Στο μεταπολεμικό υψηλό των 51 εκ. ψυχών έφτασε ο αριθμός των προσφύγων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στο μεταπολεμικό υψηλό των 51 εκ. ψυχών έφτασε ο αριθμός των προσφύγων

12:18 | 20/6/14
Σε τραγικά ύψη που η ανθρωπότητα δεν έχει δει από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθε το 2013 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πολέμου και διώξεων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκτοπισμένων στα τέλη του 2013 ανήλθε σε 51,2 εκατομμύρια ψυχές, αυξημένος κατά πάνω από 6 εκατομμύρια σε σχέση με το 2012. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στον εμφύλιο της Συρίας, ο οποίος «έδωσε» 2,4 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο το 2013.

Ακόμα 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες προέκυψαν από τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, ενώ 1,1 εκατομμύρια ψυχές εκτοπίστηκαν λόγω της βίας στη Σομαλία.

«Οι πόλεμοι πολλαπλασιάζονται, όλο και περισσότερο, την ίδια στιγμή, παλιοί πόλεμοι μοιάζουν να μην πεθαίνουν», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της Αρμοστείας, Αντόνιο Γκουτιέρεζ, κάνοντας λόγο για «δραματικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα περίπου 6,3 εκατομμύρια μακροχρόνιοι πρόσφυγες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται εκτοπισμένοι για δεκαετίες.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι ανεπτυγμένες χώρες φιλοξενούν μόλις το 14% του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού, με το υπόλοιπο 86% να βρίσκει καταφύγιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, γεγονός που εγείρει προβληματισμό για την κατανομή των βαρών ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες του κόσμου.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών