«Ναι» στην ψηφοφορία των ηγετών για τον Γιούνκερ από τον Ρομπέι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Ναι» στην ψηφοφορία των ηγετών για τον Γιούνκερ από τον Ρομπέι

22:34 | 23/6/14
Τη σύμφωνη γνώμη του Χέρμαν φαν Ρομπέι για τη διενέργεια ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν εξασφάλισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ...

Ο κ. Κάμερον είχε πει πριν από τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα της Δευτέρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λονδίνο πως θα απαιτούσε την «άνευ προηγουμένου» ψηφοφορία σε περίπτωση που στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής προταθεί χωρίς ανθυποψηφίους ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βρετανός ηγέτης εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό πιστεύει πως θα αποκαλυφθούν οι ενστάσεις που έχουν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες για την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει ασυζητητί ως υπέρμετρα φεντεραλιστή.

Μετά τη συνάντηση με Κάμερον – Ρομπέι, η Ντάουνινγκ Στριτ είπε πως ο Βέλγος αξιωματούχος της ΕΕ «συμφώνησε να βρει έναν τρόπο για το πώς θα διεξαγόταν μια ψηφοφορία».

Ο κ. Κάμερον είπε στον Χέρμαν φαν Ρομπέι πως η επιλογή Γιούνκερ «θα πολιτικοποιούσε και θα υπονόμευε» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισήμανε επίσης την άποψη του Λονδίνου ότι η επιλογή του πρώην επικεφαλής του Eurogroup θα σήμαινε ότι «αγνοείται το ξεκάθαρο μήνυμα των ευρωεκλογών υπέρ της αλλαγής και υπέρ της μεταρρύθμισης» της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει πως η επιλογή Γιούνκερ θα συνιστούσε «ένα μη αναστρέψιμο βήμα που θα παρέδιδε την εξουσία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και «θα τερμάτιζε την πρακτική δεκαετιών με την οποία πάντοτε ο υποψήφιος ήταν συναινετική επιλογή».

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών