Σύνοδος για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε συρράξεις υπό τους Τζολί-Χέιγκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σύνοδος για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε συρράξεις υπό τους Τζολί-Χέιγκ

14:39 | 10/6/14
Άρχισε σήμερα στο Λονδίνο η τετραήμερη Παγκόσμια Σύνοδος για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας σε Συρράξεις, μια πρωτοβουλία της ειδικής απεσταλμένης της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί και του Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Γουίλιαμ Χέιγκ.

Στον εκθεσιακό χώρο ExCel στο ανατολικό Λονδίνο κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών θα υπάρξουν επαφές πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών και δικαστικών από όλο τον κόσμο, αλλά και πάνω από 140 παράλληλες εκδηλώσεις, όπως προβολές φιλμ, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις και συζητήσεις.

Στόχος της συνόδου είναι να επιτευχθεί μια σειρά πρακτικών συμφωνιών που θα ενώσουν όλους τους φορείς που εργάζονται για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συρράξεις. Το «παρών» δίνουν κυβερνήσεις χωρών, δωρητές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η Ελλάδα δε συμμετέχει στη σύνοδο, καθώς η πΓΔΜ εκπροσωπείται ως «Μακεδονία».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι Αντζελίνα Τζολί και Γουίλιαμ Χέιγκ θέλουν να υπογραφεί το πρώτο διεθνές πρωτόκολλο για την καταγραφή και διερεύνηση περιστατικών σεξουαλικής βίας σε συρράξεις. Με βάση αυτό ελπίζεται ότι θα υπάρχει στο μέλλον μια οργανωμένη δομή διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων με σκοπό την επιτυχή δίωξη των δραστών και την προστασία των θυμάτων από περαιτέρω ψυχικά τραύματα.

Το πρωτόκολλο εξυπηρετεί τον πρώτο από τους τέσσερις επιμέρους στόχους της συνόδου, που είναι ο τερματισμός της «κουλτούρας της ατιμωρησίας». Δεύτερος επιμέρους στόχος είναι η λήψη πρακτικών βημάτων για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια συρράξεων, όπως η εκπαίδευση στρατιωτών ώστε να κατανοούν τη σοβαρότητα της πράξης. Οι διοργανωτές θέλουν επίσης να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης των επιζώντων από τέτοιου είδους επιθέσεις και όσων οργανισμών και ατόμων προωθούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέταρτος επιμέρους στόχος είναι η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας, να ανατραπεί δηλαδή η αίσθηση που έχουν ορισμένοι πως τα πάντα «επιτρέπονται» υπό καθεστώς πολέμου.

Παρούσες στη σύνοδο είναι επίσης γυναίκες που έχουν υποστεί τη φρίκη της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμο περιβάλλον και οργανισμοί από πολλές χώρες όπως η Συρία, η Βοσνία, η Σομαλία, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, το Αφγανιστάν, η Σιέρα Λεόνε, η Κένυα, η Νιγηρία, η Ρουάντα, η Ουγκάντα, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Κολομβία, η Βραζιλία, το Μεξικό.

Η συμμετοχή του παγκόσμιου κοινού στη σύνοδο ενθαρρύνεται μέσω Twitter στο #TimeToAct.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών