Στον πάγο οι δόσεις μέχρι νεωτέρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στον πάγο οι δόσεις μέχρι νεωτέρας

08:11 | 17/6/14
Oι εταίροι δεν βιάζονται να ασχοληθούν με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη διατήρηση της προσαρμογής στη δέουσα τροχιά, αν πρώτα η ελληνική πλευρά δεν εκπληρώσει στο ακέραιο τις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις της.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από την ενημέρωση που έκανε στον Τύπο στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαθέσεων των εταίρων της Ελλάδας στο ευρώ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του eurogroup της Πέμπτης.


Με βάση την ενημέρωση το χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό ζήτημα έχει ως εξής:

-Το eurogroup της Πέμπτης θα κρίνει ότι τα προαπαιτούμενα του Μαΐου δεν έχουν εκπληρωθεί και ως εκ τούτου θα παγώσει την καταβολή της επόμενης δόσης ύψους ενός δισ. που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

-Τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου για να δουν ποιες είναι οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς,

-Τα τεχνικά κλιμάκια θα ζητήσουν την εκπλήρωση των 6 + 6 milestones πριν από το τέλος του καλοκαιριού απειλώντας με καθυστέρηση της επίσημης έναρξης του επόμενου ελέγχου.


Ο επόμενος επίσημος έλεγχος θα ξεκινήσει κάποια στιγμή το φθινόπωρο και θα κρατήσει όσο χρειαστεί για να λύσει μια σειρά από ζητήματα:

-Τα δημοσιονομικά κενά 2015 και 2016,

-Την αξιόπιστη συμπλήρωση των λεπτομερειών στο πρόγραμμα ανάπτυξης και απασχόλησης (το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής δηλαδή)

-Την ολοκλήρωση όλων των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας όπως αυτές περιγράφονται στο τρέχον μνημόνιο ως το τέλος του χρόνου,

-Την εξέταση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, από ίδιους ή πόρους των εταίρων (αν χρειάζεται και τι ύψος θα έχει το επόμενο συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας)

-Την αναγκαιότητα ελάφρυνσης των επιτοκίων και επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς τα κράτη μέλη και τον EFSF και με ποια ακριβώς μέθοδο.

Είναι απόλυτα σαφές από τις πηγές που μίλησαν στον Τύπο χθες στις Βρυξέλλες, πως ουδείς πλέον βιάζεται. Από τη μια οι εταίροι θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο, από την άλλη η ελληνική πλευρά δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Η μόνη ρεαλιστική γραμμή πίεσης είναι η ελάφρυνση του χρέους και ως εκ τούτου για να την εφαρμόσουν οι εταίροι, η ελληνική πλευρά «δεν θα πρέπει να έχει πια εκκρεμείς υποθέσεις».

Επί της ουσίας οι εταίροι βάζουν τις ελληνικές αρχές να σταθμίσουν το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής επίπτωσης της ελάφρυνσης του χρέους και λένε «διαλέξτε».

Η μη εκταμίευση του ενός δισ. για τα milestones είναι ένα σαφές δείγμα ότι κανείς δεν βιάζεται. Αν το ένα + ένα δισ. των 12 milestones εκταμιευθεί το διακύβευμα του 5ου ελέγχου θα είναι μόλις 1,8 δισ. που μένουν στο ελληνικό πακέτο. Οι δε Βρυξέλλες εκτιμούν πως όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα μη βιώσιμα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και ολοκληρωθούν τα στρες τεστ της ΕΚΤ, θα αποκτήσουν και πάλι ειδικό βάρος πίεσης, καθώς η Αθήνα θα αναζητά λεφτά. Ως τότε θα ακολουθούν την εσωτερική συζήτηση.

Βεβαίως οι διαθέσεις των εταίρων που σήμερα βλέπουν τα επιτεύγματα μπορούν να αλλάξουν αν αντιληφθούν ότι υπάρχει υπαναχώρηση.

Οι φήμες για αλλαγές στο λεγόμενο wage-bill του δημοσίου δεν ακούγονται και πολύ εύηχα. Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «για να πετύχει η συνεργασία μας πρέπει να δουλεύουμε στη βάση του κειμένου που έχουμε υπογράψει, του μνημονίου δηλαδή που μπορεί μεν να αλλάζει ελαφρά από έλεγχο σε έλεγχο, οι βασικές κατευθύνσεις είναι όμως πάντα οι ίδιες».

Στη διπλωματική γλώσσα, όταν κανείς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους», στην πραγματικότητα προειδοποιεί. Κανείς δε θα χαλάσει τα μπάνια του λαού, όμως το φθινόπωρο θα πρέπει να πέσει σκληρή δουλειά.

Η δε τρόικα αλλάζει επικεφαλής και μετά τον Ματίας Μόρς που αναβαθμίζεται στην Κομισιόν και αποκτά άλλες αρμοδιότητες, επικεφαλής αναλαμβάνει ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαλλακτικός ή υποχωρητικός. «Είναι ένας ξεκούραστος παίκτης στο ρινγκ» σχολιάζουν κύκλοι της Κομισιόν. Αυτοί ξέρουν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών