώ το Κουβέιτ απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Ιράκ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας εκεί.

Ο μεθοριακός σταθμός Αλ-Ουαλίντ κατελήφθη την Κυριακή, και οι δυνάμεις ασφαλείας που τον φρουρούσαν, αναδιπλώθηκαν σε μια θέση στα ιορδανικά σύνορα.

Οι εξεγερμένοι είχαν καταλάβει την Τρίτη το μεθοριακό σταθμό Αλ-Κάιμ.
Ο τρίτος συνοριακός σταθμός, αυτός της Ράμπια, εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρακινές δυνάμεις στη διάρκεια μιας επίθεσης των τζιχαντιστών στην επαρχία Νινευή. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η κατάληψη του Αλ-Ουαλίντ θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να μεταφέρουν ανθρώπους και όπλα από τη Συρία, όπου δραστηριοποιούνται επίσης πολύ.

Στο μεταξύ, τοπικοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν γνωστό πως οι αντάρτες πήραν τον πλήρη έλεγχο της Ταλ-Άφαρ (380 χλμ. βορείως της Βαγδάτης) και του αεροδρομίου της μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων και ενώ μεγάλο μέρος των κατοίκων έχει εγκαταλείψει την περιοχή.

Πάντως ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μάλικι, ο Κάσεμ Άτα, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση πως οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή.

Αυτή η πόλη όπου ζουν κυρίως σιίτες, είναι η σημαντικότερη της επαρχίας Νινευή που δεν είχε πέσει πλήρως στα χέρια των ανταρτών, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ.

Η Ταλ-Άφαρ βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τα συριακά σύνορα. Ο ΙΚΙΛ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στη Συρία και το Ιράκ και έχει ήδη καταλάβει πολλές περιοχές στη Συρία.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους οπαδούς του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, έχουν πάρει από τις 9 Ιουνίου τον έλεγχο της δεύτερης πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης, ενός μεγάλου τμήματος της επαρχίας Νινευή, στην οποία ανήκει η Μοσούλη, του Τικρίτ και άλλων τομέων των επαρχιών Σαλαχεντίν (βόρεια), Ντιγιάλα (ανατολικά) και Κιρκούκ (βόρεια).

Οι τζιχαντιστές προχωρούν επελαύνουν διαρκώς από την αρχή της επίθεσης που διεξάγουν στο Ιράκ από τις 9 Ιουνίου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών