Ποροσένκο: Σε ισχύ μονομερής κατάπαυση του πυρός στην Αν. Ουκρανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ποροσένκο: Σε ισχύ μονομερής κατάπαυση του πυρός στην Αν. Ουκρανία

23:23 | 20/6/14
O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι μια μονομερής κατάπαυση του πυρός, διάρκειας μίας εβδομάδας, στην ανατολική Ουκρανία θα τεθεί σε ισχύ απόψε, Παρασκευή,  το βράδυ προκειμένου να επιτρέψει στους φιλορώσους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.

«Απόψε, 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου» δήλωσε ο νέος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ - ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών. Ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ μόλις ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός.

«Το διάστημα (των 7 ημερών) είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία του αφοπλισμού, να αρχίσουμε να ορίζουμε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» προσέθεσε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας δύο μέτρα από το ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων που αποκάλυψε σήμερα.

Το σχέδιο επίσης αναφέρει «τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συνομιλίες», την αμνηστία «για εκείνους που έχουν παραδώσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα», την απελευθέρωση των ομήρων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Επίσης ορίζει «τον αφοπλισμό», τον τερματισμό της «παράνομης κατάληψης» των κτιρίων των περιφερειακών διοικήσεων των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες, τη σύντομη διενέργεια εκλογών για τα τοπικά κοινοβούλια και ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ένας αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία απέρριψε σήμερα τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθε αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας» δήλωσε ο Βαλερίι Μπολότοφ, ένας επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει στον ιστότοπό του ότι ο Ποροσένκο θα υπογράψει σύντομα το διάταγμα για μια προσωρινή μονομερή κατάπαυση του πυρός από τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν κυρώσεις εναντίον επτά ακόμη επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους κατηγορούν ότι «απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ αυτών είναι ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, ο οποίος φέρεται να έχει συλληφθεί, καθώς και ο Ίγκορ Στρέλκοφ, ο οποίος διοικεί τη φιλορωσική πολιτοφυλακή της πόλης αυτής.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνεται επίσης και ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών